Batz-sur-Mer objekt typu S 414

pozorovatelna na atlantickém valu
Objekt typu S 414 byl na atlantickém valu použit několikrát. Leží v lokalitách : Batz-sur-Mer (dnes je změněn v museum), Brest (nyní je údajně v objektu stanice pobřežní stráže), Scheveningen a Noordwijk. Jak je už z názvu zřejmé jde podle německého označení o objekt těžký (S = Schwere) a jde o objekt dělostřelecké pozorovatelny. Tento objekt byl postaven mezi obcemi Batz-sur-Mer a Croisic v oblasti Saint-Nazaire. Objekt této pozorovatelny byl dokončen (včetně maskování) 8. února 1943, sloužil především k řízení palby 4.baterie M.A.A. 280 (šlo o námořní baterii složenou ze dvou železničních kanonů ráže 240 mm, francouzské výroby) umístěné nedaleko. Sám objekt byl maskován jednak nátěrem a jednak lehkou dřevěnou konstrukcí tak že vypadal jako menší hotel, na bocích byly namalována okna (i se záclonami) a na vrchní části objektu byla lehká konstrukce ve tvaru střechy. Sám objekt je samozřejmě betonový a objem betonu je cca 1800 kubických metrů, na armování bylo spotřebováno 125 tun železa (z toho asi 15 tun nosníků ve tvaru I, zbytek je armovací železo). Stavitelem jako u většiny podobných objektů byla organizace Todt.
Vlastní stavba má vnitřní plochu asi 300 metrů čtverečních a místnosti jsou rozloženy v pěti úrovních. Nejníže je část technická kde je kromě ošetřovny a zbrojnice i místnost generátorů (stavba mohla fungovat i bez vnější dodávky energie). O patro výše je telefonní centrála, velitelská místnost, místnost pro výpočty prvků palby, vchod (s pancéřovými dveřmi) a samozřejmě i záchody. V další úrovni je první pozorovatelna pro sledování moře, o něco výše je další pozorovatelna a nejvýše je poslední kde byl umístěn dálkoměr. Všechny tři úrovně pozorovatelen jsou obráceny směrem na moře a první dvě mají výhled do tří stran, poslední (nejvyšší) má strop na 4 ocelových stojinách a umožňuje výhled do všech stran. Posádku tvořilo 20 mužů a velitel, kromě už zmíněné baterie měla být v okolí umístěna i další těžká děla (mělo jít o námořní děla 30.5 cm KM 13 (ö) ráže 305 mm) ale pro ně byl vybetonován jen jeden objekt a děla nikdy nebyla osazena.
Objekt byl součástí obrany „Festung Saint-Nazair“ a spolu s ní se i vzdal až 11.5.1945.
Po válce byla pozorovatelna užívána francouzským námořnictvem až do roku 1958, potom byla léta opuštěna a v roce 1994 byla prodána do soukromých rukou. Dnešní majitelé v ní zřídili muzeum a od roku 1997 ji zpřístupnili veřejnosti. Podrobnosti o muzeu jsou zde.
model kamufláže objektu je na adrese :
http://www.battlefield-travel.com/popup/965



Zdroj : vlastní návštěva a internetové stránky, především :
http://bunkersite.com/panzer/guns/30-austria.html
http://bunkersite.com/
www.atlanticwall.polimi.it
militaria.collector.free.fr
URL : https://www.valka.cz/Batz-sur-Mer-objekt-typu-S-414-t63922#228227 Verze : 0
Pro lepší představu přidám fotku


zdroj : vlastní foto
URL : https://www.valka.cz/Batz-sur-Mer-objekt-typu-S-414-t63922#230545 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více