Stalingradská bitva

Diskuse




Realisticky pojatý sovětský velkofilm popisuje ve dvou dílech osudové boje, které určily vývoj 2. světové války. Zatímco úvodní část zachycuje zoufalou obranu strategicky významného města na Volze, druhý film se soustředí na rozhodující ofenzivu Rudé armády proti Hitlerovským vojskům. Generálové Vatutin, Rokossovskij a Jeremenko i celý sovětský lid do posledních sil nepolevili a dovedli nakonec protivníka ke kapitulaci. Stalingradská bitva měla ohromný politický i strategický význam a byla začátkem přelomu ve válečných událostech.


Koupit DVD na Filmopolis.cz
URL : https://www.valka.cz/Stalingradska-bitva-t64371#229585 Verze : 0
No od běžné agitky v předchozím příspěvku, jsem se na film díval poněkud jinak. Moc mne nezaujal děj který je dost jednoduchý a předvidatelný, ale o to víc mne zaujala technika ve filmu použitá. Po pravdě jedním z důvodů byla i obálka na níž je za vyceněným vojákem v přilbě tank, který vůbec nevypadá na přestavěný T-44 (nebo T-34 což bylo méně časté). Takže jsem obětoval "horentní sumu" 35,- Kč a film si koupil. Ve filmu jsou opravdu použity dobové tanky obou stran, zřejmě jich v době zrodu filmu (1949) byl dostatek, takže z tohoto pohledu je film opravdu paráda. skvělé jsou i obrazy přepravy přes Volhu, dokonce i letecké záběty jsou solidní (něco jsou asi dokumenty a jen málo je pomocí maket (ty ale pak "stojí za to" Smile ) protože na filmu je že prodej končí "nenávratně" (chtěl bych vidět jak to vydavatel zařídí) 4.2. mají ti co mají zájem co dělat. Osobně si myslím že za ty prachy to opravdu stojí. Film je vydán v edici "Filmag" firmou "Řitka video"
URL : https://www.valka.cz/Stalingradska-bitva-t64371#242949 Verze : 0
Souhlasím s hodnocením které napsal Bitaxe. Těch 35 kaček za ty pohledy na jezdící Panzer IV, III a jiné stojí. Výhodou DVD je, že si ty bolševické bláboly můžu pustit rychleji a pak se jenom kochat těmi scénami s technikou...
Na konec ještě jedná poznámka k hudebnímu podkladu - v úvodních scénách při pohledu na německé kolony zní pochodově upravená tradiční německá koleda "O Tannenbaum"... Laughing Je mi jasné, že skupina diváků kterým byl tento film původně určen nikdy moc o koledách (natož německých) neslyšela , ale já jsem se u toho hezký pobavil a tiše si zanotoval... "O Tannenbaum, o Tannenbaum, Wie treu sind deine Blätter "... Laughing Mad-mas: Laughing
URL : https://www.valka.cz/Stalingradska-bitva-t64371#243235 Verze : 0
Včera jsem si koupil druhý díl, takže za 70,- je to komplet. Ty záběry fakt stojí za ty prachy.
URL : https://www.valka.cz/Stalingradska-bitva-t64371#243309 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více