Plastové plachetnice a jejich nedokonalosti.

Štvou vás u modelů plastové plachty a nedejbože lana?Tak to jste tu správně

Diskuse

Mám Golden Hind od Hellera v 1:200.
Jsou u ní bakelitové plachty a s "lanama" se vůbec neobtěžovali.
Prosím vás tedy o to ,abyste mi konkrétně poradili z čeho plachty a lana udělat,kde sehnat dobrý materiál,nějaké tipy ke stavbě apod.
Za každou radu budu vděčný.
URL : https://www.valka.cz/Plastove-plachetnice-a-jejich-nedokonalosti-t64396#229711 Verze : 0
nevím co myslíš pod pojmem "bakelitové plachty" (to že je to nesmysl pomíjím) pokud jse o plachty z vaku (tedy vytažené z fólie) jde je celkem s úspěchem použít. Lana se do lodí malých měříítek běžně nedávají, jde je nahradit hedvábím do šicího stroje vhodné barvy (lana byla obvykle černá - napuštěná dehtem), aby to nebylo "chlupaté" jde je protáhnout třeba přes svíčku (potahnoou se voskem a chlupy se přilepí) Právě heller obvykle do svých lodí přidává pomůcku na výrobu takeláže, je to takový rámeček na kterém jde dotyčná lana připravit před nalepením na stěžně. dvoustovka na GH mi přijde jako dost malé měřítko, takže možná že tohle nemá, ale já na to narazil skoro ve všech jejich lodích.
URL : https://www.valka.cz/Plastove-plachetnice-a-jejich-nedokonalosti-t64396#229733 Verze : 0
No,nevim jak to mám popsat je to dot měkkej plast,připomíná to torchu ten plast z "kinder džoj".
Blbě se to popisuje jo a žádnej rámeček na provazy k tomu není,a u těch lan,co tam mám dát jsou uváděný průměry,mám se tim zaobírat a nebo tam dát prostě tnečí a tlustší?
URL : https://www.valka.cz/Plastove-plachetnice-a-jejich-nedokonalosti-t64396#229750 Verze : 0
Sory za to,že to tak blbě popisuju,ale v plastech se moc neviznám.
URL : https://www.valka.cz/Plastove-plachetnice-a-jejich-nedokonalosti-t64396#229751 Verze : 0
Lodičky som pred mnohými rokmi staval dve - obe od Smeru, pirátsku loď a kliper (na mená si nespomeniem).


"Výplet" som robil z troch nití rôznych hrúbok, na schéme lanovania to býva obvykle vidieť, z akých hrubých lán je.
Lanové rebríky na stožiare som robil z najhrubšej nite, v jednoduchom prípravku z doštičky a špendlíkov, podľa orginál dielu, zvyšok spôsobom bod-bod. Najväčším problémom je asi vhodné lepidlo. Kladky sa dajú znázorniť kvapkou hustejšieho lepidla.
URL : https://www.valka.cz/Plastove-plachetnice-a-jejich-nedokonalosti-t64396#229755 Verze : 0
Díky,alchymisto,kladky tam jsou a stěma provazama-dík za nápad.
Teď ještě dořešit ty plachty.......
URL : https://www.valka.cz/Plastove-plachetnice-a-jejich-nedokonalosti-t64396#229757 Verze : 0
Plachty nie sú až taký problém, buď použiješ pôvodné, alebo si zožeň hodváb z padáčiku zo svetlice (prípadne inú vhodnú tenkú a hustú tkaninu), vystrihni približne obrys (s dostatočným presahom, padáčik sa strapká), prilep na špajdlu ako na improvizované rahno, na patričné miesta prilep dočasné upevňovacie laná (alebo lepšie tenké drôty), zapni fén, plachtu ním nafúkni a nastriekaj lakom na vlasy a nechaj zaschnúť . Potom to ostrihni na presný rozmer. Takto to radili v ruskom Modelist-Konstruktor a a po zvládnutí to vyzerá celkom dobre - plachty sú prirodzene napnuté a vyklenuté (nepreháňať!) a dosť dobre držia tvar (treba si to pár krát vyskúšať, chce to cvik a trochu citu).
Miesto padáčiku sa dá použiť aj servítka, ale to už tak dobre nevyzerá.
Trochu problém je farbenie, plachta nie je biela, ale mierne nahnedlá-nažltlá - padáčik sa dá zafarbiť v čaji a pomalovať fixami - zostal by som len pri čaji, malovanie sa dosť rozpíja, čo nevyzerá dobre.
Možno by sa dali použiť aj farebné laky na vlasy, v čase, keď som to skúšal, nič také na trhu nebolo.
URL : https://www.valka.cz/Plastove-plachetnice-a-jejich-nedokonalosti-t64396#229762 Verze : 0
Přiznám se že netuším co je "kinder džoj" Smile Plachty bývají u Hellera z tenké fólie (bílé) a jsou to prostorové tvary které se z ní vystřihnou. Jejich výhoda je že mají předtvarované drážky které jsou na opravdových plachtách způsobeny všitými provazy (jdou svisle) nezapomeň že na plachtách jsou taky kasací provazce (těmi lze zmenšit plochu plachty nebo ji po skasání přivázat k ráhnu) u měřítky 1/200 bych si to asi moc nekomplikoval různými tloušťkami lan (myslím že stačí dvě).
Rámeček který bývá právě v hellerech je vlastně obyčejný obdélník s vroubky na okrajích, z jednoho rohu pak přes něj natahneš "lana" k různým drážkám v protilehlé straně tím dostaneš několik různě šikmých "lan" které odpovídají svislým úponům od koše dolů, na ně pak slabším lanem uděláš "příčky" z dalšího "lana" které zase vedeš mezi zářezy tentokrát ale paralelně mezi příčnými stěnami přípravku. body kde se to svislé a vodorovné "lana" protnou zakápneš lepidlem (třeba herkules) a máš dva stejmé úpony (žebříky). Je to hrozně jednoduché na provedení ale těžko se to popisuje Sad , nevím jestli ještě někde nemám ten přípravek abych ho vyfotil, nebo aspoň nějaký návod kde je to namalované.
URL : https://www.valka.cz/Plastove-plachetnice-a-jejich-nedokonalosti-t64396#229804 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více