Clift, Douglas Gerald

Squadron Leader Douglas Gerald Clift


* 15. březen 1919


Clift vstoupil do RAF v lednu 1939 a po ukončení výcviku byl v listopadu 1940 poslán k Hurricany Mk.I vyzbrojené 79. peruti.
S jednotkou zasáhl do bojů ve Francii, kde získal tři vítězství. Nejprve sestřelil 16. května letoun Fw 198, což byl ve skutečnosti Fw 189 od LG 2 (více v článku Neobvyklá vítězství Hurricanů RAF), následující den se podílel na zničení Do 17 od 4./KG 76 a poslední vítězství si připsal 27. května, kdy zničil jeden Bf 110.


Po návratu z kontinentu zasáhl s perutí do Bitvy o Británii, kde získal další dvě jistá vítězství. Na počátku roku 1941 se stal velitelem letky perutě a 24. března 1941 si připsal poslední vítězství, když pravděpodobně zničil jeden He 111. Jeho celkoé skóre se tak zatavilo na 3+2-2-0 vítězství.
V červenci odchází na odpočinek a stává se instruktorem.


Poté se dobrovolně přihlásil k MSFU (Merchant Ship Fighter Unit). Tato jednotka byla vybavena Sea Hurricany Mk.IA, které byly upraveny pro vzlet z katapultů ozbrojených obchodních lodí (CAM), a měla za úkol bojovat s průzkumnými letouny Luftwaffe daleko na moři. Šlo o velmi nebezpečnou činnost, protože po splnění úkolu musel pilot z letounu buď vyskočit nebo se pokusit přistát na hladinu u nejbližšího plavidla. Clift u jednotky sloužil do října 1942, žádný úspěch si však nepřipsal.


Poté se Clift stěhuje do jihovýchodní Asie, kde se u 34. perutě dočkal konce války. U této jednotky zůstal až do její ho rozpuštění v srpnu 1947, poté sloužil v Německu, Singapuru a jako poradce u Íránského letectva.


Z RAF odešel Clift 2. července 1974.


Prameny:
Shores C.:Aces High, volume 2, Grub Street, London 1999
Šnajdr M.: Palubní stíhači jejího veličenstva, Votobia, Olomouc 1996
URL : https://www.valka.cz/Clift-Douglas-Gerald-t64437#229884 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více