FC - Super Dvora Mk. 2

Super Dvora Mk II class
?
     
Název:
Name:
Super Dvora Mk. 2 Super Dvora Mk II class
Originální název:
Original Name:
?
Kategorie:
Category:
rychlý hlídkový člun Fast Patrol Boat
Období výroby:
Production Period:
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
Přehled vyrobených plavidel:
Summary of Built Boats:
820
821
822
823
Uživatelské státy:
User states:






Poznámka:
Note:
- -
Zdroje:
Sources:
http://www.israeli-weapons.com/
http://www.wikipedia.org/
http://www.military.cz/
http://www.iai.co.il/
Válečné Lodě Současnosti (ISBN 80-86215-81-4)
Jane's Válečné lodě (ISBN 80-7236-080-9)
URL : https://www.valka.cz/FC-Super-Dvora-Mk-2-t64649#230639 Verze : 2
SUPER DVORA Mk.2



Určení
Jedná se o kategorii rychlých hlídkových člunů (v angl.lit. FPB), které jsou určeny k ochraně pobřeží a k hlídkování - PCF.



Takticko-Technická Data


Výrobce
- divize RAMTA, společnost I.A.I. (Israel Aerospace Industries)


Posádka
- 10-12 námořníků


Rozměry
- celková délka : 25,00 m
- šířka : 5,60 m
- ponor : 1,10 m


Výtlak
- standardní : 54 t
- maximální :


Výzbroj
- 20 mm kanón Oerlikon nebo platforma Typhoon-G (s 25 mm kanónem a kulometem ráže 7,62 mm)
- 2x kulomet FN MAG/M240 (v ráži 7,62 mm) nebo Browning M2HQCB (ráže 12,7 mm) nebo automatický granátomet Mk.19 mod.3 AGL (ráže 40 mm)
- řízené střely Hellfire (používané jako protilodní řízené střely)
- pancéřovka Carl Gustav (ráže 84 mm)


Sensory
- hladinový-vyhledávací : Raytheon


Pohon
- pohonná jednotka : 2x dieslový motor MTU 12V 396 TE94
- výkon : 2x 1.680 kW (2.253 bhp) při 2.00 ot/min.
- hřídele pohánějící lodní šrouby (TDI ASD16) nebo vodní trysky


Rychlost
- hlídková : 32 uzlů
- maximální : 45-52 uzlů


Akční rádius
- při hlídkové rychlosti : 700 nm



Historie
Rychlé hlídkové čluny (PCF) třídy Super Dvora Mk.2 navazují na čluny třídy Super Dvora Mk.1, třídu Dvora a třídu Dabur. Třída byla navržena a vyráběna divizí RAMTA společnosti I.A.I. (Israel Aerospace Industries, dříve Israel Aircraft Industries), která má s touto kategorií (PC, PCF) více jak 25 leté zkušenosti.
Stejně jako předchůdkyně (Super Dvora Mk.1, Dvora, Dabur) má i Super Dvora Mk.2 výborné předpoklady pro hlídkovou službu v přístavech a při pobřeží, pro nasazení v mělkých vodách, pro přepravu a podporu jednotek speciálního nasazení (jako je např. Shayetet 13), jako podpora obojživelných operací nebo pro potírání pirátských aktivit.


Popis
Čluny mají hladký trup, s mírně se zvedající přídí a průběžnou hlavní palubou a to od předního vazu (přídě) až po zrcadlo (záď). Palubní nástavba je nízká, kompaktní.Lodní prostory / prostory pro posádku jsou plně klimatizovány. Minimální obsluhu tvoří 3 muži (ženy), ale plavidla jsou schopna poskytnout pohodlí 10 až 12 námořníkům. Další osoby je možné přepravovat na otevřené zadní palubě.
Super Dvora Mk.2 je vysokorychlostní hídkový člun postavený na platformě osvědčené třídy Super Dvora. Čluny mají vynikající manévrovací schopnosti. Je možné je řídít ze 3 možných míst. Pohon může dle přání zákazníka zajišťovat libovolný typ motoru (např.: Detroit Deisel, MTU) a výkon se převádí buď na hřídele pohánějící lodní vrtule (TDI Arneson Surface Drive-16) nebo jsou jím poháněny vodní trysky, opět dle přání zákazníka.
Před palubní nástavbou (v pozici A) se nachází 20 mm kanón Oerlikon nebo u člunů s upgradem zbraňový systém Typhoon-G. Tato platforma je u izraelských plavidel vybavena 25 mm (popřípadě 30 mm) kanónem Bushmaster Mk.96, společně se spřaženým kulometem ráže 7,62 mm. Řízení a palba je obstarávána digitálně, pomocí opto-elektronických senzorů. Na zádi je upevněn manuálně obsluhovaný 20 mm kanón Oerlikon. Na obou bocích nástavby se nachází upevnění pro kulomety (FN MAG/M240 nebo Browning M2HQCB) či automatické granátomety (Mk.19 mod.3 AGL). Čluny mají dále ve výzbroji, kromě zbraní posádky, pancéřovku Carl Gustav nebo řízenou střelu Hellfire, použitelnou jako protilodní řízenou střelu.




Informace, jakož i níže uvedené obrázky byly (jsou) čerpány z internetových stránek - http://www.israeli-weapons.com/ ; http://www.wikipedia.org/ ; http://www.military.cz/ ; http://www.iai.co.il/ ; a dále z publikací - Válečné Lodě Současnosti (ISBN 80-86215-81-4) ; Jane's Válečné lodě (ISBN 80-7236-080-9) ;
URL : https://www.valka.cz/FC-Super-Dvora-Mk-2-t64649#230640 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více