TUR - Diamantová agrafa

Až do vzniku prvního tureckého řádu osmanského půlměsíce byla nejvyšším tureckým odznakem chrabrosti agrafa, tedy šperk ve tvaru chocholu na turban.


Nepochybně nejslavnější je agrafa udělená Nelsonovi po bitvě u Abú Kíru tureckým sultánem Selimem III. Protože šlo o vyznamenání udělené muslimem křesťanovi, šlo o zcela výjimečnou poctu, navíc umocněnou faktem, že tuto konkrétní agrafu sňal sultán přímo z jednoho ze svých turbanů a osobně napsal dopis anglickému králi, aby Nelsonovi bylo povoleno toto vyznamenání nosit.


Agrafa je je ozdoba turbanu sestávající z centrálního květu tvořeného šestnácti okvětními plátky s listy a pupeny. Stopka květiny je svázána mašlí, nad květem chochol tvořený 13 řadami brazilských diamantů stylizovanými do 13 paprsků slávy (stejný počet jako bylo zajato francouzských lodí u Abú Kíru). Tyto paprsky původně vibrovaly, když nositel kráčel. Uprostřed květu je velký diamant symbolizující hvězdu, který se otáčel po natažení hodinového strojku ukrytého na druhé straně šperku.


Replika na obrázku byla vyrobena pro film 'Bequest to the Nation' a byla vystavena v National Maritime Museum (Národní námořnické muzeum).


Zdroj: Monika Bandasová: Horatio Nelson Hrdina od Nilu, nakl. Epocha, Praha 2007, ISBN – 978-80-87027-15-8


http://www.nmm.ac.uk/collections/nelson (také zdroj obrázku)


http://www.aboutnelson.co.uk
URL : https://www.valka.cz/TUR-Diamantova-agrafa-t65098#231989 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více