Royal Battleship Roma: The Latest Hours (Zánik Bitevní lodi ROMA)

dokument

Diskuse

Zánik bitevní lodi Roma

Příběh tragédie chlouby italského válečného námořnictva - bitevní lodi třídy Vittorio Veneto s hrdým názvem Roma. Z úst pamětníků vyslechnete svědectví staré přes 65 let o strašlivém konci této válečné lodi, která byla a je považována za jednu nejelegantnějších bojových lodí vůbec. Mezi svědky promlouvá například i dcera velitele flotily, admirála Bergaminiho. Roma byla zničena 9. září 1943 třemi přesnými zásahy (prvními řízenými protilodními střelami na světě) lehkých německých bombardérů Dornier Do 217. Sledujte neuvěřitelný sled nedorozumění a náhod, jenž stojí na pozadí katastrofy, která stála životy tisíců námořníků. V tomto dokumentárním snímku plném unikátních dobových záběrů se díky výpovědím přeživších stanete svědky dramatu posledních dvanácti hodin na palubě žhnoucí lodi, proměněné ve smrtelnou past z tavícího se kovu.

Režie: Leonardo Tiberi
Originální název: Royal Battleship Roma: The Latest Hours
Itálie 2001, 60 min.
Zvuk: CZE 5.1, IT 5.1

A nyní několik osobních poznámek. Filmy od Instituto Luce patří k těm lepším, které jsem měl možnost vidět. Proto mně úroveň překladu a ozvučení tohoto dokumentu velmi zklamaly. Italštinu sice neovládám, ale pokud na někdo mluví o událostech, kterých byl přímým účastníkem, zasloužil by si buď mizerný překlad zvukový nebo jakýkoliv titulkovaný překlad toho, co říká, a ne pouhé mlčení. Toho jsem si všiml v minimálně třech případech, kdy současný důchodce něco říká italsky, ale český překlad jeho slov není ani slyšet, ani vidět. Byť mi byl hlas vypravěče velmi nepříjemný, v těchto okamžicích bych jej velmi ocenil.
Za další velkou chybu překladu, ale možná jen chybu vypravěče při předčítání pro něj nezajímavého textu za zajímavou gáži, považuji spletení počtu bombardérů a jejich typového označení.
Přes všechny zmíněné chyby se jedná o zajímavý dokument o bojišti a události, která se u nás netěší přílišnému zájmu odborné i neodborné veřejnosti a jako takový jej mohu jen doporučit.
URL : https://www.valka.cz/Royal-Battleship-Roma-The-Latest-Hours-Zanik-Bitevni-lodi-ROMA-t65526#232967 Verze : 0
Zdá se, že se ve firmě MIDO někdo chytil za nos, všichni majitelé DVD s chybným dabingem, jej mají odeslat do sídla firmy. DVD jim bude nahrazeno diskem se správným dabingem + 2 filmy z produkce MIDa dle vlatního výběru. Asi jim to pošlu.
URL : https://www.valka.cz/Royal-Battleship-Roma-The-Latest-Hours-Zanik-Bitevni-lodi-ROMA-t65526#236043 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více