CZK - HOJ-4 (automobilní jeřáb)

Hydraulický otočný jeřáb - nosnost 4 t


Tento automobilní jeřáb vznikl u fy. Horák a (?...) v Praze koncem čtyřicátých let. Protože se v dokumentech 23. letištního praporu Žatec nacházel mezi automobilní technikou i aut. jeřáb Škoda, pátral jsem po podrobnostech a fotografii.



Na počátku padesátých let byla jeho jeřábová zástavba už závodě ve Slaném namontována na podvozek automobilu T-111. Dle sdělení u součastných "pokračovatelů" tradic to bylo v letech 1953/54. Bohužel nemají k disposici žádné bližší informace (mimo fotografie).


Přiložené foto není od 23. lpr, ale je POUZE ILUSTRAČNÍ
CZK - HOJ-4 (automobilní jeřáb) -


URL : https://www.valka.cz/CZK-HOJ-4-automobilni-jerab-t65644#233134 Verze : 0
A jak jsem na něj přišel?
První pátrání jsem vedl kolem Š 706 a všichni s naprostou jistotou vyloučili u "Barči" jeřábovou nástavbu. Až kolega, známý v kruzích, jejichž zájmem je vše, co souvisí se značkou Škoda - LIAZ ( pod přezdívkou "Sysel") našel pamětní publikaci LIAZU ze 70 tých let a v ní, na třínápravovém předválečném automobilu Škoda právě ten hledaný jeřáb. Bezodkladně mě ji poskytl a protože se jedná určitě o unikátní objev, proto jsem jej zveřejnil.
Patří mu veliký dík!
CZK - HOJ-4 (automobilní jeřáb) -


URL : https://www.valka.cz/CZK-HOJ-4-automobilni-jerab-t65644#233137 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy


Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více