GAZ-69

Diskuse

Zdravím vážení kolegové. Na stránkách gazklubu se objevila mimo jiné tato fotografie. Je to GAZ-69 se dvěma namontovanými velkorážními kulomety DŠK (DŠK-M?). Mně by zajímalo, zda je to vůbec záležitost čs armády, nebo se to týká Lidových Milic. Anebo, pokud to je vůbec původu československého a není to třeba přehlídka spřátelených jednotek na území ČSSR. Tipoval bych to na Poláky nebo Maďary, i když tomu zase neodpovídají přilby.


Nevěděl jsem, kam to mám zařadit, původně jsem chtěl rozšířit příspěvek o Gazu, ale nakonec mi přišlo vhodnější to dát sem. Pokud je to špatně, prosím o přesunutí.



www.gazklub.cz
URL : https://www.valka.cz/GAZ-69-t66004#233848 Verze : 0
Na priloženej fotografii defiluje GAZ-69 s veľmi jednoduchou konštrukciou uchytenia dvoch veľkorážnych 12,7 mm guľometov DŠK. Aj samotná úprava GAZ- u - demontované čelné sklo, osádka - mužsko - ženská ako ja samotný fakt, že sa jednalo o 25. výročie oslobodenia ČSR ma navádza k domnienke, že sa jednalo len o jednorázové využitie tohto vozidla.Fotiek je viacej z tejto prehliadky, T-34 s historickými nápismi na veži a pod., uniformy sú z obdobia ku koncu vojny, resp. tesne po oslobodení. Viac záberov z tejto unikátnej prestavby Gaziku som zatiaľ nevidel. Len tak pre predstavu : čo by to z Gazikom narobilo, keby to dvojča spustilo dávku ?


Foto : ATOM 1970
URL : https://www.valka.cz/GAZ-69-t66004#256094 Verze : 0
Gazík by to asi ustál bez problémů (i mnohem menší jeep vydržel podobnou montáž), ale i já si myslím že jde spíš o "iniciativu" nějaké jednotky LM, alespoň jsem se s podobnou montáží nikde nesetkal (s vyjímkou dnešní montáže kde ale majitel tvrdil že si to prostě vymyslel - měl tam jen jeden kulomet podobně jako v Jeepu)
URL : https://www.valka.cz/GAZ-69-t66004#256109 Verze : 0
No, svobodník za volantem má nad levou náprsní kapsou "pěknou sbírku" řádových a medailových stužek (kde by je nabral?) a ostatní příslušnice osádky vozidla na tom budou asi stejně (taky svobodnice, tehdy svobodníci...).
Jednotku LM nejspíš můžeme vyloučit (jsou to očividně vojáci, LM měly jiný systém hodností resp. funkcí a jejich označení) a tak nejspíš nezbude nic jiného než akceptovat předpoklad, že šlo o jeden z mnoha "alegorických vozů" na přehlídce k výročí osvobození - v tomto případě nejspíš reminiscenci ženských osádek protiletadlových kanonů našeho armádního sboru v SSSR...
No a že to bylo vše sestaveno na přehlídku (a jenom na ni) a montáž nebyla funkční, o tom svědčí i to (ale možná se mi to jen zdá), že kulomety jsou sice (možná) pohyblivé v náměru, ne však v odměru...
URL : https://www.valka.cz/GAZ-69-t66004#256117 Verze : 0
Aby bola zbierka " ocenených - vyznamenaných " kompletná, tak zverejníme i velenie ... Komandírku... Gaziky nemajú žiadne označenie/ ani VPZ ani kokardu /, čo potvrdzuje už vyššie uvádzanú skutočnosť, že sa jedná len o pripomenutie histórie.


Ešte do pozornosti dávam "výškovú niveletu " príslušníkov Hradnej stráže pod čestnou tribúnou a " pollitre " na nohách oficierov vľavo dole / písal sa rok 1970 / súčasť retro výbavy.
URL : https://www.valka.cz/GAZ-69-t66004#256123 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více