Hledání ve voj. archivech

jak najít informace o vojácích

Diskuse

V jednom diskuzním příspěvku pan Ludka napsal ...

Citace :

Nevím jsetli to zde patří ale při pátrání po mém dědovi ruském legionáři jsem se dozvěděl z Vojenského ústředního archivu v Praze asi toto ...



Ve starem počítači jsem měl adresu na jednoduché informace o vojácích. Např. o mém staříčkovi jsem se dověděl, že byl z Bernartic, Bernartic nad Odrou a také z Bearnsdorfu. Byl ruský legionář a někdy v období mezi válkami byl v naši obci vytvořen obraz Na památku padlých a žijících hrdinů Bernartic, rozměr 59x45cm s fotkama. Nějaký podobný dokument chceme vytvořit k výročí vzniku ČSR, kdy by byli vojáci 1. a 2.sv.války a oběti komunistické diktatury. Jelikož jsem adresu ztratil, nevím jak dál a prosím o nakopnutí, jak a kde hledat. Samozřejmě, že takové přesné informace jako v ukázce ne, ale ohledně mého předka, bych to uvítal. Ne jen že František Drlík se narodil v roce 1890, byl rusky legionář, příslušník 4.stř.pluku a že zemřel v roce 1967.


Diky
URL : https://www.valka.cz/Hledani-ve-voj-archivech-t66262#234658 Verze : 0
... apropo, lze se take dovědět neco o mladších ročnícich někde ve vojenských archivech? Třeba já, že jsem sloužil u takového a takového útvaru, poddustojnická škola, hodnosti atd?
URL : https://www.valka.cz/Hledani-ve-voj-archivech-t66262#234786 Verze : 0
Nechci sýčkovat, ale u mladších ročníků bych si velkou naději nedělal. Stalo se mi před lety, že v archivu našli požadovaný materiál (sčítací operát), ale zádrhel byl v tom, že mi jej nemohli zpřístupnit, protože od jeho vzniku ještě neuplynulo 50 let. Měl jsem štěstí, protože ředitel archivu měl pochopení. Nevím, jestli tohle omezení ještě platí.
URL : https://www.valka.cz/Hledani-ve-voj-archivech-t66262#235603 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více