Vítězství stíhacích pilotů Polských vzdušných sil na západě 1940-1945

Diskuse

Jacek Kutzner, Zwycięstwa pilotów myśliwskich Polskich Sił Powietrznych na Zachodzie 1940-1945, Oficyna Wydawnicza „Adiutor”, Warszawa 2007, ISBN 83-86100-80-X.


Polský historik a publicista Jacek Kutzner předkládá zájemcům o dějiny bojů polských stíhacích letců působících na Západě v létech 1940 – 1945 velmi zajímavou práci. Není to popis jednotlivých událostí, ale svým způsobem komplexní shrnutí výsledků jejich bojové činnosti ve formě výkazů VŠECH jejich vzdušných vítězství ať už v rámci polských stíhacích perutí RAF nebo ve službě u spojeneckých squadron . Kniha obsahuje 392 stran a je rozdělena do dvou základních částí:
1) Jmenné výkazy nárokovaných a přiznaných vítězství seřazených dle abecedního seznamu pilotů, dle jednotlivých perutí ( 9 polských, 29 RAF a 2 USAAF), a chronologicky. Vykazuje rovněž vítězství přiznaná cizím státním příslušníkům dosažená ve službě u polských stíhacích perutí. Výkazy obsahují jméno, datum, jednotku, druh prováděného úkolu, hodinu, místo, typ a číslo vlastního letadla, počet a typ nepřátelského letadla a konečnou kvalifikaci vítězství.
2) Dokumentární část obsahující fotokopie originálů „Combat Reportů“ mnoha bojových letů, četné fotokopie „Rejstříku letů, vítězství a vyznamenání letce“ snad všech polských stíhacích es a 36 stran foto velmi vhodně doplňuje textovou první část knihy.
Náročný badatel může namítnout, že v ní chybí záznamy o sestřelech V1 nebo pokus o identifikaci protivníka, ale tato práce, jak se zdá, může skvěle sloužit jako podklad k následným bádáním na toto téma. Jejím zakoupením jsem si vhodně doplnil svou sbírku.


P.S. V polském knihkupectví v Českém Těšíně jsou k dispozici ještě dva exempláře v ceně 410 Kč. Pro případné zájemce jsem ochoten zajistit jejich koupi.
Vítězství stíhacích pilotů Polských vzdušných sil na západě 1940-1945 - Titulní stránka

Titulní stránka
URL : https://www.valka.cz/Vitezstvi-stihacich-pilotu-Polskych-vzdusnych-sil-na-zapade-1940-1945-t66338#234816 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více