Helma - dotaz

Diskuse

Zdravím všechny,
před nedávnem jsem získal druhoválečnou německou helmu M42, helma je černé barvy, tak jsem měl ze to, že jde u nás rozšířenou hasičskou úpravu. Chtěl jsem odstranit část barvy, abych zjistil, jaké zbranení měla tato helma dříve, ale jaké bylo mé překvapení, když jsem zjistil, že jiná než tato barva na přilbě nikdy nebyla, pro jistotu jsem se o tento krok pokusil i na jiném místě, ovšem se stejným výsledkem.
Zajímalo by mě, zda některé jednotky německé armády používaly tyto černé helmy za války, nebo existuje nějaké jiné vysvětlení. Mimochodem, dříve jsem vlastnil i zmíněnou přilbu se zmíněnou hasičskou přilbu, ale na té se mi zdá byl jiný odstín černé barvy, ale to nemůžu říct s určitostí, protože je to již dlouho a možná se pletu. Hodil bych sem i nějaké fotky, ale nepovedly se mi v dostačně detailní.
Děkuji za odpovědi.
URL : https://www.valka.cz/Helma-dotaz-t66594#235778 Verze : 0
Pokud se nemýlím, černé helmy měly například "slavnostní" stráže SS (v každém filmu o Hitlerovi, když je třeba záběr na stráže v Reichstagu Laughing ).
Tady je taky www.answers.com
URL : https://www.valka.cz/Helma-dotaz-t66594#235781 Verze : 0
no MART.inova teorie je sice svůdná, ale černé leské helmy měla jediná kompanie (SS Ehre Kompanie) z ze IV. SS Wachtbatalionu LSSAH, takže šance že by se jedna z těch asi 100 helem dostala do čech je minimální. Navíc pokud vím měli asi spíš helmy modelu 35 nebo 40 (na fotce se to prakticky nedá rozeznat).
Možností je několik, může jít o helmu Luftschutz, ty byly černé a celkem obvyklé i u nás. Ryze teoreticky by mohla mít na přední straně znak ale není to nutné (často tam chyběl) dále může jít o helmu používanou NSKK i ty byly myslím černé a ny boku měly znak organizace (černý štítek s runou "volfsangel") na stejném místě kde byl armádní znak. Samozřejmě může jít o normální armádní helmu a její tmavá šeď se mohla udržet dost tmavá na to aby vypadala černě. Osobně bych se přikláněl k tomu Luftschutzu.
Kdysi jsem viděl i přilbu od OT která byla černá, ale nejsem si jist zda to byla původní barva (bylo to v jednom francouzském muzeu a mohlo jít o "vylepšení"). To že jde o model 42 ukazuje na nějakou pořádkovou službu nebo pomocnou organizaci (OT, NSKK a podobně). Pokud jde o původní barvu měly by na přilbě být alespoň zbytky znaků (na bocích nebo vepředu)
Černé přilby myslím používala i pořádková policie (OrPo)
No a pak je tu možnost že někdo po válce přilbu prostě odbarvil (třeba louhem) a natřel na černo.
URL : https://www.valka.cz/Helma-dotaz-t66594#235801 Verze : 0
Díky za příspěvky. Po ocisteni rzy je na boku patrný zbytek nějakého znaku, ale nejde určit o jaký konkrétně jde, je to jen velice malý zbytek.
URL : https://www.valka.cz/Helma-dotaz-t66594#235912 Verze : 0
Na armádních, ale i SS, policejních a dalších, byly znaky ve tvaru štítu obvykle na obou stranách. Byly umístěny zhruba pod dutým nýtem a jedním z nich byl u WH a armádních, námořních a LW jednotek štít v národních barvách (černá bílá červená bráno odshora) které byly šikmo v "kosých" pruzích umístěný na pravé straně. Rozměr byl obvykle 33x40 mm. Druhý znak byl dle druhu vojska přičemž námořnictvo a WH se lišily barvou orlice, LW měla pak svůj vlastní znak orla s hákovým křížem ve spárech, znaky byly opět ve tvaru štítu (černého) se stříbnou nebo "zlatou" orlicí (WH nebo KM) orel LW byl bez štítu přímo na helmě opět ve "stříbrné barvě. U SS to bylo složitější a v průběhu doy se to měnilo, byl použit i stejný "národní" štít jako u WH (právě u osobní stráže v letech 1934 - 35), od roku 1935 to ale byl na levé straně štít v červené s bílím kruhem a černým hákovým křížem a na opačné to byl černý štít s runami SS, podobný štít ve tvaru vlajky s hákovým křížem používaly i policejní jednotky, ale pořádkové jednotky jednotlivých měst měly obvykle své vlastní znaky, NSKK a červený kříž (DRK) používali štít v národních barvách a na protější straně štít se svým označením, Luftschutz používal obvykle velký znak na přední části a neměl zmíněné štítky na bocích. další označení používaly ale i HJ, SA OT a řada dalších složek.
Ony znaky (štíty i ostatní) byly v reálu obtiskem který se na helmu nanesl "mokrou cestou" (jedním z výrobců byla i firma Strache ve Varnsdorfu)
Označování se u SS přestalo nanášet v roce 1942 a u WH v roce 1943, oficiálním důvodem bylo že pestré barvy mohou upozornit na vojáka v poli. Přes tento rozkaz se ale objevují i označení volkssturmu z konce války (nejsem si jist zda jde o iniciativu místního gauleitera nebo o pozdější podvrh).
Pokus se přilbu nafotit a pokud se ti povede tak i zbytky onoho znaku, případně na které straně helmy jsi ho našel a jaké barvy měl. Třeba se nám povede něco určit
URL : https://www.valka.cz/Helma-dotaz-t66594#235915 Verze : 0
Díky za vyčerpávající odpověď, helmu jsem zkoušel nafotit, ale nepovedlo se mi dobre zachytit detaily, asi neumím dobře s foťákem, večer se pokusím ten zbytek znaku alespoň nakreslit, zbyla z něj jenom levá část, a moc barvy na něm už nezůstalo, ale převládá bílá, připomíná mi to zmíněný štít (od vrchu se směrem dolů zužuje). Na helmě je již několik "map" po rzi, a znak byl z části pod jednou z nich, o víkendu jsem helmu čistil. Helmu jsem získal od kamaráda a ten říkal, že byla hodně dlouho ve sklepě a tomu ten stav myslím odpovídá.
URL : https://www.valka.cz/Helma-dotaz-t66594#236035 Verze : 0
bohužel to není zdaleka vyčerpávající (nejsem odborník na tohle odvětví Smile ) jen takové základní a běžně znémé věci, je ten štít na pravé nebo levé straně přilby? (původně byly samozřejmě dva ale druhý se asi nedochoval). bílá je podkladem v podstatě všech červená byla tištěna obvykle přes bílý základ (je transparentní) aby ji neovlivnila barva přilby. ale pokud je štítek bílý a byl by na pravé straně vypadalo by to na SS na levé straně byl nejvíc bílý DRK (červený kříž)
URL : https://www.valka.cz/Helma-dotaz-t66594#236040 Verze : 0
Ten zbytek štítu je na pravé straně, přibližně pod horním otvorem (větráním?) v úrovni předního čepu (snad to tu píšu dobře, nejsem na tyto věci odborník). Pokusím se přidat foto, na kterém jsem na ilustrační foto helmy (z internetu, originál se mi nepodařilo dobře vyfotit) zaznačil polohu štítu s přibližným tvarem, který z něho zbyl. Omlouvám se za kvalitu, ale pro úpravu jsem použil jen základní "Malování", protože lepší program teď k dispozici nemám.


URL : https://www.valka.cz/Helma-dotaz-t66594#236112 Verze : 0
Pokud je štítek bez úprav je docela divný, SS by mělo být vidět, runy jsou docela velké a pokud je tam jen ta bílá je to "cosi", SS štítek vypadá tak jako na fotce z http://www.warelics.com/Helmets.htm kterou přikládám. DRK je správně z druhé strany a zase by tam bylo křídlo orlice.
URL : https://www.valka.cz/Helma-dotaz-t66594#236119 Verze : 0
Nebylo by možné, že černá barva už třeba "opadala", převe jen byla kolem rez? Nebo že by mohlo jít o nějakou poválečnou úpravu (hasiči asi ne), nebo o jednotku , která třeba nemá s SS nic společného? Pak je tu taky možnost, že barva je původní, ale štítek, byl přidělán později...
URL : https://www.valka.cz/Helma-dotaz-t66594#236269 Verze : 0
No ten štítek je v originále obtisk (byl na to předpis) takže to že by jedna barva opadala a druhá držela se moc pravděpodobné nezdá. Spíš se obávám že je to helma kterou použil někdo dodatečně (třeba pro film nebo divadlo) a je to proto jinak než by odpovídalo předpisu (ve filmu samozřejmě SS černé helmy nosí byť je to nesmysl) jaký je vnitřek (myslím tu kůži co je uvnitř helmy) i ten se často po válce měnil (hasiči měli někdy náš ČS)
URL : https://www.valka.cz/Helma-dotaz-t66594#236288 Verze : 0
Večer sem z domu dám foto toho vnitřku, po poměti se zapínání skláda z "dvojitého podbradníku", který je regulovatelný z obou dvou stran, zapínání se provádí zaháknutím oka ve tvaru pismene D (s tvarem si nejsem jistý na 100%) na dvojitý háček. Vím, že je popis krkolomný, takže hned jak se dostanu domů, to vyfotím.
URL : https://www.valka.cz/Helma-dotaz-t66594#236626 Verze : 0
no popis je buď opravdu "krkolomný" Smile nebo to není nic běžného. Normálně to bylo u helem uděláno tak že na vlastní helmu byl přinýtován (to jsou ty tři nýty zvenčí viditelné) kruh z plechu k němuž je jednak připevněna kůže výstelky (ta pak leží na hlavě) a jednak dvě obdélníkové průvlečky kterými prochází řemínek (podbradník) který helmu drží. řemínek má na jedné straně přesku (je obyčejně vlevo) a druhý má vyražení dírky kterými se zapíná. Je v oblasti brady jenodílný (ne tedy pod a před bradu) a zapínání vychází na stranu (aby netlačilo) protože ten řemínek s přeskou je kratší.
URL : https://www.valka.cz/Helma-dotaz-t66594#236642 Verze : 0
Popisoval jsem hlavně podbradník a to jestě ve spěchu, tak se za tu "krkolomnout" omlouvám Smile a posílám to foto:
URL : https://www.valka.cz/Helma-dotaz-t66594#236649 Verze : 0
Podbradník vypadá že je z něčeho jiného (tedy nepůvodní) vnitřek myslím odpovídá tak jak by měl být u armádní helmy, na levé strane helmy zevnitř (obvykle poblíž upevnění řemínku podbradníku) by měl být vyražen nápis z jednoho až tží písmen a dvojčíslí je to označení výrobce a velikost helmy (u tebe by to mělo být písmena a 64 (na kůži je 56 což odpovídá téhle velikosti helmy) na vnější straně plechu který drží výstelku by měl být taky nápis (vyražený) uvádějící velikosti a výrobce, ale ten neuvidíš pokud helmu nerozebereš Smile
URL : https://www.valka.cz/Helma-dotaz-t66594#236656 Verze : 0
Podbradník jsem namazal, původně byl vyschlý a předtím měl o hodně světlejší barvu, takovou zašlou. Ve vnitřku helmy je vyraženo: 64 nA / 56; orámované G; 57 N37
URL : https://www.valka.cz/Helma-dotaz-t66594#236658 Verze : 0
Mně ani tak nešlo o barvu, spíš o tvar, ten je pro Stahlhelm značně netypický. Mrkni semhle je tady dobře vidět jak vypadal : cgi.ebay.at


64 v nápisu je průmě helmy, nA by mohlo být neue Ausführung tedy nový vzor, význam dalších písmen a čísel neznám (obvykle tam bylo je např "ckl 64" nebo ET 64 (je to stejný výrobce jen jiné značky)
URL : https://www.valka.cz/Helma-dotaz-t66594#236660 Verze : 0
Neexistivalo třeba víc vnitřků těchto helem? Podle fotky jde o typ M40, kdežto moje je typ M42. Když jsem měl ještě helmu M35, tak tam byl vnitřek podobný, jako je na té fotce.
URL : https://www.valka.cz/Helma-dotaz-t66594#236703 Verze : 0
vnitřků existovala celá řada, jišily se třeba podle toho zda šlo o helmy policejní nebo WH, přehlídkové (byly z hliníku pro důstojníky) měly jiný, ale pokud jde o ten řemínek byl u WH a obecně u vojenských helem (SS, RM, LW) pokud vím vždy jen jednoduchý.
URL : https://www.valka.cz/Helma-dotaz-t66594#236718 Verze : 0
Ještě jednou děkuju za odopovědi, v současné době jsem začal uvažovat nad zrestaurováním této helmy. Přemýšlel jsem nad obnovením barvy, protože z diskuse vyplynulo, že pravděpodobně nebude už původní, nadruhou stranu bych ji nerad poškodil, kdyby původní byla, ale co už. Na internetu jsem našel stránky zabývající se těmito helmami, ohledně barvy jsem zjistil, že by "polní šeď" měla vzniknout namýcháním tmavě šedé barvy s modrou a zajímalo by mě, zda již někdo má s barvením těchto helmem zkušenosti, případně existuje-li ještě jiný zaručený recept na barvu polní šedi, přece jen bych nerad zkusil zmíněn neověřený a pak byl převapen, co že za barvu mi vzniklo.
URL : https://www.valka.cz/Helma-dotaz-t66594#237080 Verze : 0
Zdravím, tak jsem sledoval diskuzi, dost zajímavé.. Píši, pač reaguji na Ostrostřelcův poslední příspěvek ohledně nové barvy na helmy. Mám doma totiž ňákou tu helmu a potřeboval bych, aby se hodila k "feldgrau" uniformě. Jsem se ptal modelářů figurek, kde sehnat tu barvu Smile , ale marně. Tak když už jste na to narazily v téhle debatě, třeba se to konečně dozvíme...
URL : https://www.valka.cz/Helma-dotaz-t66594#237465 Verze : 0
Možná, ano, ale pochybuji že by to bylo ze strany modelářů figurek, spíš bych hledal v muzejích případně v předpisech z doby kdy byly helmy nošeny. Podle mé zkušenosti je šeď na helmách dost různá, ale to v muzejích může být způsobeno třeba i tím jak moc byla helma vystavena světlu (možná i jiným vlivům) jestli byla renovována (a jak moc reálně) a samozřejmě i spoustou dalších věcí. Vodítkem mohou být i barevné fotky z období WWII, němci ale fotili na barevný materiál AGFA který zkresluje barvy takže snímky jsou posunuté ke žluté barvě (američané s KODAKem to mají zase víc k červené) což je třeba mít na paměti a posuzovat to spíše v poměru k jiným známým barvám na dané fotce.
URL : https://www.valka.cz/Helma-dotaz-t66594#237546 Verze : 0
Nejvíc informací bys získal na různých forech pro tzv. "reaktory" Smile , to jest kde se scházejí lidé zabývajíci se vojenskou historií a členové různých KVH. Barva záleží i na vzoru přilby a období do kterého by měla psaovat.
URL : https://www.valka.cz/Helma-dotaz-t66594#237547 Verze : 0
No reaktor asi není správný termín, myslím že se jedná o "reenactor". Zde je ovšem (stejně jako u figurkářů) potřeba k informacím přistupovat s opatrností, jde o lidi kteří se mohou o věc zajímat jen okrajově - pokud je zajímá rekonstrukce bitvy nemusí je zajímat přesný odstín barvy - ale někteří mohou být opravdu dobří, problém je jak je rozeznat. Nejlepší zdroj je samozřejmě původní předpis, myslím že němci už používali v době před WWII standard barev (nejsem si jist ale byl myslím ukotven v DIN) a tam by šlo se dopátrat kýženého odstímu. Jak ale píše pavel blaha, barva se lišila dle data ale i podle určení helmy (už ve fabrice se vědělo že helma jde třeba k policii nebo k WH) a barvy se lišily. Své mohlo vnést třeba i zimní přemalování smytelnou barvou.
Možná bych zkusi vyhledávač a nějaký řetěz slov jako "stahlhelm+farbe", případně další výrazy.
URL : https://www.valka.cz/Helma-dotaz-t66594#237549 Verze : 0
Označení "reaktor" má poněkud odlehčující nádech. A navíc já osobně ten původní, anglický termín nemám rád. Na těhto forech to je stejné jako na každém jiném, mraky nesmyslů ale při troše trpělivosti najdeš i to co hledáš a někdy to může být i pravda. A navíc u reaktorských diskusí bývají vesměs i příspěvky o praxi co a jak udělat nebo naopak čemu se vyvarovat. Barva na německé přilby se řeší takřka nustále, jsou tam řešeny nejlepší možné převody z různých vzorníků... Ale to co je nejvhodnější řešení si musí každý určit sám. A to samé platí i informacích z různých sběratelských webů. Ty jsou často plné padělků a různých dodělků.
URL : https://www.valka.cz/Helma-dotaz-t66594#237551 Verze : 0
Bohužel bez toho původního anglického názvu se to na netu asi bude hledat těžko Smile , právě to že se tam barva řeší stále ukazuje že někde dělají chybu Smile ale musím souhlasit s posouzením různých "sběratelských" webů, padělků je tam tolik že se s nimi dá počítat jen velmi opatrně. Viděl jsem třeba přilbu kterou nějaký americký tatrman předěla na "zdravotnickou", jenže si neuvědomil že němci měli v tom případě přilbu celou bílou a namatlal (jinak se to nazvat nedá) na ni bílé kruhy s kříži jako používali amíci. No nejspíš ji někomu stejně postiženému nedostatkem soudnosti stejně prodal Smile
URL : https://www.valka.cz/Helma-dotaz-t66594#237555 Verze : 0
Siegfried : zkus se podívat zde popřípadě jiné téma na tom fóru, když jsem hledal nejaké informace o helmách tak jsem tam něco našel. Jinak jsou tam uživatelé kteří se tím přímo zabívají, doporučili mi uživatele jménem "Síra", ale nekontaktoval jsem ho tak nevím, dále je tam uživatel který se zabývá výrobou a opravou historických uniforem - uživatel wilhelm
URL : https://www.valka.cz/Helma-dotaz-t66594#237583 Verze : 0
Mohl by mi někdo poradit, co je to za světle šedou pod tou hasičskou černou barvou? Díky.
URL : https://www.valka.cz/Helma-dotaz-t66594#244516 Verze : 0
Jako člověk, zabývající se "hraním si na minulost" bych poradil ještě dva pojmy pro hledání: reenactement - to jsou ti poangličtění "reactoři" , a living history. Tady jsou lidé, kteří se rekonstrukcí a restaurováním staré techniky, výzbroje a výstroje zabývají opravdu na vysoce odborném základě. Konec konců, i zde na válce je možno potkat kluby vojenské historie, kde se zajisté při rekonstrukcích bitev neprohánějí človíčkové v přílbách s růžovými puntíky a oranžovém jégrově spodním prádle Cool .
URL : https://www.valka.cz/Helma-dotaz-t66594#252254 Verze : 0
Ahoj.
Může se mnou někdo nesouhlasit, ale já použil k rekonstrukci barvy na hlemě modelářské barvy TAMYA ve spreji (cena cca 160-169Kč za spray co nabarví jednu helmu)


Tamya vyrábí poměrně kvalitní barevnou paletu. Já použil na M42 pro Luftwaffe barvu typu AS-24 (popis:Dark green-Luftwaffe) a M35 typ TS-4 (popis German grey)



Toto je můj první příspěvek na tomto fóru a tak doufám, že jsem něco nepokonil.


Vznáším tu dotaz.. Už na výše zmíněné helmy DRK.. Používal DRK helmy M34 jako standard? (viděl jsem několik exemplářů-tedy dva) a jaká byla barva helmy v případě DRK, zda byla černá jako u hasičů a policie či ve speciálním barevném odstínu či naopak ve feld grau jako obyč helmy vojenské. Pokud máte nějaký odkaz tak budu vděčný.
Kotě
URL : https://www.valka.cz/Helma-dotaz-t66594#314264 Verze : 0
To Kotě : kvalitní a fundovaný odkaz je třeba tento :
www.german-helmets.com


Snad Ti to aspoň trochu pomůže, dá se tam toho na německé přilby najít poměrně hodně, já často navštěvuju i tuhle stránku :
www.cascoscoleccion.com


Jinak helmy rekonstruuju podobně jako Ty, také používám normální Tamiyácké barvy a spraye (pozor - z velmi dobrého zdroje vím, že jimi stříkají své přilby i různí "solidní obchodníci a znalci", kteří pak takovou náležitě zestařenou přilbu prodávají jako "100% originál s původním nátěrem"), každopádně tím nástřikem se pro reenacting nedá nic zkazit Smile
URL : https://www.valka.cz/Helma-dotaz-t66594#314416 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více