Sargon/Sargon I. Akkadský

Král Sargon/Sargon I. Akkadský



Sargon (Šarru-kín - "pravý král") Akkadský vládl v letech 2334 - 2279 př.n.l. ve staroakadské říši, jejímž byl zakladatem. Byl akkadského původu, tj. byl semitského původu a založil první semitskou dynastii v Mezopotánii. Založil nové hlavní město Arrow Akkad. Sargonova staroakkadská říše byla nejstarším a velmi expansivním státem Mesopotánie. Je dokázáno, že obsadily a začlenily do své říše oblasti severní Sýrie, Libanonu a prý údajně vyhrál 34 bitev. Z ekonomického hlediska provedl Sargon několik reforem, a tou nejpřednější bylo oslabování chrámových hospodářství na úkor palácových a zajišťoval státem řízené skupiny obchodníků.



Zdroj:
Prosecký, Jiří. Heller, Jan. Charvát, Petr. Nováková, Nea. Peečířová, Jana. Pecha, Lukáš. Sadek, Vladimír. Součková, Jana. Encyklopedie Starověkého Předního Východu, Praha: Libri 1999 ISBN 80-85983-58-3
URL : https://www.valka.cz/Sargon-Sargon-I-Akkadsky-t66764#236373 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více