Kříž Varšavského povstání [1944]

Krzyż Powstania Warszawskiego / Cross of the Warsaw Uprising
Krzyż Powstania Warszawskiego "Za zabicie w walce oficera SS"
(Kříž Varšavského povstání " Za zabití důstojníka SS v boji")

Kříž Varšavského povstání " Za zabití důstojníka SS v boji " - neoficiální vojenské vyznamenání z období Varšavského povstání. Bylo udělováno polským vojákům z jednotek AK (Armii Krajowej) "Chrobry II", která bojovala během povstání ve varšavských čtvrtích Środmieście a Wola.

K výrobě vyznamenání používali povstalci získané německé Železné kříže 1939 II. třídy na jehož revers byla připevněna polská mince 1 złoty z 1929 roku. Na prsou orlice byl vytlačen znak "Kotwica" Polski Walczącej * a datum - rok 1944 jehož číslice 44 byly stylizováný do podoby runového SS.

Vyznamenání bylo zavěšeno na stuze Válečného kříže z roku 1920 na které bílý pruh po pravé straně byl přemalován červenou barvou.

* Kotwica - česky kotva, byly to stylizovaná písmena "P" a "W" Polska Walcząca čili Bojujíci Polsko do tvaru kotvy. Tento znak byl používán polskou podzemní armádou během druhé světové války.

zdroje:
- vlastní archív
- wikipedia

Kříž Varšavského povstání [1944] - zdroj - wikipedia

zdroj - wikipedia
URL : https://www.valka.cz/Kriz-Varsavskeho-povstani-1944-t66980#236928 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více