Operace Lvoun: Plánovaná invaze do Anglie v roce 1940

Egbert Kieser

Diskuse

Kieser, E.: Operace Lvoun. Naše Vojsko, Praha, 2007. 333 stran. ISBN 978-80-206-0876-5. Z originálu Unternehmen Seelöwe přeložil Tomáš Kurka.



Celkem přehledně napsaná kniha zabývající se událostmi zejména mezi pádem Francie a koncem Bitvy o Británii. Soustřeďuje se hlavně na události spojené přímo s možnou invazí - zahrnuje například celkem podrobně vývoj Britsko-Francouzských vztahů po kapitulaci Francie, ale bitvě o Atlantik věnuje jen letmé zmínky.
Překlad bych hodnotil jako velmi dobrý, jediné co mě tak napadá co bych vytknul byl doslovný překlad Nebelwerferů. Rozhodně šlo o příjemný oddech od některých patvarů které se v poslední době v překladech objevují.
URL : https://www.valka.cz/Operace-Lvoun-Planovana-invaze-do-Anglie-v-roce-1940-t67627#238532 Verze : 0
knihu jsem prolistoval, ale nejako me nezaujala, jak se stavi k otazce samotne invaze do Velke Britanie, slozeni jednotek pripravovanych na tuto akci atd ? Nejedna se jen o dalsi "skandalni" knihu, ktera tezi z popularity tohoto tematu, ktere ale melo k realizaci z mnoha duvodu jen velmi velmi daleko (nedostatek clunu, spatne podminky pro vylodeni u britskych brehu, nedostatecna strategie po vylodeni, odpor domaciho obyvatelstva a tak dale ...) ?
URL : https://www.valka.cz/Operace-Lvoun-Planovana-invaze-do-Anglie-v-roce-1940-t67627#238538 Verze : 0
Právě že to není nějaké hledání skandálů... Ani moc objevná publikace, ale jde o pěkné shrnutí celého období, včetně rozboru toho jak chaoticky plán vznikal a jaké podmínky si jednotlivé složky kladly a jak spolu soupeřily - například vývoj vlastních (a povětšinou nepříliš plavbyschopných) armádních vyloďovacích prámů a člunů, naprostá nezkušenost Wehrmachtu s mořem a obvyklé boje všech tří složek (Wehrmacht, Luftwaffe, Kriegsmarine) o to kdy, kde, jak, a jestli vůbec.

Přesné složení jednotek tam člověk nenajde, spíš to, jak nesprávně se obě strany vnímaly (a jak vnímaly problematiku invaze) - jak vojáci a politici, tak běžná populace.

Docela zajímavé jsou i souvislosti mezi průběhem událostí mezi červnem a říjnem 1940 a postoji vlády USA - zlášť přerod od očekávání že pád Británie je otázkou dní k uvědomění si že Británie opravdu vydrží.

Jen škoda že autor nezmínil ono poválečné štábní cvičení Wink

EDIT: Co jsem například nevěděl bylo že později hojně užívané Siebelovy prámy byly i přes svou výbavu (pohon zajišťován částečně leteckými motory) vyvinuty Wehrmachtem.
URL : https://www.valka.cz/Operace-Lvoun-Planovana-invaze-do-Anglie-v-roce-1940-t67627#238570 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více