Ruske legie - rukavove nasivky / oznacovanie

Diskuse

Na mnohych fotografiach Ceskoslovenskych legionarov v Rusku som si vsimol rukavove nasivky. Co oznacovali? Prislusnost k utvaru alebo hodnost?


Dakujem
URL : https://www.valka.cz/Ruske-legie-rukavove-nasivky-oznacovanie-t68546#240193 Verze : 0
V označování hodností legií se moc nevyznám, ale mohu posloužit fotografií bratra mého dědy, který se vrátil v řadách ruských legií, konkrétně 5. střeleckého pluku. Na zvětšenině jeho rukávového znaku je číslo 5 a silueta těžkého kulometu. Byl příslušníkem 3. kulometné roty.
Ruske legie - rukavove nasivky / oznacovanie - Foto legionáře, 5. střelecký pluk, 3. kulometná rota

Foto legionáře, 5. střelecký pluk, 3. kulometná rota
URL : https://www.valka.cz/Ruske-legie-rukavove-nasivky-oznacovanie-t68546#240225 Verze : 0
Dakujem Jan,
presne trnto typ nasiviek som mal na mysli. Na fotkach som videl som rovnako tavrovane, ale s asi tromi pruzkami vnutri. Nosene na lavom rukave.


Okrem toho som cital nieco o nasivkach za zranenie a za roky odsluzene v legii. Vie niekto ako vyzerali a na ktorom rukave sa nosili?
URL : https://www.valka.cz/Ruske-legie-rukavove-nasivky-oznacovanie-t68546#240260 Verze : 0
Pokud máš zájem, podívej se také na příspěvek forum.valka.cz
a v něm je také odkaz forum.valka.cz na skupinovou fotku štábu 2. lehkého dělostř. pluku čs.legií na Rusi. Na nášivkách na levém rukávě je dobře patrno označení útvaru (římské číslo "2" a zkřížené dělové hlavně) i označení hodnosti - lomené prýmky v nášivce a vodorovné pásky na spodní části rukávu ( u velitele pl. Melichara jsou vidět i na pravém rukávě) Pokud se nemýlím, tak se toto značení řídilo výstrojním předpisem francouzské armády, protože 7. února 1918 byl : ....."Československý korpus na Rusi prohlášen za část francouzské armády" (jak uvádí např. Masaryk ve "Světové revoluci" str. 545). Označení odsloužených let v legii souhlasným počtem lomených prýmků (je dobře vidět na světlé uniformě prvého legionáře ve spodní řadě) bylo na pravé paži.
Pramen:
Masaryk T.G. "Světová revoluce za války a ve válce 1914-1918", vytiskl Orbis, Praha červen 1925
URL : https://www.valka.cz/Ruske-legie-rukavove-nasivky-oznacovanie-t68546#240282 Verze : 0
Dakujem Quatí,


takze, ak som spravne pochopil, lomene pasky v nasivke (na priklade fotky na ktoru si dal link), ktora ozn. 2. lahky delostr. pluk oznacuju odsluzene roky? Alebo odsluzene roky boli ozn. samostatnymi lomenymi pasmi na druhom rukave?


Este raz dakujem, velmi si mi pomohol.
URL : https://www.valka.cz/Ruske-legie-rukavove-nasivky-oznacovanie-t68546#240307 Verze : 0
Jak to tak po sobě čtu, tak mi z toho vychází pěkný zmatek. Embarassed Takže mi prosím dovol ještě jeden pokus. Dovolím si citovat kolegu Jirku Fidlera, s nímž jsem tuto fotografii konzultoval pomocí SZ :.... "Navíc jsou již na pravém rukávu saka prýmky za počet let v legiích, což bylo zavedeno také až počátkem roku 1919, stejně jako límcové výložky..." konec citátu. Takže na levé paži je v nášivce s největší pravděpodobností označení hodnosti, ev. služebního zařazení, stejně jako na rovných prýmcích na spodku rukávu. Ověřit si můžeš na osobě velitele pl.Melichara, který má (jsou málo zřetelné) na pravé paži 3 prýmky (v době předpokládaného vzniku fotky byl již 3 roky v legiích) a na levé paži má v nášivce 2 lomené prýmky. Výše uvedený text jsem raději trochu opravil Smile Smile
URL : https://www.valka.cz/Ruske-legie-rukavove-nasivky-oznacovanie-t68546#240389 Verze : 0
Super.
Dakujem.
URL : https://www.valka.cz/Ruske-legie-rukavove-nasivky-oznacovanie-t68546#240422 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více