VIVA LA VIDA!

Diskuse

Název knihy:
Name of the book:
VIVA LA VIDA! -
Autor:
Author:
Zbierka esejí; zozbierali Josef Pros, Adolf Vodička
Místo vydaní:
Published in:
-
Nakladatelství:
Publisher:
Naše vojsko
Rok vydání:
Year of Publication:
1956
Počet stran :
Pages:
-
ISBN10:
ISBN10:
-
ISBN13 :
ISBN13:
-
Fotografie obálky:
Cover:
-
Obsah:
Content:
Zbierka esejí z obdobia španielskej občianskej vojny -
Anotace:
Anotation:
- -
Recenze:
Review:
Silno poznamenané ideológiou doby vzniku. -
URL : https://www.valka.cz/VIVA-LA-VIDA-t68706#240935 Verze : 0
Velmi mě potěšila hláška o již stařičké knize. Jedním z autorů je i můj strýc Josef Pros. V mládí nadšený komunista, bojovník ve 3 válkách - španělské občanské, a ve 2. světové pak v čs. jednotkách ve Francii a v Anglii. Ze svého přesvědčení po válce vychládal, obzvláště poté, kdy byl - coby účastník "nevhodného" odboje a jedinec "nakažený" nesprávnou ideologií - vězněn, a posléze nucen pracovat v podřadných zaměstnáních. Vězeňské zkušenosti ostatně získal již za války, kdy byl coby podezřelý element po porážce republikánů v r. 1939 vězněn nejprve ve Francii a pak po porážce Francie jako opět podezřelý buřič-marxista i v Anglii. O to víc ho sebralo, že v socialismus budujícím Československu byl opět uvězněn za to, že sice za tento stát bojoval, ale ve "špatných" armádách. Psavé sklony měl, po úspěchu s vydáním tohoto povídkového souboru napsal i dva původní romány s námětem ze Španělska - Španělské víno a Most přes Manzanares. Pamatuji si z dětství jeho psací stůl s kupou papírů a rozepsaným textem.
Soubor povídek Viva la vida! byl jakýmsi pokusem o prosazení se coby autor. Vzhledem k silně poničenému zdraví, podlomenému jak dlouhými lety na bojištích, tak i vězením a manuální prací však zmíněné romány zůstaly jedinou jeho samostatnou prací. Rovněž i jediným ziskem z bojů pak bylo několik ocenění a velice dobrá znalost španělštiny, francouzštiny a angličtiny, zvláště pak těch lidových "hustých" výrazů, které se ve slovnících obvykle nevyskytují. A když mě jako malého kluka učil říkat "merd" a "koňo", byl tetou okřikován, ať mě nekazí Smile).
URL : https://www.valka.cz/VIVA-LA-VIDA-t68706#241185 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více