Žďár nad Sázavou ve fotografiích-květen 1945 - Frendl Vilém

Diskuse

Žďár nad Sázavou ve fotografiích – květen 1945
Frendl Vilém
Náklad: 1 000 ks
Vydání 1 (rok 2005)
Stran (nečíslováno) 52 - křída
Formát: zhruba A4 naležato
Tisk: UNIPRESS Žďár nad Sázavou
ISBN 80-239-4902-0


Soubor fotografií Viléma Frendla zachycuje pohnuté události, k nimž ve Žďáře nad Sázavou došlo na sklonku druhé světové války a v průběhu osvobozovacích bojů. Přibližuje toto dění v nejrozličnějších podobách, zároveň však nejde jen o reportážní odraz skutečnosti. Frendlův pohled převážně proniká pod povrch věcí, naznačuje hloubku a často osudovost daného okamžiku. Jednotlivé předěly toho dramatu, kdy šlo nejen o životy žďárských občanů, ale též o záchranu města a v obecnějším pojetí o návrat svobody, se vzájemně prolínají a vytvářejí pozoruhodný celek. Válka, ve své podstatě vždy hrůzná a zničující, však mírou utrpení nezřídka stírá hranice mezi vítězi a poraženými. Právě plastičnost tohoto zobrazení, stejně jako profesionální dokonalost, vytvářejí psychologický přesah do našeho vědomí. Přítomný soubor fotografií tak vydává cenné svědectví o čase, který se sice už dávno propadl na dno historie, který se však pro následné generace stal výstražným mementem.


Z pohledu čtenáře mám několik připomínek
1 - Přesto že jde čistě o fotografickou knihu bylo by dobré uvést alespoň něco o osvobození města! Bohužel se zde nedovíme NIC! Text jaksi chybí!
2 - Popisky jsou silně nedostatečné nebo chybí úplně! Jsem toho názoru že se ke každému obrázku dá něco konkrétního napsat. Vozidla a techinka jako taková není určena vůbec.


Přesto pokud zapátráte (na vlastní pěst?) a info o osvobození seženete / doplníte jinde je toto dílo jako obrazové doplnění naprosto vinikající. Jde o zajímavou regionální publikaci






Zdroj : www.kr-vysocina.cz
URL : https://www.valka.cz/Zdar-nad-Sazavou-ve-fotografiich-kveten-1945-Frendl-Vilem-t69326#243989 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více