Hornell, David Ernest

Flight Lieutenant David Ernest Hornell


RCAF No.J7594


* 26. 01. 1910, Mimico, Ontario
+ 25. 06. 1944, u Shetland


Základní vzdělání získal v rodném Mimicu, následně navštěvoval Western Technical School v Tornontu.


Do RCAF vstoupil 8. června 1941, prodělal pilotní výcvik, po kterém byl poslán k 162. peruti RCAF. Ta se se svými obojživelnými létajícími čluny Canso A podílela na protiponorkových hlídkách u pobřeží Kanady. V lednu 1944 se jednotka přesunula na Island a v červnu 1944 do Skotska, kde se podílela na podpoře invaze do Normandie.


Dne 24. června 1944 vzlétl F/Lt Hornell v letounu Canso 9754/P v 9.30 ze základny Wick na rutinní protiponorkovou hlídku. Zbytek jeho osádky tvořili druhý pilot F/O B. C. Denomy, navigátor F/O S. E. Matheson, radisté/střelci F/O G. Campbell, F/Sgt S. R. Cole, F/Sgt I, J. Bodnoff a palubní technici Sgt D. S. Scott a Sgt F. St. Laurent.


Po skoro deseti hodinové patrole se již osádka vracela domů, když kolem 19.00 spatřila severozápadně od Shetlandských ostrovů vynořenou ponorku. Hornell okamžitě stočil letoun k útoku, německá ponorka však spustila zuřivou protiletadlovou palbu, která zasáhla pravý motor a na křídle vypukl požár. Hornell však pokračoval v útoku a z 15 metrů shodil na nepřítele čtyři hlubinné pumy. Piloti poté vytáhli letoun do výšky asi 75. metrů, požár se však dále šíři a tak se rozhodli přistát. Přistání se podařilo, ovšem z letounu vyprostili jen čtyř místný nafukovací člun. Letci se tak nejprve střídali tak, že čtyři byly ve vodě a čtyři na člunu, poději se však všichni do člunu vtěsnali.


Zcela náhodu je po 21. hodinách objevila Catalina 333. norské perutě, který ohlásil jejich polohu. První pokusy o záchranu nedopadly úspěšně, teprve následující den k nim byl naveden rychlý záchranný člun.


Bohužel pro Scotta s Laurentem již bylo pozdě, oba na moři zemřeli. Oslepený a zcela vyčerpaný Hornell zemřel deset minut poté, co byli zachráněni.


Za svou statečnost během útoku obdržel Denomy DSO, Matheson s Campbellem DFC a Bodnoff s Colem DFM. Největšího ocenění se však dostal Hornell, který byl vyznamenán nejvyšším britským řádem Victoria Cross.


Pro úplnost dodejme, že jeijch obětí se stala ponorka U-1225, typ IXC/40, velitele Oblt. zur See Ernsta Sauerberga. Ponorka byla na své první bojové plavbě, na kterou vyplula z Kielu 17. června.


Prameny:
http://en.wikipedia.org/wiki/David_Ernest_Hornell
www.vac-acc.gc.ca
Franks, N.: Najdi, zaměř, znič!, Deus, Praha 2002
URL : https://www.valka.cz/Hornell-David-Ernest-t69510#244772 Verze : 1
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více