Vološin, Augustin

PhDr. Augustin Vološin někdy psáno též Vološyn


17.3.1874 v Kelečíně na Podkarpatské Rusi
19.7.1945 15:20 moskevská věznici Butyrka


podkarpatský kněz a politik.
Vystudoval v Budapešti gymnázium a matematiku na univerzitě, poté pedagogiku a filozofii ve Vídni a teologii v Římě.
Po vzniku Maďarské republiky rad a po krachu ideje samostatné Ukrajiny byla 8.5.1919 svolána do Užhorodu schůze místních představitelů, za předsednictví A.Vološina byla vytvořena "Centrální ruská národní rada", která se jednomyslně vyslovila pro připojení k ČSR. Stočlenná deputace této rady (za vedení A.Vološina, A.Beskida a A.Žatkoviče) jednala v druhé polovině května 1919 s prezidentem T.G.Masarykem. Tato jednání byla potvrzena nejvyšší radou Dohody, která 4.4.1919 rozhodla o připojení Podkarpatské Rusi k ČSR.
19125-29 byl A.Vološin poslancen za stranu lidovou v Národním shromáždění. V říjnu 1938 byl jmenován státním tajemníkem v první zemské vládě A. Bródyho. Později se stal ministrem pro správu Podkarpatské Rusi. Po vyhlášení autonomie 19.11.1938 se stal premiérem zemské vlády a zároveň ministrem spravedlnosti.
14.3.1939 po vyhlášení státu Karpatská Ukrajina stanul opět v čele vlády.
Po vstupu královských maďarských vojsk vláda opustila Chust a přes Tačevo ustoupila do rumunského Sigetu.
Vološin odjel do Prahy, kde mu bylo uděleno domovské právo v prosinci 1939.
Příslušníci paravýsadku NKVD URAGAN II jenž seskočili v noci na 1.4.1945 na Dobříšsku na jeho adresu odeslali kufr s nastraženou výbušninou.
13.května 1945 ho zatkli v Praze příslušníci Smerše. Následoval transport do Moskvy - formulář z věznice Lefortovo má datum 20.5.1945. O devět dní později jednasedumadesátiletý stařec na následky zacházení umírá na zástavu srdce ve vězeňské nemocnici v Butyrce.
In memoriam byl prohlášen hrdinou Ukrajinské Republiky.


(Založeno během linkování článku Karpatská Sič.)



Zdroj:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Podkarpatsk%C3%A1_Rus
www.cs-magazin.com
zakarpattia.net
URL : https://www.valka.cz/Volosin-Augustin-t69780#245690 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více