04.03.2008 - napětí mezi Kolumbií a Venezuelou a Ekvádorem

Zatím víceméně jen slovní potyčky mezi Kolumbií na jedné a Venezuelou a Equadorem na druhé straně se vyostřují zvláště poté co kolumbijská armáda zasáhla na Equadorském území.


Zdroj:
zpravy.idnes.cz
URL : https://www.valka.cz/04-03-2008-napeti-mezi-Kolumbii-a-Venezuelou-a-Ekvadorem-t69939#246168 Verze : 0
celý článek přináší více otázek než odpovědí (no stojí prostě za prd Smile ) pokud kolumbijci v honbě za rebely vnikli na cizí území (Equadoru) je to určitě špatně, leč honba za teroristy je myslím solidní omluvou a to že útok ohlásili dodatečně je celkem logické, sotva asi stáli o to aby se teroristé dověděli od vládních sympatizantů o tom že na ně někdo bude útočit. zajímavé ale je že o tomto konfliktu na jihozápadní hranici (z pohledu Kolumbie) se píše v souvislosti i s Venezuelou, ta totiž leží na severovýchodě a nemá tedy s konfliktem nic společného (mezi ní a Equadorem leží ještě Brazilie a Peru), je to asi tak ajko kdyby naše země měla problém s Rakouskem a řešili to polští státníci. Další otázkou je pak i drobná zmínka že Chaves poslal pro dvě propuštěné ženy vrtulník, tou otázkou je kam ho poslal, do Kolumbie? Pak narušil hranice stejně jako kolumbijci, do Venezuely? Pak ale na svém území trpí teroristy (nebo je dokonce podporuje) a sotva zasluhuje nějaké uznání. článek je, což je obvyklé, jen velmi povrchní a o podstatě problémů se v něm mnoho nedovíme Sad . Ani napojení povstalců na narkobarony není nejspíš tak docela pravda, povstalci drogy pěstují sami a využívají je k získávání peněz, s narkobarony jsou do určité míry konkurenty, a spíše by se dalo říci že spolupracují jen někdy a v něčem.
URL : https://www.valka.cz/04-03-2008-napeti-mezi-Kolumbii-a-Venezuelou-a-Ekvadorem-t69939#246171 Verze : 0
Cesto, mas castecne pravdu. Cesti novinari jaksi z toho udelali maglajs, nicmene mrkni na odkaz, co posilam a vsechno bude hned jasny.

On je proste problem v tom, ze Chavezovi zacina Venezuela kolabovat (nedostatek jidla, zdravotnickeho materialu, apod.) takze se snazi o klasickou komunistickou taktiku - obvinuje vnejsiho nepritele stim, ze odkloni stat od vnitrnich problemu k vnejsim. Stejne tak pokud si pamatuju tak dlouhodobe ma Ecuador celkem dobre vztahy s Venezuelou, i soucasna vlada ma rozhodne bliz k Chavezovi a jeho politice nez ke Kolumbii. Stejne tak Ekvador pripomina hodne blizko Libanon, oficialni vlada nema silu (no mozna je i podporuji) neco udelat s FARC, takze to si vesele ovlada velkou cast uzemi Ekvadoru odkud utoci na Kolumbii.

Druhym moznym zduvodnenim je jeho osobni snaha o znovuvytvoreni tzv. Gran Kolumbia, coz byl bolivarsky stat tusim, ze v 19. stoleti.

Co se tyce Ecuadoru, tak podle zprav z Business Week doopravdy Kolumbijci zautocili na Ecuador, protoze tam armada honila povstalce. Nicmene podle reakci zase Ecuador nijak vazen nereagoval na tuhle akci. Teda alespon ja sem nikde nezaznamenal, ze by Ecuador nejak mohutne protestoval, apod.

Problem nastal teprve tehdy, kdyz se do to nasackoval Hugo, ktery Kolumbii moc nemusi - americka vojenska pomoc & poradenstvi, blizka vazba na USA, apod. Takze typicky cil pro levicoveho zvanila Smile

www.businessweek.com

Pro ty co nevladnou anglicky jenom mensi shrnuti clanku: Kolumbijska armada zasahla na uzemi Ecuadoru, protoze tam stihala jednotky FARC (Ozbrojene sily Kolumbie). Podarilo se jim zastrelit cislo 2 v teto organizaci Raula Reyese. Ecuador samotny obdrzel oznameni trosku pozdeji, ale podle vseho nereagoval na situaci nijak vasnive. Situace se vyhrotila teprve pote, co Chavez obvinil Kolumbii z toho, ze spolupracuje s USA a ze do Ekvadoru vstoupila na prikaz USA a ze jedna dle jejich rozkazu. Zbytek pak bilancuje vztahy mezi Venezuelou z pohledu ekonomiky (inflace kolem 22%, ropa, apod.) a take socialni (20% Venezuelske populace jsou Kolumbijci).

Jako odpoved na urazky Venezuely pak Kolumbie vydala informace (podle policie pochazi z pocitace Reyese) o tom, ze FARC obdrzel 300 milionu dolaru podpory od Chaveze, stejne tak jako v minulosti byl penezne podporovan FARC pote, co byl uveznen za pokus o prevrat v roce 1990. Jiz v minulosti nekolikrat Kolymbie nekolikrat obvinila Chaveze z podpory a napojeni na FARC. Vzhledem k zamereni FARC to zase neni az tak nelogicke. Navic s tim v minulosti H. Chavez nekolikrat vyjednal propusteni rukojmich zadrzovanych FARC.

Takze je nakonec mozne, ze Chavez si chce vyridit i osobni ucty s Kolumbii. Bude urcite zajimave jestli Kolumbijci uverejni dokumenty v tisku, apod. V kazdem pripade tenhle region rozhodne nebude nuda.
URL : https://www.valka.cz/04-03-2008-napeti-mezi-Kolumbii-a-Venezuelou-a-Ekvadorem-t69939#246189 Verze : 0
Můj osobní (to podtrhuji) názor je že velikážský Chaves se pokuouší předvést a zároveň převzít uvolněné místo "velkého vůdce" levičáků v jižní americe, Fidel už zřetelně vypadl ze hry, jeho bratr taky nemá moc šancí (je příliš starý) takže je to pro něj šance. Myslím že to že kolumbijci vnikli na území souseda (údajně až 45 km) v místě kde ani hranice není moc přesně vyměřena, zřejmě nebude příčinou. Navíc pokud vím se podobné věci stali už dřívě a oba státy v tomhle celkem spolupracovaly. Situce kdy je na jeden stát útočeno z území státu sousedního který tomu neumí zabránit není ojedinělá a krom Libanonu si můžeme vzpomenout třeba na Turecko na které je útočeno z území Iráku. Celkem logicky se to nedá vyřešit jinak než že napadený se brání a to i na území státu jež tomu nedokáže zabránit (je otázkou jak moc je to pak území jeho a jak moc daných teroristů) . Myslím že "velká kolumbie" je spíš rétorika, nicméně vzhledem k tomu že se opírá o jméno Simona Bolívara je to rétorika pro mnoho prostších lidí srozumitelná a tedy dobře použitelná. I to odpovídá Chavesovu obecnému směřování. Jde o typický populismus a snahu o osobní moc (typicky levicový scénář končící ekonomickým debaklem). Souhlasím že nestabilita v regionu z něj může (doufejme že ne) udělat místo podobné třeba blízkému východu (zatím je to spíš Barma).
URL : https://www.valka.cz/04-03-2008-napeti-mezi-Kolumbii-a-Venezuelou-a-Ekvadorem-t69939#246193 Verze : 0
Prostě jediné dvě otázky jsou:
Jak daleko to chce Hugo hnát (Kolumbijská armáda má málo těžké výzbroje, ale zase má podstatně víc bojových zkušeností a navíc jde případná Venezuelská převaha v tancích apod. uplatnit jen na malm úseku hranice který vede prakticky donikam)?
Kdy bude nutné díky zázrakům Hugova hospodářství nutné začít do Venezuely ropu dovážet? Wink
URL : https://www.valka.cz/04-03-2008-napeti-mezi-Kolumbii-a-Venezuelou-a-Ekvadorem-t69939#246194 Verze : 0
Cesto souhlas - ono se mu to treba uz celkem uspesne jaksi dari - vystoupil z Andskeho paktu a zalozil novy konkurencni, kde v podstate je vetsina zemi krome Kolumbie.


Stejne tak celkem mocensky "ovlada" Bolivii a prezidenta Moralese, k tomu Ekvador a jeho prezident jsou taky dost velky kamosi Chaveze. Takze ona celkem Kolumbie je v tomhle regionu sama. Na vudce levice uz se tusim pasoval ve svem proslovu nekde v Brazilii nebo kde to debatovali ohledne zrizeni nove Latinske rozvojove banku.


Chavez samozrejme chce byt novy Castro akorat, ze mu ta zeme zkrachuje driv nez ocekaval. Pokud se potvrdi ten dar 150 Mega od FARC, k tomu splatka ve forme 300 Mega tak to mozna neustoji jeste driv.


Mimochodem podle nekterych zprav to spis vypada, ze Ekvador FARC podporuje, nicmene mozna neni tak silny je znicit.
URL : https://www.valka.cz/04-03-2008-napeti-mezi-Kolumbii-a-Venezuelou-a-Ekvadorem-t69939#246197 Verze : 0
Myslím že "podpora" je moc silné, levicová vláda Equadoru spíš nebrání FARC v činnosti. Jednak na to možná nemá dost sil (ono honit je v pralese a horách není moc snadné) a druhak s nimi má jako levicová dost společných styčných bodů. Myslím že spíše dělají mrtvého brouka a nechávají je činit výměnou za to že FARC na jejich území se chová slušně k místním (tedy spíše neutralita, možná s mírným souhlasem s jejich cíli). Samozřejmě že se to dá omluvit že je to v "zájmu lidu" dané oblasti (ve větším zájmu by asi bylo povstalce zlikvidovat Smile ), případně podobnými hesly.
URL : https://www.valka.cz/04-03-2008-napeti-mezi-Kolumbii-a-Venezuelou-a-Ekvadorem-t69939#246199 Verze : 0

Citace - bitaxe :

zajímavé ale je že o tomto konfliktu na jihozápadní hranici (z pohledu Kolumbie) se píše v souvislosti i s Venezuelou, ta totiž leží na severovýchodě a nemá tedy s konfliktem nic společného (mezi ní a Equadorem leží ještě Brazilie a Peru), je to asi tak ajko kdyby naše země měla problém s Rakouskem a řešili to polští státníci.

Musím tě trochu poopravit, Kolumbie má hranici s Venezuelou dlouhou přes 1300 km.


Jinak včerejší Time ( www.time.com ) uvádí důvody, proč Chávez pravděpodobně do války nepůjde. Stručné shrnutí:
1. venezuelská a kolumbijská ekonomika jsou velmi provázané. Vzájemná obchodní výměna loni dosáhla hodnoty 5,5 miliardy USD, což je oproti roku 2006 nárůst o 25%. Navíc Kolumbie potřebuje venezuelské ropné výrobky a Venezuela ještě více potřebuje kolumbijské zemědělské produkty.


2. od roku 2002 (kdy je u moci prezident Uribe) se kolumbijská armáda značně rozrostla a zmodernizovala a má bojové zkušenosti. Naproti tomu Venezuela mohla za posledních deset let utratit 4 miliardy USD za zbraně, ale venezuelská armáda si naposled naostro zastřílela v roce 1992 při pokusu o vojenský převrat (vedený Chávezem).
Navíc ve venezuelské armádě je mnoho generálů a důstojníků, kteří nejsou nadšeni ani Chávezem ani FARC a není jisté, jestli by takové Chávezovi rozkazy poslechli.


3. právě nyní Venezuela nebude riskovat jakékoli ohrožení svého ropného průmyslu, který produkuje třetinu venezuelského HDP, polovinu vládních příjmů a 80% exportních příjmů.


4. ani Uribe ani Chávez teď zrovna teď žádnou negativní publicitu nepotřebují. Například největší kolumbijský spojenec, USA již začíná poukazovat na Uribeho vazby s pravicovými polovojenskými jednotkami a porušování lidských práv ze strany kolumbijské armády.
Ke všemu se nyní hovoří o Chávezově kontaktech s FARC a válka s Kolumbií by ukázala, jak volně se příslušníci FARC mohou ve Venezuele cítit.


5. Jestli se Chávez něco naučil od svého idolu Fidela Castra, tak to je schopnost jak hrozbou USA odpoutat pozornost od domácích problémů.
A jestli se Uribe něco naučil od svého kamaráda George Bushe, tak jak manipulovat teroristickou hrozbou k posílení výkonné moci. Navíc Chávez předpokládá další referendum k ústavním dodatkům o dalším funkčním období v roce 2012.


6. Chávez, který se považuje za novodobého Simona Bolívara, údajně ví, kde je ona červená hranice, kterou nemůže překročit. Jde až k této hranici ale onu hranu nepřekročí. Chávez i Uribe tento víkend této hrany dosáhli a obě strany si jsou dobře vědomi, jaké katastrofické důsledky by překročení této hranice mělo.


Citace - von Fenstein :

Gran Kolumbia, coz byl bolivarsky stat tusim, ze v 19. stoleti

Velká Kolumbie vznikla 1819, rozpadla se už 1830 a zahrnovala dnešní Venezuelu, Kolumbii, Ekvádor a Panamu.
URL : https://www.valka.cz/04-03-2008-napeti-mezi-Kolumbii-a-Venezuelou-a-Ekvadorem-t69939#246225 Verze : 0
Colombia to accuse Chavez before international court


Již dříve se objevily informace, že peníze poslal i al-Káidě.



Jinak Chavez nedávno znárodnil ropná zařízení patřící, tuším Exxonu - snad jako odvetu za soudní při za předchozí ústrky té samé společnosti venezuelským státem. Jenže mu nějak nedošlo, že krakovací zařízení na karibských ostrovech patří té samé společnosti. Export do Číny či Íránu není v dohledné době možný, neb venezuelská ropa je hodně hustá a jejich krakovací zařízení ji nedokážou zpracovat.
URL : https://www.valka.cz/04-03-2008-napeti-mezi-Kolumbii-a-Venezuelou-a-Ekvadorem-t69939#246229 Verze : 0
2 Tango, já vím že spolu Venezuela a Kolumbie sousedí (proto je v citátu srovnání se dvěma sousedícími státy Smile a ne třeba s Lucemburskem) a právě k tomu kde sousedí se s Kolumbií na severovýchodě (v podstatě na opačné straně než Equador) a právě mezi Equadorem a venezuelou leží dva zmíněné státy (všechny samozřejmě s Kolumbií hraničí). Právě proto je dost pochybné to že se Chaves do problému míchá, je od něj velmi daleko a má k němu poměr jen minimální (srovnání Polsko - Rakousko je myslím odpovídající).
URL : https://www.valka.cz/04-03-2008-napeti-mezi-Kolumbii-a-Venezuelou-a-Ekvadorem-t69939#246303 Verze : 0
Aha, tak to jsem špatně pochopil.
URL : https://www.valka.cz/04-03-2008-napeti-mezi-Kolumbii-a-Venezuelou-a-Ekvadorem-t69939#246361 Verze : 0
Spíš jsem to měl napsat podrobněji Smile ale znáš to myslíš že je to jasné (a tobě to v té chvíli je) a píšeš to zkráceněji což pak nemusí být jednoznačné. Já se ostatně musel podívat do mapy jak to vlastně s těmi hranicemi je, z hlavy to samozřejmě nevím. Pokud mne google neklame tak mezi Kolumbií a Equadorem ani není žádná větší silnice, takže to asi bude hranice dost "volně vyměřená" a protože původní vniknutí se scvrklo na 10 km asi by si toho nikdo nevšiml kdyby to Chaves nevzal za své a nenafoukl.
URL : https://www.valka.cz/04-03-2008-napeti-mezi-Kolumbii-a-Venezuelou-a-Ekvadorem-t69939#246436 Verze : 0
www.bloomberg.com


Vypadá to, že Ekvádor a Kolumbie směřují za přispění OAS k urovnání celé záležitosti.


Na druhou stranu údajně (link zatím nemám) Hugo volá po zastavení obchodu s Kolumbií - hodně štěstí, většina potravin importovaných do Venezuely je z Kolumbie Rolling Eyes
URL : https://www.valka.cz/04-03-2008-napeti-mezi-Kolumbii-a-Venezuelou-a-Ekvadorem-t69939#246455 Verze : 0
Bitaxe: to znám, taky se mi to stává. Very Happy
Popravdě řečeno, kdybych nedávno o Latinské Americe (konkrétně o zbrojních obchodech v té oblasti) nepsal bakalářskou práci, tak by se mi ty hranice taky asi moc nevybavily.
URL : https://www.valka.cz/04-03-2008-napeti-mezi-Kolumbii-a-Venezuelou-a-Ekvadorem-t69939#246501 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více