CZE - Chotěbuz - Podobora - venkovní expozice

hradiště
     
Název:
Name:
Archeopark Chotěbuz Archeoparc Cottbus
Originální název:
Original Name:
Archeopark Chotěbuz
Druh:
Type:
Archeopark -
Obec:
Municipality:
Chotěbuz Cottbus
Odkaz na stránky muzea:
Museum Website:
http://www.muzeumct.cz/archeopark/
GPS souřadnice:
GPS Coordinates:
49°78'79.875"N 18°58'91.47"E
Památky a muzea v okolí:
Places of Interest and Museums in the Vicinity:
- -
Datum revize údajů:
Date of the Last Revision:
04.01.2016
Poznámka:
Note:
Archeopark byl kvůli výstavbě nových návštěvní budovy a zařízení uzavřen v sezonách 2014 a 2015, očekává se, že v sezóně 2016 bude opět otevřen. -
Zdroje:
Sources:
Vlastní návštěva
http://www.muzeumct.cz/archeopark/
URL : https://www.valka.cz/CZE-Chotebuz-Podobora-venkovni-expozice-t70138#545432 Verze : 2
Chotěbuz - Podobora je místem kde stojí bikulturní výšinné hradiště (bylo osídleno prvně v době Halštatské (více se dozvíte zde) a následně zde sídlili Slované (více se dozvíte zde)). Tedy spíše stávalo do dnešních dnů se dochovaly jen fortifikační zásahy do terénu - byť místy dosti rozsáhlé. Dnes je zde expozice toho jak takové slovanské hradiště vypadalo - je součástí muzea v nedalekém Českém Těšíně. Znovu byla opevněna akropole (přičemž vzala za své část halštatského valu), dále byla postavená brána, most a přístup k hradišti (následně ukázky staveb). V součastnosti probíhají v letních měsících archeologické výzkumy na kterých se podíli studenti 1. ročníku archeologie Slezské univerzity v Opavě - filozoficko-přírodovědecké fakulty. Hradiště je přístupné pro veřejnost.
CZE - Chotěbuz - Podobora - venkovní expozice - Stav archeoparku Chotěbuz roku 2006, ukázka staveb - zleva - zemnice, polozemnice, srubová stavba, halová stavba (ta není na Chotěbuzi doložena, je zde pro představu jak taková budova asi vypadala.

Stav archeoparku Chotěbuz roku 2006, ukázka staveb - zleva - zemnice, polozemnice, srubová stavba, halová stavba (ta není na Chotěbuzi doložena, je zde pro představu jak taková budova asi vypadala.
URL : https://www.valka.cz/CZE-Chotebuz-Podobora-venkovni-expozice-t70138#246935 Verze : 0
V sezónách 2014 a 2015 byl archeopark z důvodu výstavby nové budovy pro návštěvníky uzavřen. Sezóna má být znovu zahájena roku 2016.
URL : https://www.valka.cz/CZE-Chotebuz-Podobora-venkovni-expozice-t70138#547755 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více