Jak začít se stříkací pistolí

Diskuse

Zdravím všehny modeláře,
možná toto téma již zaznělo, ale jsem v situaci,kdy potřebuji opravdu poradit. Myslím, že už jsem docela zdatný modelář v barvení se štětcem, a to i na modelech 1/35. Chtěl bych přejít na stříkací pistoli, ale nevím přesně, co vše potřebuji a kolik do toho investovat peněz. Jestli by byl někdo ochoten mi dát základní briefing, byl bych mu opravdu zavázán.Ptal jsem se mimochodem u jednoho prodejce, a byl jsem prekvapen jeho povysenym jednanim, s jakym zelenacem to ma cest- snad budu mit lepsi zkusenost Smile
Díky
Blacky
URL : https://www.valka.cz/Jak-zacit-se-strikaci-pistoli-t70191#247172 Verze : 0
Zkus se podívat tady : /category/view/810/
řada témat se věnuje právě pistolím a dalším věcem kolem nich. Zkus si to pročíst a trochu se v tom zorientovat, on totiž asi "jediný správný" způsob neexistuje. Každému může fungovat něco jiného a i to co někomu funguje perfektně, nemusí fungovat druhému, zvlášť když to dostaneš jen jako radu na netu.
Obecně potřebuješ pistoli, kompresor a samozřejmě hadice mezi. Místo kompresoru lze použít tlakovou lahev (myslím že ji jde sehnat u hasičů, já ji měl alespoň odtud Smile ) Jenže to je věc natolik jasná že ji asi víš sám. Pokud chceš postoupit "dál" je lepší samozřejmě pistole dvojčinná, kompresor (lahev) potřebuje mít nastavitelnou regulaci a je praktické mít na hadicích rychlospojky, aby šlo snadno pistoli odpojit třeba pro čištění. 4asem zjistíš že na plochy se vyplatí jiná pistole než na "fajnovou" práci, případně že pokud stříkáš surfacer vyplatí se koupit si nějakou levnou jednočinnou pistoli, abys zbytečně neničil tu na kzterou sis zvykl při stříkání kamufláže.
Někdo ti řekně že stříká i "budíky" (nejspíš kecá Smile ) někdo třeba že než by kvůli nějaké drobnosti vytahoval pistoli raději to natře štětcem a stříká jen větší věci. Prostě pohledů je mnoho a určitě se potkáš se spoustou názorů, ber je s rezervou Smile . Celkem rozumné je vyzkoušet si pistoli někde na větší soutěži kde je prodejci předvádí, někomu sedí do ruky něco co by jiný prostě nevzal. Já osobně si myslím že kovová pistole je lepší, ale řada lidí používá plastové (myslím že Aztec) a jsou spokojeni, takže i to je spíš jen pocit. Stejné je to s tryskou, někdo je ochoten tvrdit že 0,25 je "na všecko" já bych tomu nevěřil (třeba jsou prostě trpělivější Smile ) ale já bych v 1/35 prostě tak malou trysku použil jen na "hady" nebo něco podobného, zase je to o tom na co je kdo zvyklý. Někdo se s povrchem moc nepárá, a vše zaprasí (dost nereálně) jiný se s tím vyblbne, opět věc názoru. Prostě nečekej jeden ideální názor Smile
Osobně bych vyloučil z výběru různé okrajové značky, protože na ně bývá problém sehnat díly a vyhodit pistoli na kterou jsem si zvykl kvůli tomu že mi chybí těsnění považuju za blbost (ale pro modeláře pokusníka to je třeba ideál Smile )
URL : https://www.valka.cz/Jak-zacit-se-strikaci-pistoli-t70191#247186 Verze : 0
Dějuji za odpoveď, jsem rád, že jsem narazil na modeláře ,,praktika". ¨
Chtěl bych se ještě zeptat, jaký druh barev je nejlepší do pistole- myslím jako vodou ředitelné nebo sysntetické. Já osobě mám jen zkušenost s barvami Humbroll a Revel. Slyšel jsem, že tyto barvy obsahují lak. Naopak při čtení různých vychytávek od modelářů se píše, že po násřiku surfacerem a barvy se používá nástřik lakem. Tento lak se nanáší také pomocí pistole? Jak říkám, v této oblasti jsem greenhorn, takže se radši zeptám na nějaké triky.
Děkuji
Blacky
URL : https://www.valka.cz/Jak-zacit-se-strikaci-pistoli-t70191#247190 Verze : 0
Pokud kupuješ všecko z fleku nové a zatím nic nemáš tak doporučuji poohlédnout se po značce Fengda. Mám pistoli Fengda 203 za 1800 a je naposto parádní. Jde o myslím jednu z nejlepších do Fengdy. Kolega Braňo Herain má levnější verzi a stříká s tím naprosto pohodově a špičkově modely techniky 1:48. Dělají í několik druhů kompresorů myslím že nejlepší je za cca 4500. To pokud bys chtěl všecko nové.


Jinakse dá sehnat třeba na Modelforum v bazaru pistole i kompresor z "druhé ruky". Aktuálně mě dnes (12.3.08) nabízel kolega Sintec + pistoli za 6000,- komplet. Kompresor je špičkový a nový stojí přes 8000,- Pistole je k němu zdarma. V kombinaci s Fengdou 186 nebo 203 by to byla celkem ultimativní sestava na dlouhé roky.
Do kompresoru Fengda chi jí t i já v nejbližší době...


Celkově bych ti nedoporučil pistole typu fixírka. Není to ono (mám doma 2ks) a ani třeba starý Aerograf (taktéž mám 2ks) už dnes není to pravé ořechové,....


Bravy
Já stříkám syntetikama - nevýhoda je že se musí dost dobře míchat a stejně je poté ještě pak dále filtruju přes silonku,....Smile)


Zkoušel jsem i Akrylové Tamiye - na stříkání daleko lepší než syntetiky. Pigment je velice jemný a netvoří mě usazeniny jako syntetika,..., ale pro mě je nevýhoda tzv. modelářská chemie. Já upravuji modely "španělskýma" technikama a zde narážím na problém - lak. neboť jsem cvičně zkusil patinovací techniky pomocí S6006+olejovky Koh I Noor na akrylový povrch a ten to velice jednoduše narušilo. Stejně tak dopadl terpentýn a ředidlo MIG,....nepomohlo ani zalakování akrylovým lakem.



No můj (po deseti letech modelářské pauzy) opravdu první model byl E-100 1:35 Je to čistá syntetika (Humbor+Agama), patina je 6006+terpentýn+olejovky Koh I Noor). Odřeniny jsou akryl Tamiya a zaprášení je MIG pigment
URL : https://www.valka.cz/Jak-zacit-se-strikaci-pistoli-t70191#247200 Verze : 0
Díky moc za informaci. Jinak ten model vypada povedeně. Jestliže bych si koupil jednu z nabízených pistolí, je možné je ,,napíchnout" na lahev od hasičů, jak radil předtím Bitace nebo tam musí být nějaký přesný tlak. Jistě se počáteční investice vyplatí- jak jsi mimochodem psal, ale přeci jen bych chtěl zvolit pokud možno tu nejlevnější variantu. Nechci zbyteně škudlit, ale ušetřit několik tisíc za kompresor mi přijde dost výhodné ( pokud tím nějak nepoškodím pistoli samozřejmě.
Když už jsem v psaní, je možné na zašpinění tanku od prachu použít normální křídy, keteré můlžu koupit v prodejně výtvarných potřeb nebo jsou nějak,,special", co by se měli používat.
Díky
URL : https://www.valka.cz/Jak-zacit-se-strikaci-pistoli-t70191#247212 Verze : 0
pardon- Bitaxe- překlepl jsem se. Nechtěl jsem se dotknout Wink
URL : https://www.valka.cz/Jak-zacit-se-strikaci-pistoli-t70191#247213 Verze : 0
Ahoj myslím, že zajímavá možnost je tento komplet
zde je adresa obchodu: www.gude.cz
URL : https://www.valka.cz/Jak-zacit-se-strikaci-pistoli-t70191#247224 Verze : 0
Na tu pistoli bych ale moc nespoléhal, i když kdo ví, třeba bude v celku dobrá. Surf by sní měl jít v pohodě. A na kamufláže třeba dokoupit tu fengdu 203 jak psal dolin404, 1800 bych za ni ale nedával v obchodě Rootra je za super cenu 1145,- http://www.rootra.com/category.php?zacatek=10
URL : https://www.valka.cz/Jak-zacit-se-strikaci-pistoli-t70191#247225 Verze : 0
Pozor ber to jako jednotlivé dílky skládačky, jedním je pistole (může být jakákoli a zbytek to neovlivňuje) dalším je zdroj tlaku (opět je jedno jaký použiješ jestli nějaký kompresor nebo třeba tlakovou lahev) a mezi ně je obvykle potřeba (u slušných pistolí vždy) vložit regulaci která zajistí to že nastavení tlaku je stálé (redukční věntil). Ta regulace ti zajišťuje že vždy používáš ten tlak se kterým ti daná pistole a pro tebe obvyklé ředění barvy funguje stejně (tedy jak sis zvykl). Takže pokud máš možnost sehnat levně lahev a máš někoho kdo ti ji naplní je to celkem ideální verze. Já ji používal a byl jsem mimořádně spokojen (dostal jsem ji od kamráda a je to vlastně sněhový hasičák předělaný odborně na tlakovku) ale plnění stálo kolem 600,- (dnes možná víc) a mně vydžela tak na 10 modelů 1/35. Celkem to nebylo na prachy špatné, ale musel jsem ji občas vzít k hasičům (tam je plní) a nechat naplnit CO2. Takže jsem šel do kompresoru. Zase je to o tom kde modelaříš a co máš za potřebu, Sintec je sice perfektní a tichý (jeho jádrem je kompresor jako v lednici) ale není z nejlevnějších. teb Güde se tu před časem probíral a myslím že není špatný (v poměru k ceně je určitě dobrý) Koupil jsem fengdu, a celkem nelituju, ale kdybych věděl o Güde asi bych šel spíš do něj. Bohužel mi utekl "velký" kompresor pro kutily v OBI (byl za 999,-) který byl ve slevě, ale ten si mohu dovolit protože nemám problém s tím že v baráku dělá rámus. To je právě to co je jedním z důležitých bodů, protože pokud bydlíš pohromadě s rodinou v paneláku musíš se chovat jinak než když třeba já dám kompresor do sklepa a hadici vytáhnu nahoru. Je dobré (ne nezbytné) když má kompresor vzdušník(tedy takovou tu nádrž na tlakový vzduch) ale není to nezbytné, určitě se vyhni různým kompresorům na nízké napětí, obvykle je to víc hračka než reálná věc. Stejně tak pozor na věci co po spuštění rochotí a chrastí (většinou to není známka že by vydržely dlouho). Co se pistolí týče, Fengdy jsou kopie a pokud vím není s nimi problém, já používám jednu lacinou na plochy a hrubou práci, na jemnější používám Triplex (vyhovuje mi) a na rozdíl od Dolina mám docela dobré zkušenosti i s Aerografem (ale mám ho už dlouho, je celý kovový a vybíral jsem si ho asi ze dvaceti) ten je jednočiný a celkem to s ním jde.
Barvy jsou jak už naznačil Dolin problém podle toho co chceš dělat, mne Tamiye nějak neoslovily, takže krom "syntetik" Humbrol a Molak používám akryly Valejo, musím říct že mně vyhovují takže si je postupně pořizuju, ale se syntetikou hned tak neskončím (letité zásoby). Počítej s tím že proti štětci je barva do pistole mnohem více ředěná, je tak 5x řidší (možná i víc) . Ale většina toho už tu určitě byla Smile
URL : https://www.valka.cz/Jak-zacit-se-strikaci-pistoli-t70191#247269 Verze : 0
Ja pouzivam Triplex pistoli a homemade kompresor na bazi lednickoveho kompresoru s tlakovou lahvi a ventilem plus neco malo hadicek, trubicek, kabelu a meraku Very Happy, a jsem naprosto spokojen, byt se povazuji za naprosteho amatera a strikal jsem sotva parkrat (techniku USA / GB / SSSR), nemuzu si stezovat. Barvy Gunze, redidlo ... zadny problem Smile Proste nebat se toho a hura do modelareni Very Happy


PS. Koukam, ze spravnou sekci si bez problemu nasel, takze na mail jiz odpovidat nebudu Very Happy
URL : https://www.valka.cz/Jak-zacit-se-strikaci-pistoli-t70191#247278 Verze : 0
Jsem rád, že se tu připojilo tolik názorů, to jsem přesně potřeboval. POkud bych si chtěl kompresor z vlastních zásob v garáži sestavit( jsem docela zručnej), tak potřebuju prakticky jen tu regulační hadičku nebo je tam ještě nějakej háček. Když jsem se koukal na doporučenou Fengu,stálo tam, že je dělaná na 2 bary, pokud se nepletu. kompresor od 1-7 barů. Takže bych musel sehnat tu regulační komůrku na 2 bary. Dá se nějak vyrobit nebo ne? Chtěl bych spojit svoje kutilsko- technický znalosti + Vaše rady. Jinak děkuju za rady ohledně druhů pistolí, kopresorů a lahví. Mám ještě otázku- kdybych používal syntetický barvy- Humbrol a Valejo- oni v seobě mají už nějaký poměr laku nebo se potom model musí ještě přestříkat nějakým lakem? POkud ano, řekněte mi jakým prosím. Dík
URL : https://www.valka.cz/Jak-zacit-se-strikaci-pistoli-t70191#247282 Verze : 0
Omlouvám se, že jsem zkopíroval 2x- mám něja rozházené PC
URL : https://www.valka.cz/Jak-zacit-se-strikaci-pistoli-t70191#247284 Verze : 0
Fnegda 203 má štelování "všeho" - vzduchu, barvy, jehly, dorazu - chodu. teda je možné ji teoreticky nasadit na všechno (přes patřičnou přípojku a redukci) a našetelovat podle potřeby,...


Já taky plánoval homemade komresor - nicméně moje zručnost, cena dílů a čas mě zahnal ke koupi toto Fengda kompresoru za cca 4500,-
URL : https://www.valka.cz/Jak-zacit-se-strikaci-pistoli-t70191#247292 Verze : 0

Citace - Blacky :

Jsem rád, že se tu připojilo tolik názorů, to jsem přesně potřeboval. POkud bych si chtěl kompresor z vlastních zásob v garáži sestavit( jsem docela zručnej), tak potřebuju prakticky jen tu regulační hadičku nebo je tam ještě nějakej háček. Když jsem se koukal na doporučenou Fengu,stálo tam, že je dělaná na 2 bary, pokud se nepletu. kompresor od 1-7 barů. Takže bych musel sehnat tu regulační komůrku na 2 bary. Dá se nějak vyrobit nebo ne? Chtěl bych spojit svoje kutilsko- technický znalosti + Vaše rady. Jinak děkuju za rady ohledně druhů pistolí, kopresorů a lahví. Mám ještě otázku- kdybych používal syntetický barvy- Humbrol a Valejo- oni v seobě mají už nějaký poměr laku nebo se potom model musí ještě přestříkat nějakým lakem? POkud ano, řekněte mi jakým prosím. Dík



Modely se po nástřiku barvy stříkají lakem. Je to složitější, záleží jestli a čím děláš zašpinění modelu. Já po nástřiku kamufláže dělám filtry a wash pomocí terpentínu a olejovek a jelikož stříkám barvamy Gunze C tak musím před nanesením terpentínu přestříkat model lesklým akrylátovým lakem používám Tamiya X-22. To platí všeobecně pro všechny druhy syntetické barvy, pokud budeš používat po nástřiku barev terpentín nebo ředidlo musíš zastříkat akrylovým lakem jinak ti sjede barva.
Můj postup pro techniku, po nástřiku kamufláže syntetikou udělám odřeniny, drybrush a potom: 1. lesklý akrylový lak 2. filtry přibližně 3x 3. wash pomocí olejovek a terpentínu 5. zaprášení 6. polomatný lak


Ale jsem přes techniku spíše nováček v poslední době mě chytla dříve jsem dělal jen letadla, tak snad ti místní odborníci snad poradí více.
URL : https://www.valka.cz/Jak-zacit-se-strikaci-pistoli-t70191#247296 Verze : 0
Díky za návod Pavle.
URL : https://www.valka.cz/Jak-zacit-se-strikaci-pistoli-t70191#247329 Verze : 0
poslu ti foto sveho kompiku, az budu doma ... v podstate je tam kompresor, tlakova lahev, regulacni ventil, ktery pousti prave ty dva bary, spinac, kdyz tlak v lahvi klesne pod patricnou uroven, hadicka, vzduchovy a olejovy filtr ...
URL : https://www.valka.cz/Jak-zacit-se-strikaci-pistoli-t70191#247336 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více