Gettysburg

Diskuse

http://www.imdb.com/title/tt0107007/


http://www.filmopolis.cz/dvd/bitva-u-gettysburgu


Film jsem kdysi dávno viděl v TV (ale jen zlomkovitě), teď jsem si ho konečně mohl vychutnat celý.


Předem zájemce varuji, film je DLOUHÝ (cca 260 minut)! Ale stojí to za to.


Jako základ posloužil román The Killer Angels (Michael Sharra, česky Andělé smrti, Alpress, 2001, ISBN 80-7218-595-0), který sleduje několik ústředních postav (generál Longstreet, generál Lee, generál Armistead a plukovník Chamberlain) z obou stran Americké občanské války (všichni se vyskytují i ve dříve zasazeném díle Gods and Generals). Kniha sama je založena na dobových dokumentech, denících a dopisech a vyznačuje se maximální historickou věrností. Film některé reálie musí trochu "překroutit" aby nebyl ještě delší (třeba tím že Chamberlain nepodává hlášení veliteli svého sboru Sykesovi ale veliteli II. sboru Hancockovi aby se nemusela uvádět nová postava) ale ve většině případů se drží faktů. Sympatické na filmu je i to že se obejde bez superhrdinů a superpadouchů, resp. obejde se bez padouchů kompletně. Jen je v něm spousta lidských bytostí, chybujících, pochybujících, vyčerpaných...
Vzhledem k tomu se nemusím bát shrnout děj filmu, protože neprozradím nic co by se nedalo najít v historických knihách.


Už první boje, Bufordova kavalerie proti Jižanské pěchotě, poskytují dostatek akčních scén, včetně působení ostřelovače (v té době se už používaly i puškohledy) který zabíjí generála Reynoldse. Ale to nejlepší teprve má přijít. Druhý den bojů, zuřivá bitva o pahorek Little Round Top a nakonec slavný bodákový útok 20. pěšího pluku z Maine jsou asi nejnapínavějšími momenty celého filmu - pak přichází už jen tísnivá část, kdy se rozhoduje o posledním útoku Konfederace. Rozpor mezi optimismem všech okolo a pesimismem jeho určeného velitele, generála Longstreeta, popisujícího "svému" špionovi (poté co ten požádá o mušketu aby se mohl útoku zúčastnit) jak přesně útok proběhne a proč nemá šanci na úspěch je mrazivý. Pak přichází nejmasovější část filmu, slavný Pickettův útok. Díky dobré práci kamery opravdu není vidět, že se ho neúčastní 15000 mužů jako v reálu, a celá sekvence má jistý nádech tragické nevyhnutelnosti jak se přesně vyplňuje Longstreetova předpověď (k historické věrnosti této scény patří i skandování vojáků Irské brigády "Fredericksburg!" kterým připomínají ustupujícím Jižanům dřívější obdobný masakr v obráceném gardu který probíhal téměř přesně stejně).
V souladu s vyzněním celého filmu, ani jeho závěr není triumfální. Spíš vyčerpaný. Ani vojáci vítězné strany nemají síly ani náladu na nějaké oslavy a jsou jen spokojení, že přežili a že vyhráli.


Celkově bych filmu dal tak 99% Wink Opravdu dobrý a délka mu neškodí. Jen si ho budu muset pustit příště s titulky, pár postav huhlá a někteří Jižané mají poněkud nesrozumitelný přízvuk.
URL : https://www.valka.cz/Gettysburg-t70847#249515 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více