USA - W89

W89



Takticko-Technická Data


Rozměry
- délka : 337,8 mm
- průměr : 1.036,3 mm


Hmotnost
- 141 kg


Mohutnost
- 200 kt


Počet hlavic
- objednáno : 0 ks (ZRUŠENO)


Nosič
- protizemní řízená střela : AGM-131A SRAM II
- protiponorková střela : RUM/UUM-125 Sea Lance



Historie
Bojová termonukleární hlavice W89 byla navržena jako následovník W69. Vývojem a výrobou byly pověřeny laboratoře LLNL (Lawrence Livermore National Laboratory). Část komponentů na výrobu hlavic W89 měla být použita ze zastaralých a vyřazovaných W68. Avšak projekty nosičů byly seškrtány a vývoj hlavice byl též zrušen z důvodů geopolitických změn v září 1991 (rozpad "východního bloku" v čele se S.S.S.R.).


Popis
W89 měla být dvoustupňová termonukleární hlavice 2. generace. W89 se skládá z menší implozivní (stěpné) hlavice, která zde funguje jako roznětka a je složena z vysoce-explozivní výbušniny a štěpného materiálu (uranu či plutonia). Tato roznětka při výbuchu iniciuje izotopy vodíku deuterium a tritium (jehož zdrojem je 95% lithium). Aby nedošlo k předčasnému spuštění reakce už v počátku, je mezi štěpnou náloží a izotopy vodíku uranový štít. Naopak neutronový odrážeč (beryllium) a plutoniové jádro ve středu "fúzní náplně" (deuterium & tritium) pomáhají rozšířit reakci.
Zbraň byla zkonstruována pro výbuch při dopadu i pro vzdušný výbuch.
Hlavicí W89 měly být vybaveny protizemní řízené střely odpalované ze vzduchu AGM-131A SRAM II (Short Range Attack Missile 2) a též se uvažovalo o umístění hlavic W89 na tehdy nově navržené protiponorkových střely odpalovaných z lodi či ponorky RUM/UMM-125 Sea Lance.




Informace, jakož i níže uvedené obrázky byly (jsou) čerpány z internetových stránek - http://www.nuclearweaponarchive.org/ ; http://www.wikipedia.org/ ; http://www.globalsecurity.cz/ ; http://www.atomicarchive.com/ ;
URL : https://www.valka.cz/USA-W89-t70880#249635 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více