B-90 Betty

termonukleární bomba / hlubinná puma
B-90 "Betty"



Takticko-Technická Data


Rozměry
- délka : 2.997 mm
- průměr : 337,8 mm


Hmotnost
- 353,8 kg


Mohutnost
- 200 kt


Počet hlavic
- objednáno : 0 ks (ZRUŠENO)


Nosič
- letadla :



Historie
Vývojem a výrobou této zbraně byly pověřeny laboratoře LANL (Los Alamos National Laboratory). Termonukleární hlubinná puma / letecká bomba určená proti pozemním cílům B-90 byla vyvíjena jako náhrada za Mk-57. Avšak tak jako s koncem jiných projektů, byl i tento program zrušen na počátku 90. let 20. století prezidentem Georgem H. W. Bushem v roce 1991.


Popis
Jedná se o termonukleární zbraň 2. generace. Nálož se skládala z menší implozivní (stěpné) hlavice, která fungovala jako roznětka a byla složena z vysoce-explozivní výbušniny a štěpného materiálu (vysoce obohaceného uranu nebo plutonia). Tato roznětka při výbuchu iniciuje izotopy vodíku deuterium a tritium (jehož zdrojem je 95% lithium). Aby nedošlo k předčasnému spuštění reakce už v počátku, je mezi štěpnou náloží a izotopy vodíku uranový štít. Naopak neutronový odrážeč a jádro ve středu fúzní náplně (deuterium & tritium) pomáhají rozšířit reakci. Zbraň byla konstruována pro zpožděný výbuch při dopadu, pro zpožděný vzdušný výbuch a pro zpožděný výbuch iniciovaný pravděpodobně tlakem vody.
Nosičem se měla stát letadla U.S. Air Force a U.S. Navy.




Informace, jakož i níže uvedené obrázky byly (jsou) čerpány z internetových stránek - http://nuclearweaponarchive.org/ ; http://www.wikipedia.org/ ; http://www.globalsecurity.org/ ; http://www.atomicarchive.com/ ;
URL : https://www.valka.cz/B-90-Betty-t70890#249649 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více