Sovětský Sherman ARV

Diskuse

Není náhodou tento Sherman ARV jen odstrojeným plamenometným
Shermanem T68,ukořistěným v Koreji nebo Vietnamu ? A né předělaným
Shermanem M4A2.Podobnost tu je až příliš velká.


Snímek Sh.ARV je z časopisu Lend Lease - 135-MILITARIA
snímek Sh.T68 -časopis Sherman-historie amerického středního tanku-Presidio-Press
URL : https://www.valka.cz/Sovetsky-Sherman-ARV-t70966#250064 Verze : 0
V popisce je stroj uváděn jako tahač dodaný v létě 1945 v několika kusech a používaný jako posunovací při seřazování vlaků.
Ukořistění v Koreji je zřejmým nesmyslem, z popisky je patrné že testy probíhaly v prosinci 1953 (ve skutečnosti běžely od 18 listopadu do 11 prosince) tedy několik měsíců po skončení korejské války. Byly postaveny dva prototypy konvertované ze strojů s čísly "USA 3082940" a "USA 3083021".


Zdroj : Sherman A History of the American Medium Tank od R.P. Hunnicuta, vydaná nakladatelstvím Presidio Press
URL : https://www.valka.cz/Sovetsky-Sherman-ARV-t70966#250142 Verze : 0
Tak nějak mi uniká smysl tvrzení, že by na prvním snímku měl být Sherman ve vyprošťovací verzi - tomu vozidlu totiž chybí vše, co by jej jako "ARV" mohlo identifikovat, myslím tím trámy, skládací jeřáb, kladky a kladkostroje, lana, kotvy ... Ta "ohrádka" kolem korby mi spíš připomíná vozidlo upravené pro jízdní zkoušky, ale berte to jako dohad.
Jinak je třeba si položit otázku: Byl Sherman Flamethrower T68 zkoušen či používán v Koreji či ve Vietnamu, aby bylo možno uvažovat nad tím, že byl ukořistěn a dodán (na zkoušky) do SSSR?
URL : https://www.valka.cz/Sovetsky-Sherman-ARV-t70966#250144 Verze : 0
Podle výše zmíněného zdroje existovaly jen dva prototypy inspirované údajně kanadskými stroji Badger obdobné koncepce. Po sejmutí věže byl vzniklý otvor překryt běžnou ocelí (v originále "soft steel") plamenomet byl kanadský typ Iroquis pro zkoušky označený E 33 a namontovaný místo trupového kulometu.
Stroj na fotce z polské publikace je pravděpodobně tahač (prime mover) a ne ARV. Ohrádka by také mohla být dodatečně přidané vylepšení z doby kdy stroj sloužil u dráhy (podle popisky byly poslední vyřazeny v roce 1996 Smile )
URL : https://www.valka.cz/Sovetsky-Sherman-ARV-t70966#250152 Verze : 0
Vážení,
fotografie "Shermana se zábradlím" představuje sovětské poválečné "domoróbo". Mám dojem, že o této přestavbě poprvé psali pánové Maksim Kolomijec a Il'ja Moščanskij.


Přikládám foto z jejich knihy, vybavené ruskou a anglickou popiskou.


Zdroj
Maksim Kolomijec, Il'ja Moščanskij: Tanki Ljend-liza, vydav. Eksprint, Moskva 2000, ISBN nemá.
Sovětský Sherman ARV - Foto ze strany 53.

Foto ze strany 53.
URL : https://www.valka.cz/Sovetsky-Sherman-ARV-t70966#250177 Verze : 0
Takže už je jasné kde bere polská publikace zdroj, vzhledem k tomu že pan Kolomijec je zdroj značně spolehlivý není asi třeba hledat složité konstrukce odkud se to v Rusku vzalo.
Díky Jirko, věděl jsem že jsem tuhle fotku někde viděl a nemohl jsem přijít na to kde Smile
URL : https://www.valka.cz/Sovetsky-Sherman-ARV-t70966#250189 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více