07.04.2008 - NATO: Průlomový summit - v českých médiích k nepoznání!

V Bukurešti probíhala vedle summitu již potřetí uzavřená bezpečnostní konference, kde stejná témata diskutují experti, bývalí vojáci, diplomaté i současní politici, aktéři summitu a hlavy státu. Letos to byli například kanadský premiér, prezidenti Estonska, Litvy a USA, generální tajemník NATO a mnozí další. Konference je více analytická, méně oficiální, možná i více věcná. Nezřídka je místem testovacích debat pozdějších politických rozhodnutí. A pokaždé je zajímavé skrze tyto debaty pohlížet na skutečné výsledky summitu.


Takto posuzován jeví se letošní summit NATO velice významný. A bohužel, když sleduji komentáře českých médií zdá se mi, že česká žurnalistika opět zůstala daleko za aktuálním děním a za kvalifikovaným reportováním v mnoha ohledech přelomových bezpečnostních rozhodnutí, zůstává povrchní, tendenční a mnohdy vědomě či nezáměrně zkresluje fakta.



Co jsou tedy hlavní výsledky letošního setkání NATO v rumunské metropoli?


více na ........ neviditelnypes.lidovky.cz
URL : https://www.valka.cz/07-04-2008-NATO-Prulomovy-summit-v-ceskych-mediich-k-nepoznani-t71158#250663 Verze : 0
Situace s Francií je zajímavá, stejně tak celý koncept Evropských ozbrojených sil - často se prezentuje (aspoň co jsem viděl v médiích) jako "konkurence" k NATO, ale spíš vypadají pouze na slednocení Evropské části NATO, což by mohlo vést k větší akceschopnosti. Ono třeba i teď je velmi sporné, jestli by NATO bylo vůbec schopné a ochotné bránit třeba Pobaltské republiky - užší integrace Evropské části NATO by mimo jiné mohla vést i k větší důvěře menších členských zemí (které obvykle mají ve své historii podobné momenty jako třeba my Mnichov nebo Poláci pakt Molotov-Ribbentropp) ve velké Evropské země.
URL : https://www.valka.cz/07-04-2008-NATO-Prulomovy-summit-v-ceskych-mediich-k-nepoznani-t71158#250668 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více