dělo s klínovým závěrem

Diskuse

Na zámku v Dětenicích jsem v expozici objevil asi 3 děla s klínovým závěrem (růzmých ráží od 5 do 10 cm). Nějak mi uniká jejich historické a bojové zařazení. Děla mají hladkou hlaveň a nenašel jsme na nich čitelné signování. Přitom CaK armáda ještě v roce 1866 měla sice děla s drážkovanou hlavní ale předovková a již o 10 let později dělal krupp ocelová děla s drážkovanou hlavní a podstatně dokonalejším blokovým příčným závěrem.


Zajímalo by mne něco bližšího o období kdy tato děla vznikala zda se jedná o konverzi a kdo je měl ve výzbroji.


Omlouvám se za kvatitu fota z telefonu.
dělo s klínovým závěrem - Dělo ze zámku v Dětenicích

Dělo ze zámku v Dětenicích
URL : https://www.valka.cz/delo-s-klinovym-zaverem-t71788#252961 Verze : 0
Děla na zámku v Dětenicích nejsou s klínovým závěrem, jde ve skutečnosti o děla s výměnnou komorou. Konkrétně tato děla se na zámek dostala s tím že zámek patřil Johanitům a děla jsou údajně částí těch použitých ve středomoří proti turkům. Jde v reálu o několi bronzových děl, která mají zadní část hlavně (komoru) odnimatelnou a to umožňuje její nabití mimo dělo a následné vsunutí do konce hlavně, utěsnění a výstřel. Pokud bylo komor více bylo možno na nějakou dobu zvýšit rychlost střelby. Mělo to nicméně mnoho nevýhod, zásadním bylo utěsnění komory(v podstatě jen přiložení a zaklínování její zadní strany) Zvýšení bylo jen na dobu několika ran, pak bylo nutno hlaveň vyčistit (jako u normálních děl), děla byla samozřejmě dražší vzhledem k vyšší technologické náročnosti, byly problémy s ustředením komory vůči hlavni a řada dalších. Proto se tato děla byť je jejich princip velmi starý nikdy nerozšířila.
V době mé návštěvy se nesmělo fotit s bleskem (zase jsme měli soukromý výklad Smile ) a proto fotky které přikládám jsou dost mizerné, je na nich nicméně vidět komora s rukojetí vsunutá za hlaveň , která na první Hunterově fotce chybí.
URL : https://www.valka.cz/delo-s-klinovym-zaverem-t71788#252973 Verze : 0
Komorové delá sa používali predovšetkým na lodiach a v pevnostiach, v poľnom delostrelectve boli zriedkavé. Z dôvodov, ktoré uviedol Bitaxe patria tiež medzi "ľahšie kusy" - teda delá menších kalibrov. Na lodiach bývali namontované na palube a slúžili predovšetkým pri abortáži lode, či už pri útoku na nepriateľskú loď alebo pri odrážaní útoku na vlastnú loď. Vtedy sa prejavila ich hlavá výhoda - vysoká rýchlosť paľby, tri až šesť rán za minútu.
URL : https://www.valka.cz/delo-s-klinovym-zaverem-t71788#253146 Verze : 0
Ta děla v Dětenicích nejsou polní, mají lafety které k nim nepatří a jsou pozdější. Jde o hlavně které Johanité používali v ranném novověku a později byly vyloveny a dodatečně usazeny na tyhle lafety.
URL : https://www.valka.cz/delo-s-klinovym-zaverem-t71788#253168 Verze : 0
Děkuji za odpověď . Měl jsem podezření na komorové dělo, ale právě mi k němu nesedla lafeta, která odpovídá 19. století. Navíc poslední zmínku o komorových dělech jsem našel v litaratuře o husitských válkách a tehdejší komorová děla vypadal trošku jinak. Myslel jsme si že s husity komorová děla zcela zanikla.
PS obrázky přiložím až je oscanuji.
URL : https://www.valka.cz/delo-s-klinovym-zaverem-t71788#253349 Verze : 0
zde je foto z knihy Husitské vojenství, Jan Durdík, Naše Vojsko 1953
dělo s klínovým závěrem - komorové dělo

komorové dělo
URL : https://www.valka.cz/delo-s-klinovym-zaverem-t71788#253356 Verze : 0
Komorová děla se vyráběla v podstatě až do doby kdy nastoupila děla s klínovým nebo šroubovým závěrem, ale vzhledem k výrobním problémům (a tím ceně) se rozšířila jen málo a spíš pro specifické účely (jak už psal Alchymista). Jedno z dálného východu jsem fotil před pár lety v pařížské Invalidovně (je jich tam víc evropských i orientálních) a zde je komora zavírací plechovými dvířky, takže obsluha je méně obtěžována únikem plynů.
V reálu dělo stojí a šroub na konci u ústí ho drží u zdi, ráže je 55 mm a délka 1,12m
URL : https://www.valka.cz/delo-s-klinovym-zaverem-t71788#253371 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více