USA - W66

W66



Takticko-Technická Data


Rozměry
- délka : 889 mm
- průměr : 457 mm


Hmotnost
- 68 kg


Mohutnost
- 1 kt


Počet hlavic
- vyrobených : 70 ks
- ve službě : 0 ks (VYŘAZENY)


Nosič
- protiraketové řízené střely odpalované ze zodolněných úkrytů : Sprint



Historie
Bojová jaderná hlavice W66 byla vyvinuta v konkurenčních laboratořích LANL v Los Alamos (Los Alamos National Laboratory), než tomu bylo u zrušené hlavice W65, kterou vyvíjela laboratoř LLNL (Lawrence Livermore National Laboratory). Výzkum probíhal v 70. letech 20. století a sériová výroba hlavice W66 probíhala od června 1974 do března 1975. Hlavice však byly poměrně časně vyjmuty ze svých nosičů a uskladněny a to už v srpnu 1975. Definitivně vyřazeny a zlikvidovány byly v roce 1985.
Bylo vyrobeno 70 kusů hlavic W66. V rámci programu protiraketové obrany bylo pravděopodobně naplánováno nákup a s tím spojená výroba většího počtu hlavic W66, ale s příchodem "Sovětsko-americké smlouvy o omezení systémů protiraketové obrany" (dohoda ABM) v roce 1972, která dávala možnost vlastnit pouze 100 střel, bylo vyrobeno pouze 30 hlavic W71 a výše uvedených 70 hlavic W66.


Popis
Jednalo se o termonukleární zbraň, sloužící k zničení / vyřazení nepřátelských návratových modulů (RV - Re-entry Vehicle) s bojovými jadernými / termojadernými hlavicemi vysoko v zemské atmosféře. K tomuto účelu byla W66 optimalizovaná jako zbraň se zvýšeným vyzařováním - tzn. že se jednalo o neutronovou hlavici.
Zbraň je zkonstruována pro vzdušný výbuch iniciovaný časovašem nebo povelem z řídícího střediska.
Bojovou termonukleární hlavicí W66, byly vybaveny protiraketové řízené střely odpalované ze zodolněných úkrytů (podzemních sil) Sprint (objevuje se označení (X)LIM-99A a (X)LIM-100A). Tyto střely nesly 1 bojovou hlavici.




Informace, jakož i níže uvedené obrázky byly (jsou) čerpány z internetových stránek - http://nuclearweaponarchive.org/ ; http://www.wikipedia.org/ ; http://www.globalsecurity.org/ ; http://www.atomicarchive.com/ ;
URL : https://www.valka.cz/USA-W66-t71845#253070 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více