02.05.2008 - Tchaj-wan se obává o svoji svobodu a demokracii

Číňanů z Tchaj-wanu ve Spojených státech stále přibývá. Většina z nich nepřichází za vyšší životní úrovní, ale ze strachu z invaze komunistické Číny proti své demokratické a prosperující zemi. Studenti, kteří v hojném počtu přišli získat vysokoškolské vzdělání na amerických univerzitách, se natrvalo vrací domů jen zřídka. Desetitisíce Tchajwanců se v posledních desetiletích usadily zejména v Kalifornii jako investoři. Ze svých častých návštěv Tchaj-wanu se vrací se svými blízkými příbuznými a jejich ekonomická aktivita nasvědčuje, že se nevrací s prázdnou, protože nakupují nemovitostí a budují ekonomické podmínky i pro další příbuzné a přátelé.


Komunistická Čína považuje ostrov za část svého území, i když mu komunisté nikdy nevládli a Tchaj-wan už přes půl století prodělává zcela jiný politický a hospodářský vývoj než kontinentální Čína. Od vítězství komunistů v občanské válce však Čína hrozí Tchaj-wanu invazí a nejednou ostřelovala malé ostrovy poblíž kontinentu, které jsou pod správou vlády v Taipei. V posledních letech, kdy Tchaj-wan měl za prezidenta Cen Sui-biana z Demokratické lidové strany (DPP), jehož politika naznačovala vůli po nezávislosti ostrova, komunistická vláda v Pekingu vyhrožovala, že si podřízení Tchaj-wanu vynutí silou, když ostrov vyhlásí svoji samostatnost. Tuto výhrůžku stále podtrhuje přítomnost půlmiliónové armády a početné raketové techniky (více než 1000 raket) v blízkosti tchajwanské úžiny.


více na: neviditelnypes.lidovky.cz
URL : https://www.valka.cz/02-05-2008-Tchaj-wan-se-obava-o-svoji-svobodu-a-demokracii-t71909#253461 Verze : 0
Problém s Tchajwanem je i ten, že zatímco Čína považuje Tchajwan za svou součást, Tchajwan Čínu také Wink (nebo aspoň dlouho považobval, nevím jestli s tím poslední dobou neskončili), proto taky nevyhlásil nezávislost.
URL : https://www.valka.cz/02-05-2008-Tchaj-wan-se-obava-o-svoji-svobodu-a-demokracii-t71909#253462 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více