Ján VII. Palaiologos

Ioannes VII. Palaiologos – byzanský cisár


Ako cisár vládol päť mesiacov v roku 1390 a v rokoch 1399 až 1408 vládol ako spolucisár Manuela II.


Ioannes sa narodil v roku 1370. Jeho rodičmi boli byzanský cisár Andronikos IV. a Keraca Bulharská.


V apríli 1390 Ioannes VII. zvrhol svojho starého otca Ioanna V. z trónu, no už v septembri proti nemu vojensky zasiahol osmanský sultán Bajazid I. a Ioannes V. opäť zasadol na cisársky trón.


V roku 1399 obľahol sultán Bajazid I. Konštantínopol. Cisár Manuel II. v tom čase cestoval po Európe a snažil sa získať vojenskú pomoc pre Byzanciu. Obranu a správu mesta mal v tom čase práve Ioannes VII. V roku 1402 vyzval Bajazid Ioanna ku kapitulácii, no ten jeho návrh odmietol. Pád Konštantínopolu bol už len otázkou času. Avšak na východných hraniciach Osmanského sultanátu sa objavili mongolské vojská vedené chánom Tamerlánom. Ioannes prisľúbil Tamerlánovi platiť pravidelný tribút, ak úspešne zasiahne proti Bajazidovi. Tamerlán 25. júna 1402 v bitke pri Ankare porazil Bajazidove vojská a Konštantínopol sa zbavil osmanskej blokády.


V roku 1403 sa Manuel II. vrátil do Konštantínopolu a Ioannes mu odovzdal moc. Ioannes opustil Konštantínopol a stal sa správcom Solúne, Manuel mu ponechal titul cisára.
Ioannes zomrel 22. septembra 1408 v Solúni.


Kolektív autorov – Dějiny Byzancie
- vydala Academia, Nakladatelství Československé akadémie věd – Praha 1992, ISBN 80-200-0454-8


www.wikipedia.com
URL : https://www.valka.cz/Jan-VII-Palaiologos-t72050#254161 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více