Tichá

zřícenina tvrze
     
Název:
Name:
Tichá Ticha
Další názvy:
Other Names:
-
Typ:
Style:
tvrz stronghold
Stav:
Condition:
zřícenina ruin
Přístupnost:
Accessibility:
přístupno v návštěvních hodinách open during visiting hours
Obec:
Municipality:
Tichá Ticha
GPS souřadnice:
GPS Coordinates:
48°38'23.00"N 14°31'27.00"E
První písemná zmínka:
First Written Reference :
DD.MM.1360
Památky a muzea v okolí:
Places of Interest and Museums in the Vicinity:
- -
Poznámka:
Note:
- -
Zdroje:
Sources:
https://cs.wikipedia.org/wiki/Tich%C3%A1_(tvrz)
URL : https://www.valka.cz/Ticha-t72852#546756 Verze : 2
Tvrz Tichá vznikl v první polovině 14. století a první písemná zmínka pochází z dopisu kterým bratři Jan a Beneš z Vělešína žádají pány z Rožmberka (Petra a Jošta) o to aby se postarali o vyřízení jejich závěti, tento dokument je datován rokem 1360. V roce 1387 je pak doloženo že tvrz kupuje (spolu s hradem Velešín) Oldřich z Rožmberka. Tvrz sloužila jako sídlo purkrabího který spravoval okolní kraj. Sídlo purkrabství zde bylo až do konce 15. století, v letech 1471 – 1486 byla tvrz opravena a zřejmě i přestavěna. Rožmberkové tvrz drželi až do roku 1611, kdy tento rod Petrem Vokem vymřel. Po Bílé hoře byla tvrz jako součást panství které patřilo Švamberkům konfiskována a dostala se do majetku Buquoyů. Za jejich správy už byla tvrz z pohledu obraného bezvýznamná a několikrát dokonce vyhořela, vždy však byla obnovena a v roce 1789 po posledním požáru byla tvrz na rozkaz Jana Buquoye přestavěna na pivovar, ten ale byl zrušen kolem poloviny 19. století. Později už budovy chátrali a staly se zdrojem stavebního kamene. Buquoyové měli tvrz v majetku do roku 1945 kdy byla opět zkonfiskována a stala se státním majetkem, v té době už z ní ale zbyla jen věž o čtvercovém půdorysu os straně 9m a s výškou 12m. Obvykle je uváděno že věž sloužila jako obytná, ale vzhledem k tomu že dolní část neměla přístup zvenčí vůbec a přístup byl až v prvním patře kde jsou jen dvě miniaturní okna (cca 15x50 cm) osobně o tom že by byla obývány dost pochybuji. Spíše šlo o věž s vyloženě obranými účely kde bylo skladováno zboží, potraviny a zbraně. Bydlení bylo pravděpodobně jinde, kde nebylo nutno svítit i v poledne.
Dnes je okolí zcela neudržované a nelze ani zjistit jaké objekty v okolí věže stály a není tedy vůbec jasné jak byla tvrz původně rozsáhlá, lze se jen domnívat že šlo spíše o významnější objekt když byl zvolen za sídlo purkrabího. Zbytky tvrze se nachází na východním konci vesnice (tedy ve směru na Cetviny) a v letním období jsou zakryty stromy, takže je lze přehlédnout.


Zdroj:
vlastní návštěva a průzkum objektu
Internetové stránky : http://www.castles.cz/tvrz-ticha/
http://pruvodce.turistik.cz/tvrz-ticha.htm?login
www.ckrumlov.cz
URL : https://www.valka.cz/Ticha-t72852#258197 Verze : 0
Několik fotek z mé návštěvy tvrze
Nejdříve fotky zvenčí, všimněte si na fotce č. 3 poškození rohu věže, vzhledem k tomu že podobně jsou poškozeny všechny rohy (odtud se asi kámen nejsnáze dobýval) hrozí celému objektu zřícení.
zdroj fotografií : vlastní foto
URL : https://www.valka.cz/Ticha-t72852#258198 Verze : 0
Další řada je do vnitřní části věže
Při pozornějším pohledu se zdá že věž původně v dolní části žádnou místnost neměla, ale že šlo o monolitickou stavbu na níž byla až ve výši 1. patra zřízena místnost. Dnešní prostor mohl vzniknout až druhotně při dobývání kamene. Všimněte si že zatímco uchycení podlah mezi 1. a 2. patrem je dobře viditelné, mezi 1. patrem a "přízemím" nic takového znát není, samozřejmě zde mohla být místnost podstatně menší a podlaha mohla být uchycena na části dnes již neexistující. Dnešní vstup do věže je proražen ze severní strany a jeho "překlad" který je na obrázku 8 nebudí právě důvěru.
URL : https://www.valka.cz/Ticha-t72852#258199 Verze : 0
Poslední fotky jsou věnovány tomu proč pochybuji o reálnosti toho že věž byla využívána jako "obytná" . Zachycují okénka v patře která jsou na východní a severní straně (strana jižní žádný otvor nemá a na západní straně je vchod). Vzhledem k jejich rozměru a síle zdi dovnitř světlo moc neproniklo a místnost tedy asi nebyla "obytná". Na obrázcích jsou obě okénka takže si představu můžete udělat sami, z vnitřní strany nejsou bohužel vidět, stěna je tam porušena dobýváním kamene.
Tvrz byla v roce 2002 na prodej (alespoň jsem o tom zachytil zprávu) ale zřejmě se o ni zájemci neprali a dodnes je v majetku obce, vzhledem k tomu že je obklopena chátrajícími objekty bývalého JZD asi si ji nikdo k rekreaci nekoupí.
URL : https://www.valka.cz/Ticha-t72852#258200 Verze : 0
Podle posledních zpráv se tvrz povedlo převést do majetku sdružení "Hrady na Malši" a tvrz se začala opravovat, respektive zatím bylo provedeno statické zpevnění objektu. Zároveň by měl proběhnout záchranný výzkum okolí věže, který by měl zachytit jak tvrz vypadala


zdroj : vlastní návštěva a http://www.hradynamalsi.cz/ticha.htm
URL : https://www.valka.cz/Ticha-t72852#369198 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více