19.06.2008 - Čeští piloti vrtulníků odmítají misi v Afganistánu

Čeští piloti vrtulníků odmítají nebezpečnou misi v Afganistánu.Některým přerovským pilotům se do nebezpečné mise nechce.


Více na :
www.novinky.cz
URL : https://www.valka.cz/19-06-2008-Cesti-piloti-vrtulniku-odmitaji-misi-v-Afganistanu-t72959#258653 Verze : 0
tato informace ma dve roviny :


1) odsuzuji vojaky, kteri si vybiraji, KDE nebo JAK budou slouzit, a jestli je to nebezpecne ci nikoliv. Vojak je zamestnanec statu jako kazdy jiny a z povahy jeho prace je jeho POVINNOSTI pocitat s tim, ze BUDE nasazen ve vojenskem konfliktu, kde bude v ohrozeni zivota. To je stejne, jako by pozarnici odmitali jezdit k pozarum jen proto, ze to je nebezpecne a ze tam hori. V takovem pripade bych postupoval po vzoru americkych ozbrojenych sil, kdy se nekteri americti vojaci pokusili vyhnout nastupu do Iraku tim, ze utekli do Kanady. V tomto pripade nelze zapominat, ze se jedna o valecny konflikt a ja bych na takove jednani pohlizel jako na dezerci se vsemi dusledky a z toho vyplyvajicim vojenskym soudem.


2) na druhou stranu, a to z clanku nezni uplne jasne, maji piloti opravnene obavy o akceschopnost nekterych vrtulniku - vzhledem k vyssi nadmorske vysce, se ktereou meli problemy vrtulniky jak ve Vietnamu, tak sovetske sily v Afghanistanu, je treba omezit vzletovou hmotnost vrtulniku, a to pridavne pancerovani a "gunship" vybaveni zrovna na omezeni hmotnosti nevypada Sad Nevim tedy, kolik procent tvori "neochota jit bojovat do Afghanistanu" a kolik "neochota zemrit v pretizenych vrtulnicich s omezenou manevrovaci schopnosti".
URL : https://www.valka.cz/19-06-2008-Cesti-piloti-vrtulniku-odmitaji-misi-v-Afganistanu-t72959#258655 Verze : 0
Ak som z článku správne pochopil, tak tí čo odmietajú ísť do Afganistanu si zároveň odmietli predĺžiť záväzok - takže nebudú naďalej príslušníkmi armády. Iné by bolo, ak by niekdo odmietol bojovú misiu a naďalej zostal slúžiť.


To porovnanie s USA mi moc nesedí - akcia v Afganistane bolo politické rozhodnutie USA (a niekoľkých kľúčových spojencov), nevidím dôvod prečo by teraz, keď tam zlyhala americká politika mali hasiť situáciu práve naši vojaci...
Za situáciu v Afganistane môžu z veľkej miery práve USA - ich doláre a poradcovia pomohli vyzbrojiť a vycvičiť bojovníkov, ktorí donútili Sovietsky zväz opustiť toto územie a nakoniec porazili aj Proruskú vládu. Po odsunu Sovietskej armády sa zrazu stratil prísun peňazí - z oboch strán, Rusko prišlo o priateľskú vládu v Kábule a USA o dôvod, prečo by mali naďalej podporovať bojovníkov proti nikomu - množstvo ozbrojených mužov zrazu bolo nezamestnaných.
Od roku 1992 do roku 1995 bola krajina v permanentnej občianskej vojne a práve milície Talibanu boli pre vojnou sužovanú krajinu vyslobodením - myslím že demokracia v Afganistane bolo to posledné čo bežní ľudia v tej dobe potrebovali. A to nehovorím že zárodky Talibanu vznikli v Pakistane ešte počas sovietskečj prítomnosti v Afganistane s účinnosu pomocou práve CIA.
A samo USA s Talibanom (aj napriek tomu, že ich vládu oficiálne neuznali) spolupracovali - napr. v boji proti obchodu s drogami (Taliban napr. zakázal pestovanie maku na výrobu ópia), v ochrane investícií, v plánovanej výstavbe ropovodu zo strednej ázie a pod.
Až po 11.9.2001 sa slovník USA radikálnbe zmenil a z organizácie, ktorá bola trpená sa Taliban zmenil na nepriateľkú.


Už po tzv. porážke Talibanu (obsadení Kábulu a ďalších centier) upozorňovali nezávislí odborníci že podobných víťazstiev bolo v histórii Afganistanu viac (napr. Briti, SOvieti) a vždy sa skončili porážkou dobyvateľov.
URL : https://www.valka.cz/19-06-2008-Cesti-piloti-vrtulniku-odmitaji-misi-v-Afganistanu-t72959#258657 Verze : 0
tak jakej je v tom rozdil ... doted v armade v dobe klidu a miru byli, kdyz to neobnaselo zadne boje, ted najednou, kdyz maji dostat sve povinnosti, odchazeji
URL : https://www.valka.cz/19-06-2008-Cesti-piloti-vrtulniku-odmitaji-misi-v-Afganistanu-t72959#258658 Verze : 0
Admine já nevím, ale ono těch problémů kolem Přerova je víc než jen mise - například stěhování a nestěhování do Náměšti atd. Pokud ovšem odchází z 69 pilotů (to ovšem asi všechno nejsou jen piloti) pouhých 5 tak mi to připadá, že se opět náš tisk vyznamenal.
URL : https://www.valka.cz/19-06-2008-Cesti-piloti-vrtulniku-odmitaji-misi-v-Afganistanu-t72959#258660 Verze : 0
Admin: možno tu je dôvod (teda ak sa v AČR nezmenila prísaha)...


Citace :

Já voják ozbrojených sil, vědom si svých občanských a vlasteneckých povinností, slavnostně prohlašuji, že budu věrný České republice. Budu vojákem statečným a ukázněným a budu plnit ustanovení vojenských předpisů. Svědomitě se budu učit ovládat vojenskou techniku a zbraně, a připravovat se k obraně České republiky a bránit ji proti vnějšímu napadení. Pro obranu vlasti jsem připraven nasadit i svůj život. TAK PŘÍSAHÁM!



My máme niečo podobné...


Citace :

Slávnostne prisahám, že budem verný Slovenskej republike. Sľubujem, že budem zodpovedne plniť úlohy, ktoré ozbrojeným silám vyplývajú z Ústavy Slovenskej republiky, ústavných zákonov, zákonov, a budem vykonávať vojenské rozkazy. Budem čestným, statočným a disciplinovaným vojakom. Som pripravený brániť slobodu, nezávislosť, zvrchovanosť, územnú celistvosť Slovenskej republiky a nedotknuteľnosť jej hraníc.
Na to som pripravený vynaložiť všetky svoje sily a schopnosti a nasadiť aj svoj život.
Tak prisahám!




Proste som vojak a som pripravený brániť svoju vlasť. Z prísahy vojaka AČR mi nevyplýva nutnosť slúžiť mimo hraníc ČR. Osobne tiež nevidím dôvod prečo by som ako vojak OS SR mal brániť Slovensko práve v Afganistane (Iraku, Kosove, Bosne....), ale nakoľko som sa prísahou zaviazal plniť vojenské rozkazy, tak som povinný ten rozkaz splniť (preto sa u nás nikoho nepýtajú či chce ísť do misie, alebo nie) - výnimky sú určené zákonmi. A ak sa chcem službe vyhnúť, potom nasleduje väčšinou trestné stíhanie - nakoľko z OS SR sa človek tak ľahko nedostane (teda okrem toho, že mu končí záväzok, alebo z dôvodov stanovených zákonom), časť vojakov, ktorí už slúžiť nechcú ale nemajú skončený záväzok to rieši úmyselným porušením niektorých zákazov, ktoré ako vojaci máme (zákaz byť členom politickej strany, zákaz podnikať, nutnosť byť občanom SR, prípadne porušenie povinností dozornej služby, alkohol v službe atď) - títo sú z OS SR v zmysle zákona prepustení, ale okamžite nasleduje trestné stíhanie za úmyselné sa vyhýbanie vojenskej službe....
URL : https://www.valka.cz/19-06-2008-Cesti-piloti-vrtulniku-odmitaji-misi-v-Afganistanu-t72959#258661 Verze : 0
Buko přísaha se asi nezměnila, ale ....
Změnil se zákon o vojácích z povolání a ten nasazení v zahraničí na základě rozhodnutí parlamentu (tady se nejsem jist zda to není jen vláda) přímo nařizuje. Tedy přesněji řečeno, umožnuje velícím složkám armády vydat rozkaz k nasazení kterémukoliv VZP . Praxi ale je do mise přednostně poslat toho kdo s vysláním souhlasí.
Ovšem u některých specialistů není z koho vybírat a tak je celkem pravděpodobné, že daný specialista má pouze dvě možnosti buď uposlechne rozkaz nebo odejde.
URL : https://www.valka.cz/19-06-2008-Cesti-piloti-vrtulniku-odmitaji-misi-v-Afganistanu-t72959#258662 Verze : 0
nedokazu posoudit, do jake miry je vojenska prisaha v souladu se zavazky plynoucimi z nasi ucasti v NATO, ktera je bez debat a ze ktere mimo jine vyplyva podilet se na misich NATO v zahranici (nemluvim o Iraku, to je neco jineho, ale Bosna i Afghanistan JSOU mise NATO a jako takove je musime plnit stejne jako vsichni ostatni clenove aliance), ale rekl bych, ze to osetrene je - prisaha neni preci to jedine, co vojaka vaze ve sluzebnim pomeru (nevim, nikdy jsem vojakem z povolani nebyl). Jde mi spise o to, ze je pochopitelna nevole vystavovat se riziku v bojovych oblastech, ale na druhou stranu, vojaci proste musi pocitat s tim, ze takova situace nastane (a vsichni tito vojaci podle meho podepsali prodlouzeni sveho sluzebniho pomeru v dobe, kdy jiz Ceska Republika BYLA clenem NATO a bylo zrejme, ze k takove situaci muze dojit).
URL : https://www.valka.cz/19-06-2008-Cesti-piloti-vrtulniku-odmitaji-misi-v-Afganistanu-t72959#258664 Verze : 0
Troška propagandy slovenského ministerstva obrany... www.mosr.sk
URL : https://www.valka.cz/19-06-2008-Cesti-piloti-vrtulniku-odmitaji-misi-v-Afganistanu-t72959#258669 Verze : 0
to buko1: V prvom rade by asi CIA nikoho necvicila a nedodavala zbrane (stinger, SA2, blowpipe), keby tam nasi drahi sovietski bratranci neprisli na navstevu. Ked chces argumentovat minulostou vedz ze do minulosti sa da ist vzdy este o cosi hlbsie. Bol som v afghane a myslim si ze NATO je v tej krajine ozaj potrebne. btw aj pocas vlady talibanu bola v afghane obcianska vojna , kedze zdaleka nie vsetky etnika a kmene sa talibanu podriadili.



k teme: ti piloti si vybrali povolanie VOJENSKYCH pilotov, s cim ratali ze nikdy uz nebude vojna??? V civile by si ako piloti zarobili viac. Az teraz im doslo ich NAOZAJ niekam mozu poslat? Mi pripadaju ako trapkovia co su rok u armady, borci jak svina a vecer pred vyvedenim idu na pohotovost lebo sa im nechce.


Bratia cesi v plzni by mali pilotov ktori odmietnu prepustit, pokial nie su schopni vykonavat svoj job description. Vodica BVP sa tiez nikto nepyta co s nim ked pride o vodicak.
URL : https://www.valka.cz/19-06-2008-Cesti-piloti-vrtulniku-odmitaji-misi-v-Afganistanu-t72959#258717 Verze : 0
Hurvo pleteš moc věcí dohromady - jednotka v Plzni není už několik let (rozhodně víc jak 10 s tím, že asi dva roky z těch deseti ani neexistovala) bojová, ale jde o jednotku provozující leteckou záchrannou službu a smlouvu z armádou její příslušníci uzavřeli na základě toho, že budou sloužit v této jednotce. Tedy ne že budou létat na bojové lety - k tomu ani nemají potřebný výcvik.
URL : https://www.valka.cz/19-06-2008-Cesti-piloti-vrtulniku-odmitaji-misi-v-Afganistanu-t72959#258718 Verze : 0
Já bych netvrdil, že USA (CIA nebo přes ISI) financovaly Tálibán či dokonce Al-Káidu. USA samozřejmě podporovaly mudžahedíny, ale důvodem bylo to, že ti bojovali proti sovětským okupantům. Sovětská gerontokracie měla tehdy slabší chvilku, slabší než jindy, a rozhodla se pro válečné dobrodružství. Nikdo nemohl tehdy vědět, že to bude pro SSSR katastrofa. Nikdo nemohl vědět, jestli nebudou mít ještě slabší chvilku a nepokusí se o nějakou akci vůči Íránu (ne že by se o ní již dříve nepokusil, že). Tím by ohrozili životní zájmy Západu. Západ v čele s USA se tedy aktivně bránil. SSSR tak utržil vojenskou porážku, promrhal obrovské finanční částky, ztratil další porci kredibility mezi evropskou levicí a navíc to urychlilo vnitřní korozi režimu. Takže ona ta kritika USA je v tomto ohledu dost laciná. Ta válka jistě přispěla k růstu islamismu, ale to co následovalo (terorismus ve velkém měřítku) nebylo nutným vyústěním. Jenže po odchodu Sovětů ze země došlo k událostem, které přitáhly světovou pozornost: rozpadu sovětského bloku, pak samotného SSSR, války v Jugoslávii, válka v Perském zálivu. Afghánistán se tedy dostal zcela mimo pozornost světové veřejnosti. Moc tam udržovala vláda (někde) a různí polní velitelé a klanoví vůdci (warlords), kteří soupeřili o moc. V této situaci nastupují tálibové s tím, že hlásají, že vymýtí nepořádky a zavedou pořádek (kredibilitu jim poskytovalo právě to teologické zázemí). Občanskou válku dokázali vyhrát, ač ne beze zbytku (Severní aliance) Jelikož tam ale vznikaly výcvikové tábory teroristů, bylo celkem logické, že to tam NATO právě se silami Severní aliance vyčistili.


Je samozřejmě otázkou, jak by to tam vypadalo, kdyby nedošlo na Irák. Momentálně tam situace asi není růžová, ale to nebyla ještě nedávno ani v tom Iráku. Ale tam to dokázali generálové Petraeus a Odierno díky řadě opatření stabilizovat a v podstatě se dá říci, že al-Káida je tam v troskách (likvidují se poslední hnízda) a sadristé se vzdávají, kdykoli na ně centrální vláda+Američané udělalí tyty (nedávno Bagdád, aktuálně Amara). Vzhledem k tomu, že Petraeus je horkým kandidátem na šéfa CENTCOMu a že z Iráku bude díky stále se zlepšující bezpečnostní situaci možné přesouvat jednotky právě do Afghánistánu (mám pocit, že už se tak stalo v případě nějakých mariňáků), je dost možné, že se situace bude zlepšovat i tam. Podle některých komentářů by to ani nevyžadovalo tolik námahy, jak se zdá. Ostatně kdo čekal tak rychlé zlepšení v případě Iráku?
URL : https://www.valka.cz/19-06-2008-Cesti-piloti-vrtulniku-odmitaji-misi-v-Afganistanu-t72959#258723 Verze : 0
No abych se jich trochu zastal. Pokud vím, byli cvičeni pro plnění úkolů v podstatě v "téměř mírovém stavu", aspoň já jsem nikdy nezaznamenal, že by některý vrtulník byl třeba opravdu vybaven, aspoň pro cvičný účely, tím kulometem v bočních dveřích. Možná jsem jen špatně informovaný, to nepopírám a rád se nechám poučit. Ale vzhledem k tomu, že k tomu teprv ty vrtulníky upravují, zdá se mi to pravděpodobné. A teď mají jít do mise, kde tento střelec může být tím rozhodujícím plusem na miskách vah. Přitom výcvik pro toto vůbec neproběhl, jak tedy může posádka na někoho takovýho spoléhat. Tak se tak trochu nedivím, že nechtějí jít do mise, na kterou nemají přípravu. A možná ani odpovídající vybavení. Upřímě řečeno já jsem také placený zaměstnanec své firmy, ale když ta mi nedá potřebné vybavení, tak se taky do práce nepohrnu. Možná se ve svých doměnkách mýlím a v tom případě si rád vyslechnu/přečtu informace a argumenty proti tomuto názoru.


PS: Co se týče toho článku v Novinkách, ještě odpoledne byl na fotce u článku s popisem "Vrtulník Mi-171" moc pěkný Sokol W3A Very Happy
URL : https://www.valka.cz/19-06-2008-Cesti-piloti-vrtulniku-odmitaji-misi-v-Afganistanu-t72959#258729 Verze : 0
Ten článek je docela dobrý paskvil, rozmazávající věci, které jsou dle mého soudu naprosto normální. Jen pro přesnost.


Citace - novinky :

"Z celkového počtu 69 příslušníků létajícího personálu pouze pět nechtělo prodloužit svůj závazek po 31. 12. 2009 a z toho čtyři piloti otevřeně nesouhlasili s nasazením v misi ISAF," napsal náčelník generálního štábu Vlastimil Picek v dopise brannému výboru Sněmovny.

Pokud dobře počítám 4 z 69 je 5.79% statisticky asi zanedbatelný vzorek.


Citace - novinky :

Dále v něm píše, že ostatní piloti podmiňují svou účast profesionálním vybavením vrtulníků. Podle generála armáda kvůli misi pět vrtulníků nechala zmodernizovat.

Dle mého naprosto korektní požadavek.


Citace - novinky :


"To je z důvodů rušení posádky, všem jsme ale nabídli odpovídající zařazení," řekl Právu Minařík. Pilotům se ale z Plzně na základny v Přerově, Náměšti nad Oslavou či v Praze-Kbelích nechtělo.

No a co v pracovní smlouvě měli místo výkonu práce Plzeň a zaměstnavatel je chtěl přemístit jinam, což oni neakceptovali. Podle mě jde jen o jejich svobodné rozhodnutí a nechápu proč se to plete do otázky misí.


Citace - novinky :

Na misi se podle něj připravuje několik stovek pilotů, techniků i logistického personálu.

Těch několik stovek bych chtěl někdy vidět pohromadě, moc by jich asi nebylo.


Citace - novinky :

Aby se letci naučili operovat ve vyšších nadmořských výškách, které jsou v Afghánistánu běžné, pojedou na několik cvičení do vysokých hor ve Francii. Ve španělské poušti si budou zvykat na prašné prostředí.

No to si snad někdo vážně už dělá srandu - jak dlouho se o této misi ví a oni je teď teprve začnou cvičit.
Aha zase typická odpověď nebyli peníze (jako by snad teď nějaké byli).
URL : https://www.valka.cz/19-06-2008-Cesti-piloti-vrtulniku-odmitaji-misi-v-Afganistanu-t72959#258734 Verze : 0
dav: absolútny súhlas... dobrá analýza. Už chýba iba zverejnenie.


hurvo: samozrejme sa môže ísť hlbšie do minulosti. A zistíš že posledných zhruba 200 rokov bol Afganistan vždy záujmovou oblasťou Ruska a Británie... To že tam sovieti v roku 1979 vbehli bolo len vyústením politického vývoja tej doby (a tiež to má súvislosť s vývojom v susednom iráne).


RoBot: Severná aliancia prežila len vďaka podpore zo zahraničia (vrátane bývalých sovietskych republík v strednej ázii), bez zahraničnej podpory by táto koalícia padla tak ako iné kmeňové klany (a okrem toho - v rámci tejto koalície tiež prebiehala vlastná malá občianska vojna), ale to určite vieš. Po odchode sovietskych vojsk a páde Nadžíbulláhovej vlády bol práve Taliban, ktorý priniesol na väčšinu územia právo a poriadok... A myslím že bežní Afganci pôvodne vítali talibanské milície práve kvôli tomu právu a poriadku. Ale už som offtopic.
URL : https://www.valka.cz/19-06-2008-Cesti-piloti-vrtulniku-odmitaji-misi-v-Afganistanu-t72959#258736 Verze : 0
To MART.in:


"já jsem také placený zaměstnanec své firmy, ale když ta mi nedá potřebné vybavení, tak se taky do práce nepohrnu."


Tak to ti závidím - já když nemám potřebné vybavení tak se to už ani nepokouším někomu hlásit a musím si nějak poradit sám. Jen jsem se naučil reagovat na to když někdo přijde a řekne "Vy tady ani nemáte ....". Tak na to kontruji "firma ta a ta to zde nemá ne já".


Z toho všeho dění je vidět, že takové prověrky ostrou akcí by se měly dít v armádě častěji. Ono by se vyjasnilo a pak zlepšilo mnohé.
URL : https://www.valka.cz/19-06-2008-Cesti-piloti-vrtulniku-odmitaji-misi-v-Afganistanu-t72959#258757 Verze : 0
To Lom: Podívej se na to pohledem těch pilotů. Chce se po nich, aby šli do boje z nedostatečně chráněným vrtulníkem. Přitom oni dost dobře ví (technika se do Afgánu přepravuje letecky a myslím, že část i z Přerova) z jakým, pro naší armádu nadstandartním vybavením, tam jsou jednotlivé složky nasazovány a tak se nediv, že ve chvíli kdy mají být nasazeni oni požadují podobné vybavení i pro sebe. Jsou zaměstnanci stejné organizace jako ti ostatní. A že to vybavení stojí, trochu víc - to si měl především uvědomit ten kdo slíbil jejich nasazení.
URL : https://www.valka.cz/19-06-2008-Cesti-piloti-vrtulniku-odmitaji-misi-v-Afganistanu-t72959#258760 Verze : 0
Já jsem netvrdil, že tu praci neudělám. Taky si nakonec musím poradit sám, ale v rozdíl je v tom, že v případě řádného vybavení bych ji dělal efektivně, rychle a dá se říct i s pocitem uspokojení (bývaly doby kdy se mi to stávalo i v této firmě, ale ty už jsou bohužel dávno pryč Wink ). Takhle ji dělám pomalu, s chybama, značně neefektivně, protože většinu energie věnuju tomu, aby se vůbec nějak dala udělat.
URL : https://www.valka.cz/19-06-2008-Cesti-piloti-vrtulniku-odmitaji-misi-v-Afganistanu-t72959#258771 Verze : 0
Takže pánové: v naší armádě neexistuje jiný voják, než voják na kontrakt, tedy profesionál... Je jím jak poslední voják "na zkoušku" (pro ty starší, co zažili dobu, kdy jsme ještě měli armádu je to ekvivalent "přijímače"), tak první generál - NGŠ.
Voják ten kontrakt, abych byl přesný, tak je to "závazek ke službě", podepisuje na dobu různě dlouhou, nejméně však na 1 rok a podržte se, v tom závazku zase nijak přesně není zaznamenáno to, co mu zaměstnavatel "má dát" - to upravují předpisy, nařízení atd. V okamžiku, kdy voják závazek podepisuje, se mu tento zdá být výhodným (kdo by taky podepsal něco pro něj nevýhodného, když nemusí) - a ten závazek si neprodlužuje voják sám, ale je mu nabídnut zaměstnavatelem (civilně řečeno - statutárním orgánem). O tom, zda vojákovi bude či nebude nabídnuto další prodloužení kontraktu, se doví dost dlouhou dobu předem a má čas se rozhodnout, zda všechna "pro" jsou lepší, než všechna "proti" dalšího setrvání ve služebním poměru.


Ale jak většina z nás ví, situace se mění každým okamžikem a tak může dojít v průběhu trvání kontraktu (smlouvy, závazku) ke změně podmínek služby - může dojít k přeřazení vojáka na hůře placené místo, na místo, kde nebudou využity jeho zvláštní schopnosti (klasik říká, že ... na všetko musíme mať špecialistov...), může být přeložen do vzdálené posádky, ... můžete si představit každý svůj tisíc různých důvodů, přesně podle priorit vašeho hodnotového žebříčku.
Pak se voják musí rozhodnout - zda dále setrvá ve službě a tím dodrží jím podepsaný závazek a nebo využije třeba možnosti dané systémem, tedy za cenu zkrácení požitků (z délky služby a dalších parametrů vyplývajících) odejít před vypršením závazku...


Pokud někdo, jako třeba paní ministryně tvrdí, že voják se může rozhodnout, zda do mise půjde nebo ne, pak říká a), ale zamlčuje b)... Ano, rozhodnout se může, nicméně pokud řekne své "ne", pak se vystavuje riziku sankcí, neboť, a to je fakt!, současný branný zákon na to myslel a tak řešíme nejen obranu naší země, území a občanů, ale také obranu aliance a plnění našich závazků v jejím rámci. Pokud si někdo myslí, že nemám pravdu, dokažte mi to...
Takže voják může operaci v zahraničí odmítnout, ale vše něco stojí. Nechá se vyšetřit v nemocnici, najde s lékařem nějakou "nemoc"? OK, pokud mu takový moribundus brání ve službě, léčí se, jde na přezkum a ... dříve nebo později odchází z armády, neboť nesplňuje zdravotní požadavky.
Odmítne nasazení v zahraničí otevřeně? Jistě se dočká ujištění, že odmítnutí rozkazu je vlastně žádostí o propuštění do zálohy...
A tak je nejvhodnějším momentem, jak ukončit službu, přibližující se termín vypršení závazku a doba zvažování "pro" a "proti"... A na to má každý právo.
Druhá věc je, když člověk odejde na nějakou funkci do aliančních struktur (oblíbené destinace v Monsu, Bruselu, Brunssumu apod) de facto mimo jurisdikci našeho GŠ a MO. Tam se mu totiž klidně může stát, že jednoho dne dostane rozkaz, jímž je určen do funkce v rámci kterékoliv alianční struktury, tedy kdekoli na světě - v Iráku, v Afghanistánu, prostě kdekoliv, kde NATO provádí operaci...
Taky podepsal kontrakt a jde...


Když slyším toho, který plive na piloty (obecně vojáky, policisty, hasiče, ...), vždy si dávám otázku: Ty, který jim nadáváš, pracoval bys ve firmě, která s tebou "vyjebává" a nebo bys při první příležitosti odešel?
Všimněte si, že ti kluci využili naprosto regulérní možnost neprodloužit závazek. No a ti další, kteří se ozývají, neříkají náhodou něco jako: My tam půjdeme, ale přece nechcete, abychom bojovali pěstními klíny a létali na nafouknuté měchuřině, kterou prostřelí šíp z kuše či luku toho posledního pačuánce, vyzbrojeného samopalem, raketou a ...


No a pak si dávám druhou otázku: Ty, který jim nadáváš, řekni, nadáváš jim z pěkně placeného místa, doma, v bezpečí a v pohodlí u maminky a talíře s vepřovým, knedlíky a zelím? Co jsi ty, který jim nadáváš, udělal pro to, abys bránil demokracii v této zemi, jíž považuješ a nebo alespoň nazýváš svou vlastí, abys chránil (obecně naše) hodnoty, kterým dáváš priority? Platíš daně? Jenom platíš daně a nic víc? Děláš všechno pro to, abys platil ještě méně? Platíš málo - kdybys platil víc, mohli by tam jít lépe vybavení, s větší pravděpodobností a šancí přežít. Jo tys je tam neposlal ani je tam nechceš? Hm, no tak to se blíží den, kdy je budeš možná potřebovat tady, doma a v možná podstatně horší situaci...
URL : https://www.valka.cz/19-06-2008-Cesti-piloti-vrtulniku-odmitaji-misi-v-Afganistanu-t72959#258780 Verze : 0
je to presne ten dvoji pohled, ktery jsem nabizel hned v mem prvnim prispevku tady. Neda se to podle meho oduvodnovat, ale da se to respektovat a neco se snazit s tim udelat. Dav ma pravdu v tom, co napsal vyse, k tomu neni co dodat.


Co ale dodam je osobni zkusenost a rozhovory s nekolika vojaky britske armady, kteri byli nasazeni v Afghanu a Iraku. Vsichni tito vojaci si stezovali na nedostatecnou vybavenost britske armady a skutecnost, ze nektere veci si proste a zkratka museli koupit sami Exclamation, protoze je britska armada proste nemela v dostatecnem poctu. Americke jednotky jsou co se vybaveni tyce mnohem lepe pripravene. Kazdopadne ta paralela s vybavenim se da vnimat i z jineho pohledu - prestali snad bojovat nemecti vojaci u Stalingradu jen proto, ze meli hlad, nebo ze nemeli dostatek munice ? Neprestali. A stejne pripady bychom mohli jmenovat z tisicu bitev tisicu valek nasi minulosti. A at chceme nebo ne, toto JE valka, a jde pouze o to, ze to je valka moderni, neodehravajici se na nasem uzemi, ve ktere maji vojaci sanci na nejakou rotaci a ramcove demokratickou volbu, jestli tam pujdou, nebo ne - mnozi vojaci tuto volbu nemeli a nemaji (americka stoprvni, stejne jako mnohe britske jednotky, jedou v Iraku a Afghanu uz kolikate kolo, a nikdo se jich nepta, jsou to elitni utvary NATO a US Army a jako takove jsou proste vzdy na hrotu vsech operaci).
URL : https://www.valka.cz/19-06-2008-Cesti-piloti-vrtulniku-odmitaji-misi-v-Afganistanu-t72959#258781 Verze : 0
No ten Stalingrad mi nepripada jako nejlepsi paralela. A nebo jsem ji nejak nepochopil.
URL : https://www.valka.cz/19-06-2008-Cesti-piloti-vrtulniku-odmitaji-misi-v-Afganistanu-t72959#258792 Verze : 0
Jinak Palici, dovolim si reagovat na tvuj posledni odstavec - vim, proc si to napsal, vim, jak to myslis - ale dovol mi poskytnout pohled "z te druhe strany".

Citace :


No a pak si dávám druhou otázku: Ty, který jim nadáváš, řekni, nadáváš jim z pěkně placeného místa, doma, v bezpečí a v pohodlí u maminky a talíře s vepřovým, knedlíky a zelím? Co jsi ty, který jim nadáváš, udělal pro to, abys bránil demokracii v této zemi, jíž považuješ a nebo alespoň nazýváš svou vlastí, abys chránil (obecně naše) hodnoty, kterým dáváš priority? Platíš daně? Jenom platíš daně a nic víc? Děláš všechno pro to, abys platil ještě méně? Platíš málo - kdybys platil víc, mohli by tam jít lépe vybavení, s větší pravděpodobností a šancí přežít. Jo tys je tam neposlal ani je tam nechceš? Hm, no tak to se blíží den, kdy je budeš možná potřebovat tady, doma a v možná podstatně horší situaci...


Kdyz Henry Ford zavedl pasovou vyrobu a rozdelil funkce v tovarne na jednotlive specializovane prace, kterym priradil jednotlive lidi, pouze tim uvedl v zivot vecne deleni lidske spolecnosti na jednotlive "specialisty".

Zakladni funkci statu je zajistovat obranu jeho obyvatel, a na zaklade danove a hospodarske politiky ma k tomu k dispozici prostredky. Vysi techto prostredku lide NEMOHOU primo ovlivnit, pouze pomoci institu svobodnych voleb, a je tak trochu demagogii uvadet, ze "platite malo, proto nejsou prostredky", to se na me nezlob - vyse vybranych dani NEODPOVIDA vysi prostredku vlozenych do armady, ale pouze a jenom vzdalene napomaha. Prijmy z dani (a dane z prijmu) NEJSOU nejvetsi prijmovou polozkou statniho rozpoctu, touto polozkou je vyber socialniho pojisteni, jestli me pamet neklame, DPH a spotrebni dane, ktere stat vybira, cini take vice, nez dan z prijmu obyvatel.


Detailni rozpad prijmu statniho rozpoctu za prvni kvartal roku 2008 je zde

www.businessinfo.cz

celkove prijmy tvori 270 mld korun, zatimco danove prijmy tvori pouze 129 mld, tedy tu "mensi polovinu".


Prostredky na armadu tedy urcuje politika zeme, a nejen te nasi, ale vztahy v ramci regionu, EU a alianci, do kterych jsme drive nebo pozdeji vstoupili. Z makroekonomickeho hlediska je stat omezen i urcitymi pravidly spotreby, protoze "statem tazena ekonomika" (zde je zasadni rozdil mezi politikou levicovou a pravicovou, zatimco levicova politika zastava prave "silny stat" a velkou spotrebu statu, prebujely statni aparat, statni podniky atd, pravicova by se mela zamerovat spise na "trzni ekonomiku" a spotrebu tazenou zejmena obyvatelstvem a podniky), treba tak jak ji prezentuji USA ve sve forme obrovskych vydaju na armadu, ktera tahle obrovskou cast americkeho hospodarstvi, je velmi nestastna forma hospodareni, ktera NEVYTVARI TRVALE UDRZITELNY RUST, ale je pouze spotrebni a spotrebovava zdroje, ktere drive ci pozdeji dojdou. Investice do armady jsou presne timto prikladem statnich investic, ktere se velmi malo vraceji v podobe hospodarskeho rustu. Tedy suma sumarum, je to politicke rozhodnuti na zaklade prostredku statniho rozpoctu, v nemz "placeni dani" hraje pouze malou roli.


Poznamka pod carou, ministerstvo obrany melo na letosni rok vycleno na 54 miliard korun z celkoveho 1107 miliard korun, tedy plus minus 5%. Vice ma jen ministerstvo prace (434 miliard), ministerstvo skolstvi (119 mld), ministerstvo dopravy (60 mld) a ministerstvo vnitra (58 mld). Nasleduje ministerstvo zemedelstvi (47 mld, tuto polozku treba ja vubec nechapu), a statni dluh (45 mld - toto platime ROCNE za dluhy predchozich vlad, to jen tak pro zajimavost). Detailni informace o statnim rozpoctu viz

www.mfcr.cz



Na druhou stranu, jak jsem psal hned na zacatku tohoto prispevku, se lide odjakziva deli do funkci a profesi, ktere jsou jim "vrozene", nebo ktere si do urcite miry vybrali. Vim, ze by ze me nikdy nebyl dobry pilot vrtulniku, ale jsem setsakramentsky dobry programator a datovy analytik. Jini jsou pekari, ridici, urednici, zamestnanci na pumpe, a vsichni tito lide tvori NAROD, potazmo STAT, geograficky ohranicene uzemi s vlastni vladou, ktera ma urcite role, napr. jiz vyse zminenou roli financni/rozpoctovou, obrannou a tak dale. BEZ TECHTO LIDI BY TENTO STAT NEEXISTOVAL a ti vojaci, branici tuto zemi a plnici zase SVOU roli ve spolecnosti, by nemeli co jist, nemeli by benzin do svych stroju, nemeli by co nosit a kde spat, a tak dale. Je tedy velmi zlehcujici rict, "vy jste jenom civilove co sedite doma a jen kritizujete", protoze KAZDY z tech civilu nejakym zpusobem plati dane (a to do vyse presahujici 60% jeho vydelku, podivejte se nekdy na vyplnatni pasku a spocitejte si na konci mesice sve vydaje, odecte si DPH a prime i neprime spotrebni dane z PHM, cigaret, alkoholu a dalsiho zbozi, poplatky na uradech atd), plni SVOU roli v ramci statu a od statu a jeho ZAMESTNANCU ocekava splneni urcitych funkci. A vojak JE ZAMESTNANEC statu, a ma urcitou ROLI, kterou ma plnit.

V predchozi firme jsme vzdy s velkou nelibosti pohlizeli na lidi, kteri k nam nastoupili, nechali se vyskolit, vycvicit v dane oblasti a operative, a pak odesli nekam jinam. To je svinarna, at se na to diva jak chce, podle me JE TO SVINARNA, protoze ta firma investuje prostredky do jejich skoleni, jejich vyvoje, mizivych pracovnich vykonu na zacatku pracovniho pomeru s tim, ze ocekava, ze se investice vlozene vrati s tim, jak bude zamestnanec zaskolen a pripraven k plnemu nasazeni.

Jako danovy poplatnik (nekolikanasobny, neb jsem zamestnanec, zaroven zivnostnik, takze bych vam mohl uvest takove mnozstvi dani a poplatku, o kterych nemate mnohdy ani tuseni, ze existuji, presto je musim na ctvrtletni bazi platit, evidovat, uctovat atd) mam tedy plne pravo ptat se, jak stat hospodari s mymi prostredky, resp. PROC odchazeji lide, do kterych byli investovany (nejen) me dane, aniz bychom se dockali odpovidajiciho "plneni". Nerikam, ze je to nutne tento pripad, ale reaguji na odstavec, kteri si napsal.

Ne kazdy tedy muze byt vojak, ne kazdy ma na to vlastnostni, schopnosti, nebo odvahu, ale troufam si tvrdit, ze se stejnou odvahou se do prace vrhaji mnozi, kteri udrzuji tento stat v provozu, a jejichz odpoved na vyse zminenou otazku nemusi byt tak "jednoznacna", presto bez nich by tento stat neexistoval Smile
URL : https://www.valka.cz/19-06-2008-Cesti-piloti-vrtulniku-odmitaji-misi-v-Afganistanu-t72959#258797 Verze : 0

Citace - MART.in :

No ten Stalingrad mi nepripada jako nejlepsi paralela. A nebo jsem ji nejak nepochopil.



Martine, myslel jsem to tak, ze ackoliv si to mnozi neuvedomuji, protoze tu neni zadna fronta, zadne tanky a zadna letadla, toto JE valka, a je urcitym specifikem moderni doby, ze si vojak vlastne muze vybirat, jestli do teto valky pujde, ci nikoliv. Ackoliv se to nekomu zda jako "cizi valka" z "rozhodnuti jineho statu", neni to pravda, valka v Afghanistanu je i nase valka, ucast sil ISAF je dana rezoluci OSN a veleni NATO nad temito jednotkami posvetily zastupci vsech statu NATO, tedy i Ceske a Slovenske republiky. Tedy jsme ve valce, a podle meho neni spravne v okamziku bliziciho se nasazeni nekterych vojaku zacit resit otazku vybaveni jako duvod jejich neucasti na takoveto misi.


Samozrejme vsichni chapeme, ze tato otazka je silne zkreslena medii, ale na druhou stranu, pokud tato situace panuje, a vedouci predstavitele obrany zeme maji tyto informace dlouhodobe k dispozici, meli by z teto situace vyvodit nejake zavery a osobni zodpovednost.
URL : https://www.valka.cz/19-06-2008-Cesti-piloti-vrtulniku-odmitaji-misi-v-Afganistanu-t72959#258802 Verze : 0
To dav:
Já se jim vůbec nedivil. Proto jsem také napsal "jen víc ostrých akcí, alespoň se vše vyjasní". Pokud se někdo připravoval na válku jen teoreticky tak to nikam nevedlo.


To MART.in
Já jsem trochu v jiné situaci. Hoši si totiž myslí, že bez řádného vybavení to nepůjde udělat a doufají, že se budou moci na nás vymlouvat. Jenže zatím jsme vždy dali hlavy dohromady a žádané jsme udělali. Teprve za rok jsme se postraně dozvěděli, že se tenkrát vymlouvali na špatnou funkci a ve skutečnosti ještě neměli zakopané kabely v zemi.
Má to ale jeden háček. Už nás nemá nikdo rád. Zbývá nám jen ten pocit škodolibého uspokojení a někdy to je víc než peníze.



To palič:
"...Jenom platíš daně a nic víc? Děláš všechno pro to, abys platil ještě méně? Platíš málo - kdybys platil víc..."


Daně platím, do daní si nezahrnuji benzín co soukromně projezdím, nevzal jsem si žádné stavební (a pod.) spoření aby mi na to musel stát přispívat, a prpaguji, že DPH 19% je málo, že mělo zůstat aspoň 22. Z kontejneru vytahuji plastové lahve a papír a dávám to za blbečky do správných nádob, protože mi bylo řečeno, že za to obec dostává peníze. Na obnovu demokracie u nás jsem finančně přispěl. Menší částkou jsem přispěl i na tento web i když jsem zde krátce.
Neříkám, že se nedá udělat víc - můžeš mi poradit co dál - jistě máš také dost zkušeností.
URL : https://www.valka.cz/19-06-2008-Cesti-piloti-vrtulniku-odmitaji-misi-v-Afganistanu-t72959#258851 Verze : 0
To Admin: Myslím si, že na ten problém nahlížíme ze stejné a ne z druhé nebo dokonce opačné strany. Jsem o tom přesvědčen proto, že máme velmi podobný hodnotový žebříček, který pokud není zcela stejný, tak se ve většině priorit překrývá. A pokud víš, (a já vím, že to víš) proč jsem napsal to, co jsem napsal, je to dobře...
Nebudu ale s Tebou souhlasit v jedné věci: že voják je zaměstnancem státu (tedy nás všech) - on je totiž jeho sluhou - sluhou, který mu (nám všem) slouží a když na to přijde, má mu sloužit až "do roztrhání těla" (konstatování tvrdé, ale pravdivé - a hlavně to není sranda). Ale taková služba, to přece není nevolnictví... Může začít a musí skončit za přesně stanovených podmínek.


To Lom: Ano, nemýlíš se, zkušeností mám "pod opaskem" dost a tak se Tě zeptám (a dám Ti výhodu "pohodlného křesla u televize" - můžeš to brát naprosto teoreticky)...
Kdyby dnes, v neděli 22.června 2008 nezačala válka, ale panovalo třeba to, čemu se říká "zvýšené mezinárodní napětí", byl bys mezi Těmi, kdo by neváhali a "když polnice zavolá, nastoupili pod prapor vlasti" (ano, cituji poručíka Goodbodyho, který "napsal" knihu o tom, "jak vyhrál válku") a nebo bys spoléhal na to, že jsou tu jiní muži, kteří jsou připraveni jít, "když vlast zavolá"?
Daně platí, odpad třídí, vlajky vyvěšuje, na "stopce" zastavuje, nekrade, nelže, ženu bližního svého neprcá, zákony dodržuje a svátky světí většina (celku). Ale je to většina ... říkejme "přežívající".
Tato "přežívající" většina ale potřebuje tu menšinu, která "vítězí" a pro vítězství riskuje, trpí, padá a znovu se zvedá, jde, běží, třeba i krvácí a někdy i umírá. A pro to "vítězství" musí napřed "přežít".


Tady není paralela s odchody pilotů, ale s tím, že (ti, co zůstávají) říkají, že potřebují něco, co zvýší pravděpodobnost jejich "přežití"... proto, aby mohli "zvítězit".


Jinak samozřejmě, piloti vrtulníků nejsou první, kdo říkají, že něco takového ("nestandardní" materiál, "nestandardní" výcvik, ...) potřebují - na rozdíl od jiných složek armády (601.sk spec.sil, SOG VP), které v tom prostoru už působily vícekrát (a déle), je to jenom poprvé, kdy je to medializováno - navíc naprosto "mimo mísu" v souvislosti s výše zmíněnými odchody pilotů.
V minulých případech to totiž byly "složky", jejichž struktura, výcvik, výzbroj, činnost, ale třeba i jména jejich příslušníků (jedním slovem všecko) podléhají jistému režimu utajení.
Teď ale má být do "bojové" akce vyslána "složka", která je již systémově veřejnosti "na očích" - nechci říct přímo jednotka "řadová", protože armáda je tak malá, že už žádné řadové jednotky prostě nemá, ale přece jen ne až tak "speciální" (pánové od letectva prominou), jako třeba výše zmíněná 601. sk spec.sil a SOG VP. PRT a nemocnici sem netahám zcela vědomě a přitom jejich roli nijak nesnižuji - i oni museli a musí "přežít" a "zvítězit" v boji o "srdce a mysl" místních obyvatel - a vrátit se domů, ale prostě jejich prioritou není "boj"...


Někde jsem tu napsal (v jiném tématu), že výjimečnost výsadkáře není v tom, že umí zabalit a "vyskočit" padák, ale v tom, že po zasazení do sestavy protivníka je schopen vést bojovou činnost a "přežít" po delší či kratší dobu tak, aby (dá li Bůh) mohl dostat další úkol a splnit ho. Padák je jen prostředek dopravy ...
Výjimečnost pilotů a posádek vrtulníků není v tom, že sedlají ty krásné stroje a udrží je ve vzduchu, ale v tom, že na nich odlétnou do boje, boj v nich a s nimi po delší či kratší dobu vedou, přežijí jej a vrátí/cejí se opět na základnu tak, aby toto mohli zopakovat.


Takže - nesměšujme odchody pilotů do zálohy (mimochodem, ještě jsem se nikde nedozvěděl, kolik roků Ti chlapi dosud "odsloužili" před tím, než "neprodloužili") a to, že jejich kolegové "řvou", že nejsou dostatečně vybaveni a vycvičeni pro operace v takovém regionu a za takových podmínek... a dožadují se takového výcviku a vybavení proto, aby svůj úkol mohli splnit.


Žádná vláda na světě nemá ráda představu návratu svých "hochů" ze zahraničí v černých pytlích - a tak si myslím a doufám, že peníze se "najdou", výcviku a vybavení se těm vojákům dostane a že své úkoly splní a vrátí se domů živí a zdraví.


Kdyby totiž ten speciální výcvik a vybavení nepotřebovali proto, že bojové operace by se vedly na Středoevropském válčišti, byl by to nejen velký průser, ale také čas, položit si otázku, zda já sám "přežiji" a nebo "zvítězím".
URL : https://www.valka.cz/19-06-2008-Cesti-piloti-vrtulniku-odmitaji-misi-v-Afganistanu-t72959#259002 Verze : 0
Urcite, v tom to nijak nerozporuju, a hodnotovy zebricek mame jiste velmi podobny, to dobre vis Very Happy


Myslim si, ze cela ta zprava v novinach, ktera toto tema rozpoutala, neni vubec dobre postavena, a micha hrusky s jabkama a jeste nejake ty dohady, kazdopadne svym prispevkem o danich jsem se snazil naznacit, ze neni bohuzel v moci nas prostych obcanu tlacit na nase politiky na zvyseni armadnich prostredku jinak, nez za pomoci voleb (a to skutecne jen velmi velmi neprimo, protoze otazky armady nejsou nikdy tematem predvolebnich kampani), a to, ze se to ted zmedializuje bude znamenat honem rychle nahnani nejakych prostredku k tomuto problemu, a ty penize zas budou chybet nekde jinde.


Btw, kdyz jsme u toho, na mise bylo v tom 54mld rozpoctu vyhrazeno celych asi 3,5 mld korun, coz je dle meho nazoru velmi nedostatecne a od toho se to asi cele odviji.


A zaverem, pokud by byla zeme v ohrozeni, necekam, ze by na tomto webu byl jeden jediny clovek, ktery by vahal se svym nasazenim k jeji obrane. Pokud ano, neni tu spravne Smile
URL : https://www.valka.cz/19-06-2008-Cesti-piloti-vrtulniku-odmitaji-misi-v-Afganistanu-t72959#259003 Verze : 0
No ono jinak řečeno - výše našich výdajů na armádu už několik let nedosahuje ani toho procenta, ke kterému se ČR zavázala při svém vstupu do NATO.
URL : https://www.valka.cz/19-06-2008-Cesti-piloti-vrtulniku-odmitaji-misi-v-Afganistanu-t72959#259005 Verze : 0

Citace :

Jinak samozřejmě, piloti vrtulníků nejsou první, kdo říkají, že něco takového ("nestandardní" materiál, "nestandardní" výcvik, ...) potřebují

Ještě je tu možná jeden rozdíl mezi pěšáky a piloty. Pokud se nemýlím mají možnost se vojáci v určitých mezích možnost dovybavit (pokud se mýlím, tak mě opravte a tento příspěvek ignorujte) a přece jenom je trochu rozdíl když chci dovybavit sebe a když vrtulník. Uvedu zjednodušený příklad. Pokud mi nebude vyhovovat fasovaný nůž, snadněji si ho pořídím podle svých představ, než další pancéřovou desku do vrtulníku, nebo lepší motor. Pěší výcvik také líp doženu třeba soukromě (střelby, kondičku, taktiku), než lety ve vrtulníku.
Proto možná taky větší a viditelnější nespokojenost pilotů. Prostě mají horší možnost "soukromě" dohnat to co jim nestihla dát armáda.
URL : https://www.valka.cz/19-06-2008-Cesti-piloti-vrtulniku-odmitaji-misi-v-Afganistanu-t72959#259024 Verze : 0
Pro "palič"


"To Lom: Ano, nemýlíš se, zkušeností mám ... dost a tak se Tě zeptám ...Kdyby dnes ... panovalo třeba ... "zvýšené mezinárodní napětí", byl bys mezi Těmi, kdo by neváhali a ... nastoupili pod prapor vlasti" ... a nebo bys spoléhal na to, že jsou tu jiní ..."


Z pohodlného křesla u televize se na takovou otázku nedá odpovědět, protože není ta situace, a proto nebudu dělat levného hrdinu.
Ale řekněme, že bych odpověděl, že bych ochoten jít nebyl...
a dále píšeš:


""Daně platí, odpad třídí, vlajky vyvěšuje, na "stopce" zastavuje, nekrade, nelže ... zákony dodržuje ... Ale je to většina ... říkejme "přežívající". ""


Nebyla by té menšině, která by "šla...", potřebná takováto "přežívající" většina s těmito vlastnostmi? A jsi opravdu přesvědčen, že takový přístup má většina ?
Zdá se, že si to nemyslíš, protože píšeš:
"Děláš všechno pro to, abys platil ještě méně? Platíš málo - kdybys platil víc, mohli by tam jít lépe vybavení"


Ano - samozřejmě uznávám, že zahraniční mise je hrdinstvím i když to dopadne dobře. Ale všichni (a to včetně těchto vojenských hrdinů) si mohou pohodlně vyzkoušet
co to obnáší vyslovit mezi svými dobrými přáteli názor, že je třeba zvýšit DPH z 19 na 22%.
Mohu předem sdělit výsledek - budete sám voják v poli a o své přátele přijdete.


Já takový hrdina nejsem, a proto když vytahuji za blbečky plastové lahve z kontejneru nejprve se dobře rozhlédnu jestli mne někdo nevidí. A proč myslíte 1) jsem skromný a nežádám pochvalu nebo 2) nechci vypadat jako blázen ???


K tomu " zkušeností mám dost" - ale žádnou jsem se nedočetl... jen si se zeptal - tak prosím doplň.
URL : https://www.valka.cz/19-06-2008-Cesti-piloti-vrtulniku-odmitaji-misi-v-Afganistanu-t72959#260026 Verze : 0
Lom: Nebyla by té menšině, která by "šla...", potřebná takováto "přežívající" většina s těmito vlastnostmi?
"Přežívající většina" by přežívala pod Petrem nebo Pavlem, bohužel historie i současnost zná takových příkladů mnoho.
Proto by té menšině byla (možná) co platná jen do okamžiku, kdy by se jí to přestalo líbit, nebylo by jí příjemné to snášet, ...


Lom: A jsi opravdu přesvědčen, že takový přístup má většina ?


Bohužel, jsem o tom přesvědčen a přesvědčila mne o tom dost dlouhá praxe - mnoho "mužů" prezentujících velmi zdravé názory odpovídalo "ne" v tom okamžiku, kdy jsem se na ně obracel s řekněme "přímou a zcela otevřenou otázkou" a požadoval jsem po nich něco, co měli udělat.. - ve jménu obrany toho, co v našem chápání většina považuje za priority. A vzhledem k tomu, že jsem viděl i do statistiky, tak mohu říct, že ta "většina" byla a je opravdu většina.


Lom: Ano - samozřejmě uznávám, že zahraniční mise je hrdinstvím i když to dopadne dobře.


Zahraniční mise nejsou už dávno hrdinství - je to docela obyčejná povinnost, daná zákonem a pokud některý z politiků tvrdí něco o dobrovolnosti nebo šanci se rozhodnout, tak zcela vědomě lžou... A právě proto, že je to povinnost, kterou vojákovi ukládá stát, tak by jej měl vybavit, vyzbrojit, zabezpečit a podpořit co nejlépe.
Kdysi dávno platilo, že poslat vojáka vykopat třeba okop pro tank, to byl rozkaz. Ale nedat mu k tomu nástroj, kterým by kopal, to byla šikana!


Osobně jsem přesvědčen o tom, že stát (za jehož občana se považuji) by měl zavést "daň na obranu" pro ty, kteří se nikdy nijak nepřipravovali, aktivně by nepřispívali nebo přímo (třeba vzhledem k názoru a nebo prostě rozhodnutí bez uvedení důvodu) odmítají takové aktivity. Na druhou stranu, je mi velmi jasné, že takový zákon by měl/musel mít obrovské množství výjimek.

Lom: Ale všichni (a to včetně těchto vojenských hrdinů) si mohou pohodlně vyzkoušet
co to obnáší vyslovit mezi svými dobrými přáteli názor, že je třeba zvýšit DPH z 19 na 22%.
Mohu předem sdělit výsledek - budete sám voják v poli a o své přátele přijdete.



"Sám voják v poli" (naprosto blbá fráze) jsem byl řadu let, nebyla to debata o zvýšení DPH a nebojím se ani takové. Nepřicházel jsem o přátele, nebylo jich.


Paradoxem je - a vezmu to do důsledku, že voják platí (vcelku slušně) daně (krom jiného sám na sebe)a ještě si nakupuje materiál, aby se "dovybavil"... Nemá šanci to "odepsat" a nemůže využít žádnou "kličku" - prostě to někdo za něj udělá a to tak, "jak to ma byt, bo tak je to spravne"... Jo - a je prostě materiál, který si prostě nekoupí - viz třeba zmíněné desky pancéřování na vrtulníky, lepší protiprachové filtry, ... - to se v Bau .. .. , K-Mar .. .. a jiných velko i maloobchodních řetězcích shání blbě. Neprůstřelné vesty taky, kupodivu. Stejně tak musím připomenout, že jednotky, které byly zasazeny do "bojových" misí před vrtulníkáři napřed dost dlouho "sbíraly zkušenosti" u kolegů z jiných armád. Ale nebudu zabředávat do podrobností, mohou být vnímány zkresleně.


Lom: Já takový hrdina nejsem, a proto když vytahuji za blbečky plastové lahve z kontejneru nejprve se dobře rozhlédnu jestli mne někdo nevidí. A proč myslíte 1) jsem skromný a nežádám pochvalu nebo 2) nechci vypadat jako blázen ???


Jdeš hlavou tam, kam by měla jít noha, obutá do pevné boty. Někdo tu má v podpisu citát G.S. Pattona o tom, že není správné pro vlast umřít, ale donutit toho druhého, aby umřel pro tu svoji.


Lom: K tomu " zkušeností mám dost" - ale žádnou jsem se nedočetl... jen si se zeptal - tak prosím doplň.


Tak snad pro tentokrát to bylo srozumitelnější.Very Happy
URL : https://www.valka.cz/19-06-2008-Cesti-piloti-vrtulniku-odmitaji-misi-v-Afganistanu-t72959#260034 Verze : 0
No já prostě ty zahr. mise za hrdinství považuji a to i v případě když je dobré vybavení.
Viděl jsem kdysi v TV jak ve Vietnamu lítá vrtulník nad těmi Vietkongy a střílí tu tam tu onam a oni všichni jen na toho jednoho ...
URL : https://www.valka.cz/19-06-2008-Cesti-piloti-vrtulniku-odmitaji-misi-v-Afganistanu-t72959#260039 Verze : 0

Citace :

mimochodem, ještě jsem se nikde nedozvěděl, kolik roků Ti chlapi dosud "odsloužili" před tím, než "neprodloužili"



Ačkoliv sloužím na stejně základně, přece jen problémy létajícího personálu a nás "prostých flájbojů" jsou rozdílné, takže já sice samozřejmě taky nevím přesně kolik, ale obecně odcházejí ti staří veteráni, kteří už mají "odslouženo" (t. j. 20 let služby) a mají za sebou několik misí v KFOR.
URL : https://www.valka.cz/19-06-2008-Cesti-piloti-vrtulniku-odmitaji-misi-v-Afganistanu-t72959#260122 Verze : 0
Jinak řečeno - další důkaz o tom, že novináři směšují trestuhodným způsobem dvě v zásadě nesouvisející věci... A závažnost jedné zastírají zkreslenou interpretací druhé...
URL : https://www.valka.cz/19-06-2008-Cesti-piloti-vrtulniku-odmitaji-misi-v-Afganistanu-t72959#260124 Verze : 0
Můj názor na havěť zvanou novináři je asi docela známý, dnes jsem se po návratu z dovolené vypravil koupit pár DVD do trafiky a z regálu na mne křčí titulek o zbabělcích co nechtějí do afghánu. Přiznám se že mne to osobně docela naštvalo, to že nějaký novinářský šmok jehož největším hrdinstvím bylo že odmítl sklenku, tohle napíše. Osobně si nemyslím že "mise" jsou v počtu v němž se jich zúčastníme, to pravé, ale to nic nemění na tom že lidé kteří se jich účastní musí prokázat jistou odvahu, kterou my ostatní prokazovat nemusíme. A celkem souhlasím s paličem, nejvíc v tom že nemám potřebu se ohlížet na to co si kdo myslí, pokud jsem o věci přesvědčen, je jedno jestli se jedná o výši daně, nebo třeba o plastové flašky. pokud si myslím že je to správné, dělám to, co si myslí okolí, je mi s prominutím u konečné části zažívacího traktu. A stejně tak je to pokud si myslím že je něco dobře nebo špatně, nemám důvod to neříci a pokud někdo nesouhlasí, má možnost mne přesvědčit, když to nedokáže, ať jde tam co je popsáno výše. Jen tak mimochodem, pokud bych měl přátele kteří by nectili právo kohokoli na jiný názor (třeba i protichůdný) nevadilo by mi že bych o ně přišel. Snažím se v rámci možností chovat podle zákonů téhle země (ne vždy to jde - třeba s rychlostí na silnici mám občas problém)a nevidím proč bych se tetelil před tím co si myslí nějaký sandál co to nedělá. Pokud se mu moje jednání (třeba i to mnohdy nesmyslné třídění) nelíbí, rád si to s ním vyříkám, třeba i ručně (nemusím vyhrát Smile jen když se peru Smile ) Ale ustupovat nebudu. A nemyslím si že ta menšina "potřebuje" ty přizpůsobivé, spíš opak je pravdou. Jen tak nějak mne nenapadá k čemu ta menšina odvážných nebo třeba obětavých, potřebuje tu menšinu co na všechno kašle a vrcholem jejich snažení je třeba to jestli banda dobře placených lemplů postoupí v nějaké stupiditě do dalšího kola. K tomu aby "jim to platila? " no ale když nebude těch lemplů nebude ani důvod riskovat třeba pro tuhle zemi krk, takže takhle to asi nebude.
URL : https://www.valka.cz/19-06-2008-Cesti-piloti-vrtulniku-odmitaji-misi-v-Afganistanu-t72959#260126 Verze : 0
myslim ze se to poresilo, vime, ze ne vsechno je takove, jak to v novinach vypada Smile nechme toto tema usnout, protoze co, Palici ? protoze ti zitra jede vlak, ... Very Happy a pojdme se venovat doplnovani veci na foru, prace je tu haldy, a rozcilovani se nad politiky nebo novinari za nas tu tezkou drinu neudela Wink Very Happy Co treba takove britske tanky, tam je prace jak na kostele Very Happy
URL : https://www.valka.cz/19-06-2008-Cesti-piloti-vrtulniku-odmitaji-misi-v-Afganistanu-t72959#260135 Verze : 0
Protože mi za chvíli jede autobus a ještě před tím k němu musím dovézt rodinu, kufry, zaparkovat auto do půjčené garáže a vrátit se tak, abych rodině nechyběl já a hlavně půlka všech našich Euro - protože takhle jsem vymyslel "rozložení materiálu v rámci skupiny"...
URL : https://www.valka.cz/19-06-2008-Cesti-piloti-vrtulniku-odmitaji-misi-v-Afganistanu-t72959#260146 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více