BEL - Waterloo - Muzeum a bojiště

     
Název:
Name:
Waterloo Memorial 1815Waterloo Memorial 1815
Originální název:
Original Name:
Waterloo Memorial 1815
Druh:
Type:
--
Obec:
Municipality:
WaterlooWaterloo
Odkaz na stránky muzea:
Museum Website:
https://www.waterloo1815.be/
GPS souřadnice:
GPS Coordinates:
Památky a muzea v okolí:
Places of Interest and Museums in the Vicinity:
--
Datum revize údajů:
Date of the Last Revision:
01.01.2024
Poznámka:
Note:
--
Zdroje:
Sources:
vlastní návštěva / own visit 2023
URL : https://www.valka.cz/BEL-Waterloo-Muzeum-a-bojiste-t73304#744601 Verze : 1
Muzeum a bojiště u Waterloo


Přesto že období napoleonských válek nepatří k mým oblíbeným dějinným obdobím navštívil jsem toto bojiště (bylo to součástí zájezdu) a pokusím se popsat co může návštěvník vidět. Nebudu se snažit popisovat bitvu ani uvažovat nad tím proč Napoleon prohrál, jednak to není z pohledu této sekce důležité a druhak se k tomu necítím nikterak kompetentním, to přenechám lidem kteří v této oblasti pátrají a zabývají se jí a jistě je o tom někde vedena urputná diskuze. Popis je z pohledu běžného návštěvníka a nečekejte tedy že bude obsahovat podrobnosti o tom zda ta či ona figura má správné epolety, nebo jestli má mít knír, prostě to nevím a nevadí mi to Smile .
Celé bojiště se už krátce po bitvě stalo památníkem a platí pro ně něco čemu dnes říkáme "stavební uzávěra" , máme tedy příležitost si prohlédnout v podstatě původní terén (ne zcela původní protože byl z části narušen navršením pahorku), tak jak vypadal v době bitvy, včetně "farem", což jsou v podstatě dvorce, které měly svou důležitost v bitvě. Po příjezdu můžete zaparkovat na některém parkovišti, která jsou mimo oslav skoro prázdná, celkem nejideálnější je to které přiléhá k "Wellington café" a je přibližně v místě kde byl za bitvy umístěn Wellingtonův štáb. Všechna místa krom těch v terénu jsou zpoplatněna a proto je nutné zajít si do blízkého (je to za rohem na hlavní silnici) "visiteur centre" pro lístek, cena je různě odstupňována podle toho co lístek umožňuje navštívit, v době mé návštěvy tedy v roce 2008 stál dospělý lístek na všechno 12€, což bylo celkem výhodné. V ceně byla projížďka otevřeným busem po bojišti, návštěva panorámy, návštěva pahorku, muzea voskových figur, audiovizuálního programu a filmu. Pro neznalé (jako jsem třeba já) bych osobně doporučil začít audiem a filmem (je to navazující) aby si udělali představu o tom kdo odkud vlastně na bojišti přicházel. Dále pak panoramu která je přímo vedle návštěvního centra ve velké kruhové budově a je kombinací figur a malovaného pozadí, přičemž dává alespoň určitou představu o prostoru bojů, potom výlet busem a nakonec výstup na pahorek (pokud jste fyzicky dostatečně disponováni (dole je upozornění že to není pro kardiaky) a nejste líní (což já jsem takže jsem těch 226 schodů vynechal). Nakonec bych si nechal asi muzeum voskových figur (musée de cire). Protože celý výklad je v třech řečech, francoužštině, angličtině a holandštině, doporučil bych těm kteří neovládají slušně některou z těchto řečí aby si o místě předem něco přečetli.
Nyní k jednotlivým bodům "programu" Audiovizuální program který je v budově centra je myslí zdařilý a dobře ukazuje jak bitva probíhala a na přehledném panelu pod plátnem ukazuje postup jednotlivých armád zatímco na plátně se promítají doprovodné ukázky, které navozují atmosféru. Po tomto programu následuje krátký film který je myslím velmi solidně udělán tak, aby navodil emoce bitvy (jde o prostřihy z prožitků dětí a vlastní bitvy na jednotlivých místech. Opět značně působivé.
Panoráma je budova kde na kruhovou stenu je namalován průběh bitvy tak jak by asi byl vidět z nějakého vyvýšeného centra (ale v krajině tehdy žádné nebylo) a zároveň zblízka, malbu doplňují figury v popředí a popisky o co se v dané části jedná, lze si tedy udělat představu o rozmístění částí bitvy. Pod vlastní panorámou je pak místnost kde jsou drobné věci související s bitvou.
Výlet autobusem (ve skutečnosti je to upravený náklaďák s lavičkami pro turisty) začíná před centrem, nevím jak je to pro běžného návštěvníka, my jsme měli jeden pro sebe, takže jsme nečekali a je možné že běžně se musí čekat na nějakou hodinu. Vyjíždí se po hlavní silnici a vzápětí se odbočuje na polní cestu po které probíhá pak skoro celá jízda. Pokud máte na výběr vyberte si vnitřní zvýšené sedačky, je z nich lépe vidět a pokud si můžete hodně vybírat jeďte s nějakým zájezdem japonců (místa je dost málo, zvlášť pro jedince velkoryseji prostorově řešené Smile ) na krajních sedačkách je vidět slušně jen na jednu stranu a bus projíždí tak že zajímavá místa jsou na obou. Celou cestu běží na zajímavých místech výklad k danému místu nebo prostoru a je postupně ve všech třech řečech. Projížďka míjí také několik památníků umístěných v krajině a snad všechny "farmy" o kterých je zmínka. Celá projížďka trvá asi 30 minut a pokud zde budete autem asi je lepší ji absolvovat "po svých" nebo si půjčit kolo a projet to na něm (krajina je rovná takže to není žádná zátěž).
Výstup na pahorek je opět z návštěvnického centra, pod ním je několik laviček pro ty kdo si chtějí oddychnout po sestupu (a resuscitaci slabších jedinců) před nimi je deska s popisem jak byl pahorek budován a pak už 226 schodů vzhůru ke lvovi na vrcholu. Výhled z výšky 41 metrů na rovinatou krajinu musí být impozantní, ale já se ho vzdal, protože bylo horko, jsem pohodlný a v hospodě naproti měli dobré pivo. Ti kdo tam vystoupili si pochvalovali, ale přiznávali že výstup je opravdu dost namáhavý, v celé délce není žádné odpočívadlo a schody jsou celkem úzké takže výstup a sestup vám komplikují lidé jdoucí v opačném směru.
Naproti návštěvnickému centru je pak malé muzeum voskových figurín (Musée de cire) kde je několi figur zobrazujících význačné účastníky před bitvou, Napoleonova posmrtná maska a opět řada zbraní a předmětů vztahujících se l bitvě, včetně kostí vojáků se stopami zranění.
Několik rad a postřehů na závěr, lístek který dostanete platí na každé místo jen jednou, dejte si proto pozor na to že když ho přikládáte ke čtecímu zařízení musíte chvilku (několik vteřin) počkat, až se rozsvítí zelené světlo a pak projít turniketem, pokud ho přiložíte znovu, systém to vyhodnotí jako pokus použít stejnou vstupenku vícenásobně a nepustí vás (stalo se to jednomu kolegovi a pohled na přelézání turniketu je docela komický pro okolí). Bojiště je nedaleko Bruselu a pokud budete tam či v jeho okolí stojí to za návštěvu, celé se to dá projít za asi 3 hodiny, pro fandy samozřejmě za mnohem déle. Pěkné posezení nad něčím je jak v ve wellingtonově kavárně tak i naproti přes cestu kde se navíc i solidně vaří. Suvenýry nakoupíte přímo v návštěvnickém centru, ale počítejte že nákup chvilku trvá a pokladní není žádný rychlík, takže nechat to na poslední minuty před odjezdem nemusí být to pravé jahodové Smile .
zdroj : vlastní návštěva a vlastní foto (pro tento i další příspěvky)
URL : https://www.valka.cz/BEL-Waterloo-Muzeum-a-bojiste-t73304#259927 Verze : 0
Aby to nebylo jen o popisu přidám i fotky a členění bude pokud možno dle předchozího, něčekejte samozřejmě fotky z audiovizuálního pořadu Smile sice by to šlo ale přijde mi nesmysl něco takového fotit. první fotky jsou z parkoviště u Wellingtonovi kavárny a druhého parkoviště naproti, sami vidíte že nijak plno nebylo.
BEL - Waterloo - Muzeum a bojiště - parkoviště naproti

parkoviště naproti
BEL - Waterloo - Muzeum a bojiště - parking u kavárny

parking u kavárny
URL : https://www.valka.cz/BEL-Waterloo-Muzeum-a-bojiste-t73304#259931 Verze : 0
Další obrázky jsou z panorámy, některá místa jsou poškozena vodou stékající ze střechy a budova se opravuje, je ale stále přístupná a o nic tedy nepřijdete
URL : https://www.valka.cz/BEL-Waterloo-Muzeum-a-bojiste-t73304#259934 Verze : 0
dalším bodem je pahorek se lvem vztyčený na památku vojáků padlých v bitvě na místě zranění prince Viléma Oranžského.
BEL - Waterloo - Muzeum a bojiště - pohled zdola na schody opravdu není moc povzbudivý

pohled zdola na schody opravdu není moc povzbudivý
BEL - Waterloo - Muzeum a bojiště - turisté se míjí celkem těsně (bohužel na vás obvykle nevyjde půvabný jedinec opačného pohlaví ale upocený tlusťoch páchnoucí jak sokolská žíněnka)

turisté se míjí celkem těsně (bohužel na vás obvykle nevyjde půvabný jedinec opačného pohlaví ale upocený tlusťoch páchnoucí jak sokolská žíněnka)
BEL - Waterloo - Muzeum a bojiště - deska pod pahorkem popisující stručně proč a jak vznikl

deska pod pahorkem popisující stručně proč a jak vznikl
URL : https://www.valka.cz/BEL-Waterloo-Muzeum-a-bojiste-t73304#259936 Verze : 0
další je projížďka busem který je na prvním obrázku
BEL - Waterloo - Muzeum a bojiště - Tak tímhle jsme se přesunovali po bojišti a péra to snad ani nemá :-(

Tak tímhle jsme se přesunovali po bojišti a péra to snad ani nemá :-(
BEL - Waterloo - Muzeum a bojiště - Pahorek tvoří dominantu podle které se dobře můžete orientovat

Pahorek tvoří dominantu podle které se dobře můžete orientovat
BEL - Waterloo - Muzeum a bojiště - Pokud sedíte jako já na bočním sedadle vadí vám ti uprostřed ve focení na opačnoz stranu, nejlepší místo je paradoxně uprostřed

Pokud sedíte jako já na bočním sedadle vadí vám ti uprostřed ve focení na opačnoz stranu, nejlepší místo je paradoxně uprostřed
BEL - Waterloo - Muzeum a bojiště - pohled na jednu z farem

pohled na jednu z "farem"
URL : https://www.valka.cz/BEL-Waterloo-Muzeum-a-bojiste-t73304#259942 Verze : 0
poslední zastavení popisované výše bylo musée de cire na prvním obrázku je právě toto muzeum focené od panorámy a následuje část figur uvnitř a nakonec dobové střelivo a napoleonova posmrtná maska (což se už nevejde neb je počet příloh omezen a bude to v další Smile )
BEL - Waterloo - Muzeum a bojiště - vlastní muzeum

vlastní muzeum
BEL - Waterloo - Muzeum a bojiště - francouzský štáb před bitvou

francouzský štáb před bitvou
BEL - Waterloo - Muzeum a bojiště - Napoleon

Napoleon
BEL - Waterloo - Muzeum a bojiště - Kontrola stráží před bitvou

Kontrola stráží před bitvou
BEL - Waterloo - Muzeum a bojiště - Vévoda Wellington

Vévoda Wellington
URL : https://www.valka.cz/BEL-Waterloo-Muzeum-a-bojiste-t73304#259946 Verze : 0
takže poslední tři fotky
BEL - Waterloo - Muzeum a bojiště - Blücheer

Blücheer
BEL - Waterloo - Muzeum a bojiště - Napoleonova posmrtná maska

Napoleonova posmrtná maska
BEL - Waterloo - Muzeum a bojiště - střelivo z místa boje, to velké s dírou by měl být dělostřelecký granát

střelivo z místa boje, to velké s dírou by měl být dělostřelecký granát
URL : https://www.valka.cz/BEL-Waterloo-Muzeum-a-bojiste-t73304#259947 Verze : 0
Díky moc autorovi za tento příspěvek! Vůbec nevadí, že to je z pohledu někoho, kdo se o napoleonské války nezajímá. Právě naopak! To je přesně to, co potřebuje docela obyčejný, běžný návštěvník vědět, když se na místo vypraví. Kdybych měl čas a peníze, hned se tam vydám. Prozatím mi zbývá jen pohrát si na historicko-vzdělávacích stránkách BBC: www.bbc.co.uk
Berte to jako doplnění hezké pozvánky k návštěvě bojiště a příležitost k předběžnému seznámení s průběhem a okolnostmi bitvy. TG
URL : https://www.valka.cz/BEL-Waterloo-Muzeum-a-bojiste-t73304#287272 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více