04.07.2008 - Polští historici usilují o exhumaci těla bývalého exilového premiéra Sikorského

Polští historici usilují o exhumaci těla bývalého exilového premiéra Sikorského


V Polsku budou zřejmě exhumovat ostatky bývalého exilového premiéra, generála Wladyslawa Sikorského. Ten zahynul 04.07.v troskách letadla u Gibraltaru v roce 1943. Polští historici ale mají podezření, že se politik stal obětí atentátu.


Tajemství smrti generála Sikorského podle polských historiků skrývají britské a ruské archivy. Londýn ani Moskva je ale nechtějí otevřít.


Politici, historici i váleční veteráni se proto shodli, že je nutné provést ohledání ostatků bývalého premiéra. Ty spočívají v katedrále na krakovském hradě Wawel a k exhumaci musí dát souhlas katolická církev.


Moderní metody soudních lékařů by mohly dát odpověď na otázku, jestli byl generál zavražděn a jakým způsobem. Podle polských historiků měla na jeho smrti největší zájem Moskva.
Zdroj:
www.rozhlas.cz
URL : https://www.valka.cz/04-07-2008-Polsti-historici-usiluji-o-exhumaci-tela-byvaleho-exiloveho-premiera-Sikorskeho-t73411#260520 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více