Havárie Liberatoru KG867

Diskuse

1945 - ztráty létajícího personálu 05.10.1945
Havárie při startu k přeletu do Československa.
F/Sgt Z. Sedlák podlehl svému zranění 10.10.45.
Zahynula také čs. příslušnice WAAF LACW E. Sedláková
a 17 pasažérů.


Prosím o pomoc. Žena a dcerka mého otce, byly jedni z pasažérů.
Hledám náhrobní památník, nebo jenom místo, kde byl pohřeb. Od mého otce vím, že to bylo v Anglii.
Existuje nějaká podrobnější informace o této havárii?
URL : https://www.valka.cz/Havarie-Liberatoru-KG867-t73488#260655 Verze : 0
Podle J. Rajlicha - Na nebi hrdého Albionu, díl 7, str. 807 - 808, byla posádka pohřbena na čs. oddělení vojenského hřbitova v Brookwoodu poblíž Londýna a pasažéři na římsko-katolické sekci brookwoodského hřbitova.
URL : https://www.valka.cz/Havarie-Liberatoru-KG867-t73488#260667 Verze : 0
Děkuji mockrát za velice dobrou zprávu =


na hřbitov se dostavím, a jesliže tam bude ten náhrobní pomník, zašlu fotografii
URL : https://www.valka.cz/Havarie-Liberatoru-KG867-t73488#260819 Verze : 0
Není zač a na fotky se těším/e.
URL : https://www.valka.cz/Havarie-Liberatoru-KG867-t73488#260951 Verze : 0
Měli jsme úspešnou sobotu, našli jsme hřbitov, i hroby.


Posadka of Liberator IV KG 867 je ve dvouch řadách, Rybníček je v první, za ním je Sedlák, vedle něho do leva je Brož, pak Vaverka a Kudláček je na konci druhé řady. Sedlák zemřel až 10-10-45, všichni ostatní hned v nehodě.


Pasažéři mají hrob hned blízko vojenského hřbitova, pár kroků od cesty..přesně jak jste to popsala


Na nápisu nejsou všechni = chybí Marta Obrázková, Otto Schwarz a Helena Wodáková. Možná si je rodina pohřbila v Čechách.


chtěla bych připojit fotografie, ale nevidím jak
URL : https://www.valka.cz/Havarie-Liberatoru-KG867-t73488#261791 Verze : 0
dole pod příspěvky je odkaz Zaslat odpověď , když na něj klikneš uvidíš políčka pro připojení přílohy
URL : https://www.valka.cz/Havarie-Liberatoru-KG867-t73488#261810 Verze : 0
Jsem velmi rád, že stránky "války" mohou být užitečné i v praktickém životě. To dává smysl !!!
URL : https://www.valka.cz/Havarie-Liberatoru-KG867-t73488#261847 Verze : 0
ješte jednou děkuji za velikou pomoc


Fotografie jsem dala na website = tu je link


URL : https://www.valka.cz/Havarie-Liberatoru-KG867-t73488#261869 Verze : 0
Dobrý den! Nevím, kdy jste tuto diskusi založil, ale rád bych do ní přispěl. Karel Rybníček byl bratranec mé babičky. Vždycky o něm ráda mluvila, dokonce se o havárii letounu dozvěděla od Karlova velícího telefonicky. Údajně tato havárie nebyla tak úplně havárií, jako spíše úmyslem. Ale to už se dnes asi nikdo nedozví. Rodinu tehdy na pohřeb do Británie nepustili, ale údajně byl v kině v týdeníku (či jak se to tehdy jmenovalo) sestřih z pohřbu (nevím jestli všech či jen Karla Rybníčka). Pokud jste viděl film Nebeští Jezdci, tak na začátku filmu je záběr právě na náhrobek Karla Rybníčka (taktéž údajně díky nepovolení cesty na pohřeb). Závěrem Vám chci poděkovat za fotografii náhrobku, ukážu ji rodině.
URL : https://www.valka.cz/Havarie-Liberatoru-KG867-t73488#454655 Verze : 0
Dobrý den!
Mockrát děkuji za váš příspěvek do diskuze a také za ten velmi podrobný článek. My jsem se s manželem snažili v Anglickém Archivu najít nějaké informace, ale po dlouhém hledání jsme našli jenom krátký článek v Manchester Guardian ze dne 8/5/45. kde se spíš zabývali Editou Sedlákovou jako černou pasažérkou, než proč se to letadlo zřítilo. V místních novinách o té nehodě nebylo nic. Na Gloucester Echo jsme nepřišli.
V roce 2007 jsem začala hledat ten pomník o kterém jsem věděla od svého otce. Podle rejstříku smrti jeho ženy a dcerky (Greta a Helena Žaludová) jsem se dostala na místo té nehody. Když jsem se poptávala místně, tak jsem uplou náhodou mluvila se starším pánem, který to jako mladý kluk všechno viděl. Tak mi to dost přesně ukázal. Ale o pomníku nikdo nic nevěděl, proto jsem se obrátila na tuto výbornou website.


Otec s Gretou utekli před Hitlerem do Anglie v 1939, kde se vzali a narodila se jim dcerka Helena. V Anglii byl otec v České Armádě v Oxfordu. Po válce už byl z Anglie zpátky v Praze, a čekal na na svou rodinu na letišti....
Vlastně otec o této tragedii mluvil s náma velice málo. O cestě na pohřeb mluvil jenom s mým manželem, vlastně když už byl velice starý. Povídal, že jako skupina letěli do Anglie, ale on byl tak neštastný, vůbec si nepamatoval, kde ten hřbitov byl. Akorát měl doma fotografii toho pomníčku.


Já si nemyslím, že ta havárie byla úmyslná, prostě jenom veliká tragedie.
URL : https://www.valka.cz/Havarie-Liberatoru-KG867-t73488#454696 Verze : 0
Dobrý den!


Děkuji za Vaši reakci. Možná bych Vám mohl pomoci, ale jedná se o mého vzdáleného příbuzného, takže bych jeho jméno atd nerad rozebíral na webu, kde si to může každý přečíst (chci chránit jeho soukromí). Pokud chcete, napište mi prosím na mail cechovskyroman@sezam.cz nebo na CZecho87@gmail.com. Rád Vám zkusím nějak pomoci, přeci jen je to společný osud lidí z našich rodin.


Přeji Vám pěkný den!
URL : https://www.valka.cz/Havarie-Liberatoru-KG867-t73488#454784 Verze : 0
Moderator, děkuji za link na fotografie.
Czecho = také mockrát děkuji za vaše komentáře.
URL : https://www.valka.cz/Havarie-Liberatoru-KG867-t73488#454824 Verze : 0
Ještě jednou dobrý den!


Mluvil jsem s lidmi z naší rodiny. Dle informací, které si pamatovala babička byli lidé, kteří zemřeli při havárii letadla pohřbeni v Brookwoodu ve společném hrobě. Proto bych Vaše hledání směřoval na správu hřbitova, určitě musí být nějaké záznamy. Snad Vám tato informace nějakým způsobem pomůže a bude dobrým vodítkem k završení hledání.


Pěkný den!
URL : https://www.valka.cz/Havarie-Liberatoru-KG867-t73488#454876 Verze : 0
Dobrý den CZecho,
ještě jednou děkuji za vaší snahu mě pomoci najít informace okolo této tragedie. Že byli všichni z toho letadla pohřbení na Brookwood cemetary jsem už vědela, díky informaci od Moderator Agnes v roce 2008. Já jsem také připojila k této dizkusi fotografie, které jsem uděla když jsem tam šla poprvé. Jsou na tomto linku.


forum.valka.cz


Pokud jsem někde nablízku tak se obyčejně na hřbitov dostavím zavzpomínat na oběti této havarie.
URL : https://www.valka.cz/Havarie-Liberatoru-KG867-t73488#455385 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více