Nebeští jezdci - pravá jména

Diskuse

Marika právě dočetla Nebeské jezdce od Filipa Jánského alias Richarda Husmanna, a zajímalo by jí, jestli existují skutečné příběhy skutečných lidí, o kterých se kniha zmiňuje. Vím, že kniha má částečně autobiografické prvky, ale dají se k některým postavám přiřadit skutečná jména našich letců v RAF, aby se dali dohledat jejich skutečné osudy za WW 2 ? Díky.
URL : https://www.valka.cz/Nebesti-jezdci-prava-jmena-t74800#275161 Verze : 0
Například Prcek je ve skutečnosti Vilda Jakš, zbytek ti zkusím dohledat zítra.
URL : https://www.valka.cz/Nebesti-jezdci-prava-jmena-t74800#275188 Verze : 0
Myslím že nejde ani tak o konkrétní postavy, jako o konkrétní příběhy, třeba konec kde se plaví ve člunu je v podstatě příběhem posádky Wellingtonu KX-B (T-2553)P. Svoboda, J. Ščerba a A. Šiška přistání na vodu a následnou plavbu přežili a dostali se do zajetí, J. Tománek a J. Mohr zemřeli na člunu (asi na podchlazení) zadní střelec R. Skalický se nedostal z letounu. Krom toho němce to odpovídá. Po pravdě když jsem kdysi slyšel vyprávění Aloise Šišky bylo to vlastně mnohem dramatičtější i bez toho němce. Myslím že jde přiřadit konkrétní lidi spíš ke konkrétním částem a dějům, než ke konkrétním postavám.
URL : https://www.valka.cz/Nebesti-jezdci-prava-jmena-t74800#275213 Verze : 0
o to mi jde, dohledat ty konkretni pribehy, i kdyz to bude pres vice jmen (ackoliv se to v knize odehrava jedne postave). Na V. Jakse jsem nasel jen to, ze zmizel s Liberatorem nad Biskaji, duvod zmizeni je neznamy, pravdepodobne narazili po ceste zpatky na 110ky (Railich by mel ke svym kniham pridat alespon jmenny rejstrik, takhle v tom neco hledat to je teda neco Sad ).
URL : https://www.valka.cz/Nebesti-jezdci-prava-jmena-t74800#275215 Verze : 0
Pokud vím příběh Wellingtonu KX-B je popsán v knížce kterou napsal Alois Šiška, takže to asi najdeš docela podrobně Smile Pokud se pamatuju tak i ten popálený letec byl jedním z našich letců v Británii (tedy opět skutečný příběh - jen si nejsem jist jestli to byl příslušník 311, mám dojem že jsem ten příběh kdsi četl v L+K a byl to myslím stíhač, ale ber to s rezervou je to spousta let co jsem to četl)
URL : https://www.valka.cz/Nebesti-jezdci-prava-jmena-t74800#275222 Verze : 0

Citace - Admin :

Marika právě dočetla Nebeské jezdce od Filipa Jánského alias Richarda Husmanna, a zajímalo by jí, jestli existují skutečné příběhy skutečných lidí, o kterých se kniha zmiňuje. Vím, že kniha má částečně autobiografické prvky, ale dají se k některým postavám přiřadit skutečná jména našich letců v RAF, aby se dali dohledat jejich skutečné osudy za WW 2 ? Díky.



Postava rádiotelegrafistu "Študenta" bola čiastočne inšpirovaná príbehom Františka Truhlářa (19. 11. 1917 - 3. 12. 1946).
URL : https://www.valka.cz/Nebesti-jezdci-prava-jmena-t74800#275223 Verze : 0
Ja som si hneď spomenul na článok ktorý som niekedy dávno čítal. Našťastie sa mi ho podarilo zase nájsť: www.fronta.cz
URL : https://www.valka.cz/Nebesti-jezdci-prava-jmena-t74800#275235 Verze : 0
Myslím, že těžko budeš dohledávat konkrétní osudy osob z Nebeských jezdců, protože rozhodně nejsou inspirované jednou konkrétní osobou, ale je to spíš skládanka z osudů několika lidí. Študent má jako jeden z předobrazů osud Františka Truhláře, který byl zadní střelec a jako jediný přežil z posádky (byl těžce popálený), když jejich Wellington vletěl do balonové baráže. Po vyléčení prošel pilotním výcvikem a létal jako stihač. Při návratu z jedné akce za nepříznivého počasí mu došel benzín, havaroval a byl podruhé těžce popálený. Nakonec se zabil v roce 1946 při havárii se Spitfire v jeho rodné Lomnici nad Popelkou. O příčinách havárie se dodnes spekuluje.
Jinak co se týká Prcka, tak v knize není Čech ale myslím, že Skot (nejsem si jistý). Čechem se stal až při přípravě scénáře k filmu Nebeští jezdci.
URL : https://www.valka.cz/Nebesti-jezdci-prava-jmena-t74800#283929 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více