Maginotova linie 1928-45 - William Allcorn

Diskuse

Maginotova linie 1928-45 - William Allcorn


Allcorn, W. Maginotova linie 1928-45, Grada Publishing, Praha, 2007, ISBN 978-80-247-1887-3.


Kniha na 64 stranách popisuje vznik, výstavbů jakož i základní technicko-stavební náležitosti slavné Maginotovy linie, dále její bojové nasazení jak v letech 1939-1940 francouzskou armádou tak i pozdější využítí Němci jakož i její poválečný vývoj a přehled muzeí. Dále obsahuje řadu fotek, plánků, mapek a ilustrací.
URL : https://www.valka.cz/Maginotova-linie-1928-45-William-Allcorn-t74869#275559 Verze : 0
Standa patrně četl jinou knihu než já, v té mojí v žádném případě není "přehled muzejí" je jich tam zmíněno pouze 5, což není pravda mnoho Smile a i já ač nejsem fandou na betonové pevnosti jsem byl na nejméně 3 dalších. Stejné je to i s popisem "použití němci", to se omezuje na jednu stránku a je velmi povšchné a třeba konstatování že se jednotky snažily obsadit dvě tvrze, "jedna padla rychle a druhá kladla tuhý odpor" bez toho aby se aspoň naznačilo které pevnosti to byly, má do nějakého popisu využití docela daleko. Stejné je to i s poválečným užitím, zde jsou opět v jednostránkovém popisu zmínky že tvrze byly po válce opraveny (bez specifikace jak)a následně opuštěny někdy v šedesátých letech, následuje popis jak byly tvrze zpropagovány a následně zpřístupněny(to zabírá cca 3/4 textu). V reálu je kniha o stavbě a použití do roku 1940, i když titul slibuje o něco víc. Jde bezesporu o zajímavou knihu, jak je u knih z produkce vydavatelství Osprey zvykem (je to překlad čísla 10 z řada Fortress) a co je důležité je mnohem levnější než britský originál, cena je 169,- což je jistě rozumné. Kniha si zachovala kvalitu tisku originálu a je stejně jako on brožovaná. Protože jsem měl možnost srovnat originál s českým vydáním mohu i potvrdit že překlad je solidní (což nebývá pravidlem) a nenašel jsem v něm žádné zásadní chyby (možná někdo zažraný do pevností by je našel).
URL : https://www.valka.cz/Maginotova-linie-1928-45-William-Allcorn-t74869#275572 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více