07.08.2008 - Vrtulník přesekl dráty vysokého napětí.

Bitevní vrtulník z přerovské základny přesekl při nácviku létání v malých výškách dráty vysokého napětí, naštěstí se jednalo o vodič nulové fáze a nikdo nebyl zraněn. Osádka se ihned po incidentu vrátila na základnu.


více zde: http://www.letectvi.cz/letectvi/Article66168.html
URL : https://www.valka.cz/07-08-2008-Vrtulnik-presekl-draty-vysokeho-napeti-t74881#275624 Verze : 0
Obyvatelstvo je překvapeno, že armáda cvičí, novináři na to pulí oči.
Zařízení zapracovalo podle předpokladu (od toho tam ty sekačky jsou), vrtulník byl schopen pokračovat v plnění úkolu - i přes to se posádka rozhodla cvičení přerušit a vrátila se na základnu.
To, že letěli nízko je nasnadě, je otázkou, zda to bylo vinou pilota - mapy jsou starší, než by laik mohl čekat.


Tam, kam ti kluci půjdou až výcvik skončí, budou mapy horší nebo skoro žádné a pod nimi nebude přítel (i když i přítel by je hnal asi vidlemi, kdyby mu rozfoukali seno...).
Ve srovnání s možnou škodou při havárii vrtulníku je škoda, tak jak byla specifikována v článku, v zásadě marginální. Navíc - nebyla to lanovka v Alpách.


Takže závěr veskrze pozitivní - když už nic jiného, osádky vrtulníků si (zážitkem jedné z nich) ověřily, že zařízení je funkční. Důvěra ve zbraň a svěřenou techniku nebyla otřesena.


Ještě jsem zapomněl dodat, že politici fundovaně ... žasnou...Very Happy
URL : https://www.valka.cz/07-08-2008-Vrtulnik-presekl-draty-vysokeho-napeti-t74881#275629 Verze : 0
Very Happy muzeme byt jen radi, ze se nikomu (jmenovite posadce vrtulniku) nic nestalo !
URL : https://www.valka.cz/07-08-2008-Vrtulnik-presekl-draty-vysokeho-napeti-t74881#275634 Verze : 0
že vrtulník nic nepodlétával je jasné i laikovi (jen novinář žasne). Zemnící lano spojuje špičky stožárů a není tam kvůli blskům (každý stožár je uzemněný) ale kvůli tomu aby nedocházelo k rozdílům potenciálů kvůli různé hodnotě uzemnění Smile , případně kdyby někdo (třeba zemědělec) to uzemnění stožáru utrhl, aby i nadále byl stožár bez nebezpečného napětí (třeba indukcí nebo prostě kapacitním přenosem). No a protože tohle lano je nejvýš tak stroj o něj prostě "zakopl", zřejmě letěl níž než bylo zdrávo. Lano naštěstí nespadlo na silové vodiče, takže se zas tak moc nestalo, lano se vymění, pokud tudy vede optika, bude ji nutno svařit. Prostě banalita která se může stát a stane se občas v každé zemi. Kolem význačnějších tras (třeba dálnice, údolí...) bývají na drátech barevné koule aby byly lépe vidět, zahrádkáři asi nejsou tak zajímaví Smile takže to pilot přehlédl Smile (možná koukal jak jim roste mrkev Smile )
URL : https://www.valka.cz/07-08-2008-Vrtulnik-presekl-draty-vysokeho-napeti-t74881#275636 Verze : 0
Koule bývají jen někde Smile
Jinak rozdíl v průměru je natolik významný že to "lanko" nahoře v porovnání s "drátkem" tlustým jako ruka o patro níž je možné přehlédnout Smile
URL : https://www.valka.cz/07-08-2008-Vrtulnik-presekl-draty-vysokeho-napeti-t74881#275638 Verze : 0
Zemnící lano bývá opravdu výrazně slabší (neteče jím proud takže není moc důvod ho dělat silné) silové vodiče (jsou to taky lana) jsou u některých napětí ztrojena zakže jsou samozřejmě líp vidět i u nižších napětí (třeba jen 22 kV) jsou sice jednoduchá ale i tam jsou průměrově silnější(2x-3x) Barevné koule jsou na "trasách" kterými by mohl letět třeba UL, tedy právě silnice, řeky údolí. Samozřejmě nejen UL "navigují" leckdy podle podobných orientačních bodů Smile
URL : https://www.valka.cz/07-08-2008-Vrtulnik-presekl-draty-vysokeho-napeti-t74881#275639 Verze : 0
A v tevelizi zase udělali objev, říkali že naštěstí drátem při přeseknutí netekl proud Shocked


Ach jo, že já studoval tu elektrotechniku, měl jsem se dát na novinařinu, mohl jsem si plkat co bych chtěl, takhle jsem svázaný vědomostmi Confused
URL : https://www.valka.cz/07-08-2008-Vrtulnik-presekl-draty-vysokeho-napeti-t74881#275644 Verze : 0
a jeste cekam, kdy zjistime, ze za to muze alkohol za volantem, motorkari, zdravotnici nebo ODS ... protoze JEDNO z toho za to URCITE muze, jako dle novinaru za vse Very Happy
URL : https://www.valka.cz/07-08-2008-Vrtulnik-presekl-draty-vysokeho-napeti-t74881#275650 Verze : 0
Aspoň ste mi potvrdili, že tie farebné gule na vedení VN ponad údolia sú kvôli pilotom.
URL : https://www.valka.cz/07-08-2008-Vrtulnik-presekl-draty-vysokeho-napeti-t74881#275655 Verze : 0
to buko ano je to tam kvůli pilotům, především malých letadel, vedení proti pozadí není často vidět,nebo když někdo sleduje třeba dálnici, řeku, případně železnici, tak se samozřejmě soustředí na ten sledovaný objekt, nevšimne si stožárů a samozřejmě ani vedení. Ty koule jsou naopak dobře viditelné, kontrastní proti pozadí a upozorní ho. U nás bývají myslím oranžové, ale videl jsem už v zahraničí myslím i žluté a bílé.
URL : https://www.valka.cz/07-08-2008-Vrtulnik-presekl-draty-vysokeho-napeti-t74881#275692 Verze : 0
Vrtulniky radu MI-24 nemaju strihace drotov, oni to proste roztrhnu svojou kinetickou energiou, nemaju problem ani so silnejsimi drotmi ako je nulovy, niekolko krat sa stalo ze roztrhli aj silove vodice.
V Presove bol jeden pilot (velitel letky) vyhodeny od lietania z tohto dovodu, presekli vedenie 110 KV na okraji mesta.
URL : https://www.valka.cz/07-08-2008-Vrtulnik-presekl-draty-vysokeho-napeti-t74881#276097 Verze : 0
bitaxe: Já pokud jsem zatím viděl, tak byly koule z jedné půlky červené a z druhé bílé (kolem Kladna).
Když už jsme u těch výstražných znamení, překvapilo mne, že větrné elektrárny u Pcher (severně od Kladna) blikají ve dne bíle, myslel jsem že je červená ve dne v noci...
A jinak jak jsi psal tu teorii s nulou sinusovky, to není žádná sranda Very Happy Tuším, že jeden z tátových vyučujících na vojenské technice v Liptovském Mikuláši se někdy krátce předtím než tam táta nastoupil účastnil vyšetřování toho, když v bouřce spadlo vedení na kravín a pobilo část dobytka. Největší problém zřejmě byl (pro ty co měli zprávu číst) jak vysvětlit že to nešlěhlo všechno hovězí, tak po několika pokusech o teoretické vysvětlení, které se vždy setkaly s nepochopením, tam v krajním zoufalství dali to že dobytci v nule sinusovky přežili a ti v amplitudě ne - a to už se příslušným místům zdálo pravděpodobné Very Happy
URL : https://www.valka.cz/07-08-2008-Vrtulnik-presekl-draty-vysokeho-napeti-t74881#276102 Verze : 0
U nás na Slovensku tiež vídam gule dvojfarebné - z jednej strany červené (oranžové) a z druhej biele.
URL : https://www.valka.cz/07-08-2008-Vrtulnik-presekl-draty-vysokeho-napeti-t74881#276109 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více