CZE - Těrlicko - Żwirkowisko

Těrlicko - Żwirkowisko
Památník polských letců Franciszka Żwirki a Stanisława Wigury (Żwirkowisko).


V srpnu 1932 pilot por. Franciszek Żwirko a mechanik ing. Stanisław Wigura hájící barvy polského letectva, zvítězili v prestižním mezinárodním leteckém závodě Challenge.
Krátce poté, 11. září, během letu na letecký den v Praze, silná vichřice způsobila poruchu jejich letounu RWD-6 a ten se zřítil v lesíku nad Těrlickem v částí Kostelec. Oba letci při katastrofě zahynuli.


Na místě tragédie zvaném "Żwirkowisko", byla postavena kaplička-mauzoleum, dva ulomené stromy byly zakonzervovány, na symbolických hrobech byly vztyčeny kříže.
Do 2. světové války se zde každoročně konaly pietní slavnosti. Za okupace však byl památník srovnán Němci se zemí. V roce 1950 byl na místě tragédie umístěn pomník letce od sochaře A.Pelikána.


V současné době "Żwirkowisko" obhospodařuje obec Těrlicko, o místo pečují členové místní skupiny Polského kulturně-osvětového svazu (PZKO) Těrlicko-Kostelec.
"Żwirkowisko" se stalo polskou národní památkou. Poblíž byl postaven dům Żwirki a Wigury v němž se nachází stálá expozice připominající leteckou tragédii z roku 1932 a restaurace.


Zdroj:
návštěva a vlastní foto
pl.wikipedia

CZE - Těrlicko - Żwirkowisko - Památník letců.

Památník letců.
URL : https://www.valka.cz/CZE-Terlicko-Zwirkowisko-t75528#278476 Verze : 1
Z návštěvy roku 2015.
URL : https://www.valka.cz/CZE-Terlicko-Zwirkowisko-t75528#535641 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více