Dotaz na odznak SS

Diskuse

Zdarec všem !


Chtěl jsem se zeptat, co si myslíte o odznaku v příloze (jestli je originál nebo ne) a jestli mi někdo poradíte za co byl ? A kam se dával.


Díky
Jirka
Dotaz na odznak SS - Odznak

Odznak
URL : https://www.valka.cz/Dotaz-na-odznak-SS-t75883#279921 Verze : 0
Google mi vyhodil toto:


Nazi SS Dress Dagger ** Reproduction**
8 Aug 2008 ... Engraved in German on the blade "Meine Fhre Heigt Treue" translates to ' My Honor is my Loyalty" The blade has the manufacturer from 1936. ...
www.elpaso.en.craigslist.org/clt/788706755.html


ALe text je už bohužiaľ vymazaný a nie je ani v cache googlu.


Zvyšok čo som našiel pri vyhľadávaní "Meine Fhre" je buď v čínštine, alebo japončine... (niekdo tten text "Meine fhre heiβt treue" používa v podpise v diskusiách).
URL : https://www.valka.cz/Dotaz-na-odznak-SS-t75883#279922 Verze : 0
Mno a myslíš si, že je to podle obrázku originál nebo kopie ? Viděl jsem ještě jinou verzi téhle "spony", ale ta byla z roku 1934 ( v příloze ) , kdežto tato z roku 1941, takže se mohou lišit v designu Confused
URL : https://www.valka.cz/Dotaz-na-odznak-SS-t75883#279923 Verze : 0
ten nápis Meine Ehre heiβt Treue (moje čest se jmenuje věrnost) se používal na vícero věcech, pokud se dobře pamatuji tak býval na sponách opasku, či na čepelích stranických dýk.
výše uvedený odznáček je mi neznámý - ale odhadl bych že se stejně jako výše uvedené vztahoval ke členství ve straně či k některé ze stranických organizací. často se heslo objevolalo u SS, ale klidně může jít o Hitlerjugend či něco jiného
URL : https://www.valka.cz/Dotaz-na-odznak-SS-t75883#279927 Verze : 0
u nas se to preklada jako Vernost je mou cti. Co se vyse uvedeneho tyce, je to v anglictine oznaceno jako


"Meine Ehre Banner Pin"


tedy neco jako odznak (na vlajku ???)
URL : https://www.valka.cz/Dotaz-na-odznak-SS-t75883#279935 Verze : 0
mě spíše napadlo jestli to není spíše spona na kravatu Razz
URL : https://www.valka.cz/Dotaz-na-odznak-SS-t75883#279939 Verze : 0
jako spona to moc nevypada, viz ty prvni fotky, je to neco, co se nekam pomerne trvale pridelavalo
URL : https://www.valka.cz/Dotaz-na-odznak-SS-t75883#279943 Verze : 0
Ono těžko říct.. Je to na takový jakýsi šrouby, takže bych to viděl na nějakou uniformu... Vypadá to jako originál, ale mám strach, že ani nemusí ačkoli ty přímací SS značky jsou totožné s těma na kudlama a tak...
URL : https://www.valka.cz/Dotaz-na-odznak-SS-t75883#279944 Verze : 0
No těžko říct co to je, ale na 100 % tento oznak či spona není oficiálním německým vyznamenáním. Dle hesla Meine Ehre heiβt Treue a SS run vedle značky výrobce to nějak souvísi s Schutzstaffel. Možná nějaký vzpomínkový odznak, v každém případě nic co by bylo produkováno ve velkém.

Prošel jsem si v knihach značky výrobců (a že jich je! ) a bohužel pod zkratkou AZM jsem nic nenašel.

Nikdy jsem to na žádné uniformě (jakékoliv) neviděl. Možná bychom se mohli podívat (beze mně) na "uniformy" dnešních holých bezmozků - obdivovatelů těch nejlepších vojáků Very Happy a na nich něco podobného našli... Tím pádem by to byl celkem zdařilý plagiát, na který se na ebay nechají nachytat lidičky.

whitestorm: jedná praktická - když nevíš co to je, tak dle čeho určuješ ty ročníky těch odznaků ???
URL : https://www.valka.cz/Dotaz-na-odznak-SS-t75883#279958 Verze : 0
prodava se to v jednom neonazi shopu (sorry, nehodlam jim ani v nejmensim delat reklamu, kdo chce, ten si to za chvili vygugluje Smile), ale nedokazu rict, jestli je to kopie originalu z tehdejsi doby, nebo jestli je to az nove vznikle pro neonazi scenu.
URL : https://www.valka.cz/Dotaz-na-odznak-SS-t75883#279960 Verze : 0
Já si myslím, že na zadní straně kruhových matiček nejsou písmena "AZM" ale "RZM" (Reichszeugmeistere*) a kód 215/41, což by byl
ve skupině výrobků "9" - plechové památeční spony výrobce Rudolf Tham, Gablonz a. N. krycí kód "215" a vyrobeno to bylo v r. 1941 ( "41")


*)Tento úřad - Reichszeugmeisterei der NSDAP kontroloval všechny výrobce výstroje, vybavení či zařízení pro NSDAP a jeho složky tedy SA, SS, NSKK, HJ atd. a uděloval firmám oprávnění vyrábět a dodávat pro tyto organizace a organizační jednotky.
URL : https://www.valka.cz/Dotaz-na-odznak-SS-t75883#279986 Verze : 0
Františku skvělá práce - jako vždy. Teď jenom zjistit pro koho a proč to čudo vyrobili a je po záhadě Very Happy .
URL : https://www.valka.cz/Dotaz-na-odznak-SS-t75883#280004 Verze : 0

Citace - Quatí :

Já si myslím, že na zadní straně kruhových matiček nejsou písmena "AZM" ale "RZM" (Reichszeugmeistere*) a kód 215/41, což by byl
ve skupině výrobků "9" - plechové památeční spony výrobce Rudolf Tham, Gablonz a. N. krycí kód "215" a vyrobeno to bylo v r. 1941 ( "41")



Trosku bych nesouhlasil s tim, co tady Quati napsal. Vzhledem k tomu, ze se o SS celkem zajimam, tak bych rad poznamenal, ze tzv. skupina M9, jak Quati popsal neni plechove pamatecni spony, ale spise "denni a setkavaci spony" (v Aj je to nazvano jako "day and meeting badges", popr. Tinnies - tzn. neco co je z cinu). Tzn, ze pokud to, co je na obrazku je z cinu, tak pak se zrejme jedna doopravdy o skupinu M9.


Jinak ono take mohlo jit o skupinu M6 a M11, nicmene s tim, co je na spone napsano bych souhlasil. Otazkou vsak je o co presne jde, protoze bez skupiny je to celkem hadani.


Po pravde zatim sem vubec nikdy na takovouhle sponu nebo presku jeste nenarazil.


Dnes nemam moc casu, nicmene pres vikend zkusim prolistovat jeste nektere moje knihy a uvidime.


Jinak ukazky tzv. M9 Day Badges najdes na strance:
www.wehrmacht-awards.com


Sjed dolu az do sekce pro M9.
URL : https://www.valka.cz/Dotaz-na-odznak-SS-t75883#280056 Verze : 0
Nu nevím, můj překlad je samozřejmě účelový, směřovaný k danému předmětu, protože podle mého soudu a celkového pojetí spony se jedná o účelový výrobek zhotovený u příležitosti nějaké konkrétní akce SS či Waffen SS v roce 1941 ( sraz, konference, sjezd atp.) pro její účastníky. Pokud se podívám do slovníku, tak výraz "tinnies" neznamená jenom výrobek z cínu ale také z plechu. Pokud však mi někdo neukáže originální německý seznam kódů a skupin RZM, tak se můžeme jenom dohadovat. Mohl by mi někdo přeložit do srozumitelné češtiny či slovenštiny pojem : " Denní a setkávací spony" ?? Čili můj překlad vycházel z toho, že se jedná o sponu, která má připomínat účastníkovi a všem kteří jí na nositeli vidí, že se této akce nositel zúčastnil. A v češtině se skutečně a správně používá výraz "památeční" či "účastnická". Navíc si myslím, že skupiny M6 a M11 to být nemohly už z toho prostého důvodu, že výrobci s tak vysokým číslem se v nich nevyskytují.
URL : https://www.valka.cz/Dotaz-na-odznak-SS-t75883#280095 Verze : 0
Všechno je jinak Smile a kdo hledá najde. Nejedná se o památeční sponu ale podle http://www.soldat.com/ordenamt_der_soldat_fhq.htm se jedná o sponu nošenou příslušníkem SS na saku večerního obleku, tedy nejspíše na akcích, kam se uniforma nehodila či nenosila. To by také vysvětlovalo to nezvyklé upínání širokými matičkami na tenkých trnech. Dle kovu lze snad oprávněně usuzovat, že se lišily tyto spony dle hodnostních skupin na bronzové, stříbrné a zlaté. Ale to je už můj dohad.
URL : https://www.valka.cz/Dotaz-na-odznak-SS-t75883#280175 Verze : 0
takže jsem s tou sponou do kravaty nebyl tak daleko
URL : https://www.valka.cz/Dotaz-na-odznak-SS-t75883#280196 Verze : 0

Citace - Quatí :


*)Tento úřad - Reichszeugmeisterei der NSDAP kontroloval všechny výrobce výstroje, vybavení či zařízení pro NSDAP a jeho složky tedy SA, SS, NSKK, HJ atd. a uděloval firmám oprávnění vyrábět a dodávat pro tyto organizace a organizační jednotky.



Mohl by jsi mi prosím vysvětlit ( nebo prostě někdo, kdo to ví ), zda se mohla značka RZM objevit i na odznacích či medailích Wehrmachtu, Luftwaffe nebo Kriegsmarine???
Kolega se se mnou pře, že je to zcela běžné, no já mám dojem, že jsem nic takového neviděl. Zdá se mi, že tyto věci spadají pod jiný úřad...
URL : https://www.valka.cz/Dotaz-na-odznak-SS-t75883#283124 Verze : 0
Zdare


Tož, jedná se o kravatovou sponu pro příslušníky Tělesné stráž SS Adolf Hitler (Leibstandarte SS Adolf Hitler) která se mohla nosit na občanským oděvu.
URL : https://www.valka.cz/Dotaz-na-odznak-SS-t75883#464856 Verze : 0
OPRAVA:
[která se mohla nosit (*pouze) na občanským oděvu.]
URL : https://www.valka.cz/Dotaz-na-odznak-SS-t75883#464857 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více