Machno, Nestor Ivanovič

Makhno, Nestor Ivanovych
Нестор Иванович Махно
Nestor Ivanovič Machno - anarchistický partyzánský velitel


(1889 - 1934 )
URL : https://www.valka.cz/Machno-Nestor-Ivanovic-t75966#280134 Verze : 0
Přidám aspoň něco málo z počátku Machnova života, tedy ty méně známé části.
Nestor Ivanovič Machno se narodil 27.10.1888 jako pátý a nejmladší syn Ivana Rodionoviče Michněnka. Jeho otec byl rolníkem a v dokumentech je jeho jméno uváděno různě, někdy „Michněnko“ někdy „Machněnko“ někdy „Machno“. V době narození nejmladšího syna byl se svou rodinou v obci „Guljaj-Pole“ v Záporožské oblasti. Tato trhová obec je dnes městem Guljajpole. Otec syna zapsal do matriky s datem o rok později (účelem bylo držet syny co nejdéle doma na hospodářství než budou muset k odvodu), což vede ke zmatku v době jeho narození. Jeho otec ale krátce po jeho narození zemřel a jeho matka (Jevdokije Matvějevna) zůstala s pěti dětmi v bídě. Machnova matka byla Ruska a sám Machno ač se narodil na Ukrajině a je za Ukrajince považován mluvil lépe rusky než ukrajinsky. Do školy začal chodit v osmi letech, ale nevydržel v ní dlouho, sám píše že v zimě ho lákalo více bruslení, a brzy začal pracovat, nejprve jako poháněč volů u rodiny Jansenů. Dostával 25 kopejek denně, což rodině pomáhalo vyjít. Na podzim se opět pokusil pokračovat ve škole a nastoupil do druhého ročníku, ale situace rodiny byla natolik zlá že to bylo poslední vzdělání které získal. Pracoval pak jako pomocná síla u různých zemědělců. V 16 letech se setkal s anarchisty, bylo to v divadelním kroužku a mladý Machno se k nim s nadšením přidal. V roce 1905 proběhla v Rusku revoluce a Machno se školil v anarchizmu, později přešel od idejí k „boji“ první akcí bylo přepadení kupce Pleščinera, kdy tři maskovaní muži ho přepadli doma a donutili ho vydat jim peníze (163 rublů) a zlaté hodinky, stalo se to 6.9.1906, další přepady následovaly, nakonec skupina přepadla poštovní vůz a o něco později byl Machno zatčen, stalo se to v září 1907, ale vinu se jemu ani jeho druhům tehdy nepodařilo prokázat, takže byl po několika dnech propuštěn. Znovu byl zatčen na základě udání v roce 1908 a tentokrát byl odvezen do vězení v Aleksandrovsku. Teprve v roce 1910 v březnu byl postaven před soud v Jekatěrinoslavi a byl nakonec odsouzen na 20 let do vězení Butyrka v Moskvě (svou roli zde hrálo že byl neplnoletý, jinak mu hrozil trest smrti za řadu činů jako výroba a přechovávání bomb ale i loupeže). Do vězení v Moskvě byl převezen v srpnu 1911 a tím na čas skončila jeho „revoluční“ činnost. Byl umístěn v cele číslo 4 na chodbě 7. Díky věznění známe i Machnovu výšku, která byla 160 cm, nebyl tedy zase tak malý jak se někdy píše a třeba Stalin byl vyšší jen o 3 cm.


zdroj : Nestor Machno kniha vydaná v roce 2008 v Moskvě nakladatelstvím Molodaja Gvardija, ISBN 978-5-235-03141-8
URL : https://www.valka.cz/Machno-Nestor-Ivanovic-t75966#280169 Verze : 0
Nestor Ivanovyč Michnenko - řečený Machno


- ukrajinsky: Нестор Іванович Міхненко, більше відомий як Махно
- rusky: Нестор Иванович Михненко - Махно, или Михно


Tento Ukrajinec a anarchista o jehož osobu se "perou" dva národy, se narodil v smíšené rusko-ukrajinské rodině 27. října 1889. Jeho rodiče: otec Ivan a matka Jevdokije, byli carským dekretem osvobození robotězi a Nestor byl jejich pátým dítětem.


Většina písemných prací Nestora Michnenka byla v ruštině - viz jeho dopisy, anarchistické studie a paměti. Zemřel na tuberkulosu v Paříži 25. července 1934.


Jeho druhá žena Galina a dcera Olena (Varšava 30.10.1922 - Džambul 16.01.1993) byly uneseny agenty NKVD v roce 1945 a odsouzeny k dlouholetému žalářování. Svůj život dožily v kazašském městečku Džambul.


Poznámka
Nestoru Michnenkovi je také přisuzován vynález hipomobilního povozu vyzbrojeného kulometem - tačanky.
Fotografie jsou převzaty z níže uvedených zdrojů.


Nestor Michnenko napsal tři knihy pod svojí přezdívkou Machno:


Русская революция на Украине (Ruská revoluce na Ukrajině),
1. vydání Paříž 1929, ISBN nemá
2. vydání - reedice Moskva 1991, ISBN nezjištěno


Под удавами контрреволюции (Pod údery kontrarevoluce),
1 vydání, Paříž 1936, ISBN nemá
2. vydání - reedice Moskva 1993, ISBN nezjištěno


Украинская революция (Ukrajinská revoluce), Paříž ?, ISBN nemá
1 vydání, Paříž 1937, ISBN nemá


Všechny tři tituly údajně vyšly v jednom svazku v roce 1977 - nakladatelství a ISBN nezjištěno.


Zdroje
Aljeksandr Andrjejev, Sjergjej Šumov: Machnovščina, edice Russkij bunt, vydav. Eksmo, Moskva 2005, ISBN 5-699-10211-6
Vasilij Tolobanov: Njestor Machno, vydav. Molodaja gvardija, Moskva 2008, ISBN 978-5-235-03141-8


Internet
encyklopedie.seznam.cz
http://exlibris.org.ua/machno/index.html
http://m-necropol.narod.ru/mahno.html
http://tema.in.ua/article/854.html
http://www.inauka.ru/history/article37086.html
www.makhno.ru
http://www.makhno.ru/other/33.php
http://www.nestormakhno.info/index.htm
www.obozrevatel.com
http://www.peoples.ru/military/hero/mahno/
Machno, Nestor Ivanovič - Mariopol roku 1919 - napravo brigadýr Nestor Machno a nalevo velitel Zadněprovské divize Pavel Dybenko. Fotografie je z období kdy se ukrajinští anarchisté a bolševici vzájemně podporovali.

Mariopol roku 1919 - napravo brigadýr Nestor Machno a nalevo velitel Zadněprovské divize Pavel Dybenko. Fotografie je z období kdy se ukrajinští anarchisté a bolševici vzájemně podporovali.
Machno, Nestor Ivanovič - Nestor Michnenko s dcerou.

Nestor Michnenko s dcerou.
Machno, Nestor Ivanovič - Nestor Michnenko v posledních letech svého života. Paříž asi v roce 1933.

Nestor Michnenko v posledních letech svého života. Paříž asi v roce 1933.
URL : https://www.valka.cz/Machno-Nestor-Ivanovic-t75966#280285 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více