CZE - Deštná - Letecké muzeum

Muzeum jsme navštívili loni v listopadu. Pěkná expozice, zvláště pietní místnost je naprosto výjimečným a záslužným počinem vzdávajícím ústu našim padlým letcům.


Doporučuji!


Vstup jsme si domluvili předem přes telefon uvedený na webových stránkách www.leteckemuzeum.destna.cz.


Fotky jsou TADY.


Zdroj: vlastní návštěva Smile
URL : https://www.valka.cz/CZE-Destna-Letecke-muzeum-t76013#350511 Verze : 0
Muzeum jsem navštívil minulou sobotu a mohu říci že jde o zajímavé, byť malé muzeum, u vstupu zaplatíte 50,- Kč, následuje vlastní expozice WWII s několika figurinami v uniformách spoustou fotek a rovněž několika reálnými částmi letadel. Motor z Kolného (tedy ten DB z Bf 109) měl poněkud jiný osud než se píše a letoun (respektive jeho zbytky) byly na místě ještě v letech osmdesátých (mohu osobně potvrdit, protože jsem je sám viděl). Ani záchrana motoru neprobíhala zcela podle popisu Smile ale to v celku nehraje roli. Přes drobné nepřesnosti je to rozhodně zajímavá část sbírky. V ose této části expozice je vzadu malá chodbička věnovaní Praporu AČR z J. Hradce oddělena řadou tabel je pak druhá část expozice, kde jsou především fotografie, vyznamenání a menší předměty, největší je dinghy s figurinou a docela raritou, kterou je koutový odražeč, ten vytvářel odraz na radaru a umožňoval najít jinak "neviditelnou" dinghy ze záchraného letounu nebo lodi. Vedle dinghy je vstup do malé místnosti kde jsou na podstavci nádobky s hlínou z jednotlivých hrobů a bojišť (na mne osobně to působilo poněkud podivně, asi jako vzorky písku v laboratoři) a úlomek pomníku. Na tablech jsou popisovány osudy pilotů, při východu zpět nepřehlédněte tablo s popisem jak místní fandové hledali trosky ve Skotsku. Další místnost už nepůsobí tak zajímavě, je to v podstatě směs všeho možného od různých vykopávek až po zavěšený větroň, uniformy a modely v několika měřítcích na ochozu nad vlastním sálem (na ochoz doporučuji vystoupit po schodech vlevo, sestupovat po nich je dost problém Smile ) Poslední místností je malé kino kde vám jako součást prohlídky pustí film pojednávající jednak o našich pilotech ale i o práci členů sdružení které muzeum provozuje. Film trvá asi 20 minut a je docela zajímavý. Obecně se dá říci že muzeum za danou částku stojí a pokud budete v okolí (třeba v J. Hradci nebo Červené Lhotě) vyplatí se udělat zajížďku a navštívit ho.


zdroj : vlastní návštěva
URL : https://www.valka.cz/CZE-Destna-Letecke-muzeum-t76013#361447 Verze : 0
Několik fotek (většina muzea je zachycena už na fotkách od Joe)


zdroj : vlastní foto
CZE - Deštná - Letecké muzeum - sbírka půdy

sbírka půdy
CZE - Deštná - Letecké muzeum - pohled z expozice praporu z J. Hradce

pohled z expozice praporu z J. Hradce
CZE - Deštná - Letecké muzeum - Koutový odražeč

Koutový odražeč
CZE - Deštná - Letecké muzeum - z velkého sálu

z velkého sálu
URL : https://www.valka.cz/CZE-Destna-Letecke-muzeum-t76013#361449 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více