Ilustrovaná encyklopedie českých hradů - Tomáš Durdík

Diskuse

Kniha českého kastelologa a archeologa Tomáše Durdíka encyklopedicky podává přehledy českých hradů abecedně seřazených, mimoto i vysvětluje pojmy a stručně nastiňuje jejich vývoj a typologii. Obsahuje celou řadu ilustrací, ať již fotogragií (současné i historické), obrazových reprodukcí, či hmotných rekostrukcí hradů, nemluvě o pláncích čistě architektonických nebo zachycujících i okolní terén. Významnou části je i seznam podstatných děl o daném hradě, které jsou nezbitné v případě dalšího studia. Kniha má řadu vydání, nicméně jedinou zásadní změnou je pouze obálka, dále jsou pozměněny jen nakladatelské údaje, sama kniha je však nepozměněna a to včetně chyb a nové literatury nebo zásadních poznatků. Ty jsou obsaženy v postupně vydaných dodatcích, zde je uvedená další literatura, zpravidla nová nebo ta, která byla opomenuta. V případě, že došlo ke změně v poznání hradů, jsou tam i tyto inforamce uvedeny a dále jsou rozšířeny ilustrační přílohy.



Durdík, Tomáš. Ilustrovaná encyklopedie českých hradů. Praha, Libri, 1999. ISBN 80-85983-62-1.


Durdík, Tomáš. Ilustrovaná encyklopedie českých hradů. Praha, 2000. ISBN 80-7277-003-9.
URL : https://www.valka.cz/Ilustrovana-encyklopedie-ceskych-hradu-Tomas-Durdik-t76935#283085 Verze : 2

Citace - Standa :

Kniha českého kastelánologa Tomáše Durdíka...



Tak tento opravdu milý překlep mne velice pobavil Very Happy
Ale když se tak nad tím zamyslím, tak někteří z kastelánů které znám, by možná stáli za založení zvláštního vědního oboru - kastelánologie Laughing
Pan Durdík je samozřejmě "pouze" kasteolog.


Ale něco důležitého ke zmíněné knize. Práce pana Durdíka je tak obsáhlá, a téma téměř nevyčerpatelné, že postupně vyšly již troje Dodatky k Ilustrované encyklopedii českých hradů!!
Ty poslední se na pultech knihkupectví objevují právě v těchto dnech.
URL : https://www.valka.cz/Ilustrovana-encyklopedie-ceskych-hradu-Tomas-Durdik-t76935#284105 Verze : 0
Pan Durdík je samozřejmě kastelolog a byť nechci popírat jeho bezesporu významný podíl, tak nejde zdaleka jen o výsledky jeho práce ale o souhrn poznatků z celého oboru
URL : https://www.valka.cz/Ilustrovana-encyklopedie-ceskych-hradu-Tomas-Durdik-t76935#284108 Verze : 0
Tak chybku jsem už opravil.
Jinak co se týče k dodatkům - a ne jen nutně této publikace - např. Waldhauserově encyklopedii keltů apod. - jistě jsou dobré, ale hlavní údaje jakož i celkový přehled všech (víceméně) údajů je vždy jen v té původní encyklopie - dodatky obsahují jen doplnění, případně opravy s nezbytně nutnými doplněními.
URL : https://www.valka.cz/Ilustrovana-encyklopedie-ceskych-hradu-Tomas-Durdik-t76935#284111 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více