11.11.2008 - Japonský generál: V Pearl Harboru jsme se jen bránili

Nyní už bývalý velitel japonského letectva rozpoutal skandál, když v soutěži: Pravda o nejmladších dějinách, vyhrál s esejem, v němž obhajoval názor, že Japonsko do 2.světové války nevstoupilo jako agresor, ale pouze se bránilo.




www.novinky.cz
URL : https://www.valka.cz/11-11-2008-Japonsky-general-V-Pearl-Harboru-jsme-se-jen-branili-t77636#285836 Verze : 0
Po pravde je jasne, ze general je jeste ze stare skoly, kde samozrejme byl Pearl Harbor intepretovan jako obrana.

Nesmime zapomenout, ze Japonci zautocili teprve pote, co jim Americane odrizli ropu a kovovy srot a dalsi strategicke suroviny. Takze takhle to bylo po delsi dobu v japonske historii interpretovano. Stejne tak podobne jako SSSR i Japonci nemeli jakekoli vyrovnani s minulosti - ruzne valecne zlociny na Filipinach, Cine, Korey a podobne delaji jako, ze neeexistuji, apod.

Nicmene tenhle pripad spis vypada jako politicke pozadi. Jde trochu o mocenskou hru, vice na:
online.wsj.com
URL : https://www.valka.cz/11-11-2008-Japonsky-general-V-Pearl-Harboru-jsme-se-jen-branili-t77636#285854 Verze : 0
Veľmi zaujímavé videnie sveta, keď zoberieme do úvahy operácie v Číne, Kórei, Mandžusku v rokoch 1931-41. Nuž Japonci sa bránili ale nevieme čomu - alebo čo bránili - asi veľkú ázijskú sféru spoločného rozkvetu (čítaj: ekonomické vydrancovanie podrobených štátov.) A USA im v tomto "ušľachtilom" zámere bránili. Kúrnik-šopa to je logika.
To prídem do krčmy - preventívne ju vymlátim - a potom policajtom poviem že som sa iba bránil, lebo som "tušil", že ma tam dneska budú chcieť biť.
URL : https://www.valka.cz/11-11-2008-Japonsky-general-V-Pearl-Harboru-jsme-se-jen-branili-t77636#285894 Verze : 0
Víte mne nejvíce pobaví, že když Rusové řeknou podobnou ptákovinu, že se pouze bránili (třeba teď se jen brání hrozbou rozmisťování útočných zbraní, potenciálních nosičů ZHN, protože MOŽNÁ dojde k rozmístění radarů a protiraketových střel, tedy čistě obranných zbraní) a dost blbečků - Leninovými slovy "užitečných idiotů" - vážně kývá hlavami a tvrdí, že musíme respektovat jejich názor. Ale když nějaký Němec či Japonec napíše něco jiného, než je svaté tele oné komunistické interpretace dějin druhé světové války, tak se títíž užiteční idioti mohou přerazit rozhořčením.
Samozřejmě, že onen japonský generál má z japonského hlediska naprostou pravdu. Když již Japonci zahájili válku v Číně, tak podle zásad bušido ji nemohli odpískat a stáhnout se (to chtěl Roosevelt a měl ze svého hlediska samozřejmě také pravdu) na základě amerického nátlaku, aniž by byli nuceni kolektivně spáchat seppuku.
URL : https://www.valka.cz/11-11-2008-Japonsky-general-V-Pearl-Harboru-jsme-se-jen-branili-t77636#285956 Verze : 0
Vždyť je to jednoduchý: Nejlepší obrana je útok!
URL : https://www.valka.cz/11-11-2008-Japonsky-general-V-Pearl-Harboru-jsme-se-jen-branili-t77636#285959 Verze : 0
@Jiří Fídler, ono tam ani tak nešlo o nějaké bušido (bušido nebušido, od Chalchin Golu nakonec jeli jak namydlení blesci a už na severní hranici nic nezkoušeli) jako spíš o mocenské ambice - i kdyby vláda chtěla stopnout Čínu, armáda by si to nedala líbit, protože kde jinde by si mohli vybíjet své sny o rozšiřování impéria? Pacifik, i když rozlehlý, pro ně moc zajímavý nebyl, úkol pro pár divizí... A navíc tam nebylo dost majetku na drancování a i vhodných "utěšitelek" bylo poskrovnu. A nešlo ani tak o postoj hlavního stanu - ten by se třeba i ukecat nechal, ale Kuantungská armády byla v podstatě stát ve státě (koneckonců i samotný "Čínský incident" zahájila sama o sobě, bez "posvěcení", natož rozkazů).
URL : https://www.valka.cz/11-11-2008-Japonsky-general-V-Pearl-Harboru-jsme-se-jen-branili-t77636#285964 Verze : 0
Opět se dostáváme do debaty o pocitech, japonský (a asi oprávněný) byl že potřebují suroviny a půdu, rozhodli se to řešit stejně jako Evropa o nějakých 100 150 let dříve, tedy kolonizováním někoho kdo dotyčné suroviny a půdu měl. Kdybychom srovnali to co dělali Japonci s třeba Belgičany v Kongu asi by to bylo podobné. Pocit Evropanů byl že to tak být nemá (kolonie má mít "bílý muž") a logicky se tomu snažili bránit, jejich mínění (pocit) asi sdílel Roosevelt, ten nejen že zarazil dodávky některých komodit, ale hlavně zmrazil japonské vklady v bankách, čímž zabránil dotyčné komodity nakoupit jinde (dost praktické že), takže japonský pohled je do určité míry oprávněný, s USA ve sporu nebyli a přesto byli v podstatě okradeni o svá aktiva. Pro jejich kulturu je myslím (nejsem Japonec) dost problém se podvolit nátlaku. Začali tedy válku, dokud ji byli schopni se zdroji které měli vést. Z jejich pohledu to asi bylo opravdu vyprovokované. Ostatně nejsou sami kdo to tvrdí. Existuje názor že Rooseveltovou snahou bylo vstoupit do války a pro to bylo nutno mít opravdu dobrý důvod (americký izolacionalismus nebyl výmysl). Takže buďme opatrní v odsuzování tohoto názoru. Japonský a náš pohled je rozdílný, ale z pohledu Japonců má možná pan generál kus pravdy. Jak píše JF všichni se čertí když někdo napíše něco co neodpovídá oblíbenému vzorci, třeba pláč sovětů nad tím že byli napadeni němci, myslím že je to štve především proto že němce do poslední chvíle zásobovali, když ve spolupráci s nimi zabírali cizí území bylo to v pořádku, taky jiný pohled. Když někdo (třeba já Smile ) napíše že SSSR je jeden z agresorů který začal WWII spoustě lidí to nejde na rozum, ale pokud WWII začala napadením Polska toho se SSSR aktivně účastnilo. Takže pohled Japonce je jiný než třeba můj, jsme jiná kultura, ale to že to vidím jinak není důvodem ho odsoudit. Prostě prohráli válku a teď mohou tak akorát psát eseje Smile
URL : https://www.valka.cz/11-11-2008-Japonsky-general-V-Pearl-Harboru-jsme-se-jen-branili-t77636#285971 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více