12.11.2008 - V prostoru Kaliningradu je již umístěn první Iskander

V Kaliningradské ZOO bylo na základě ankety pokřtěno dvouleté mládě žirafy jménem Iskander.


Sergej Antonjuk, organizátor a propagovatel tohoto jména pro žirafu k tomu poznamenal:


Až na druhé straně hranic zjistí, že máme Iskandera, tak se možná zasmějou a nebudou blbnout s protiraketovou obranou. Vycházíme z principu, že co je směšné, není hrozné, chceme žít se všemi v míru


Více zde:


www.novinky.cz
URL : https://www.valka.cz/12-11-2008-V-prostoru-Kaliningradu-je-jiz-umisten-prvni-Iskander-t77649#285915 Verze : 0
U takových různých "reklamních" názvů mne pobaví fakt, že ošetřovatelé stejně říkají svým svěřencům nějak "normálně" (Barunko, Pepíku apod.). A tyto reklamní názvy jsou jen na tabulkách u výběhu.


Měl bych dotaz.
Jak to bylo, případně je, s protivzdušnou obranou Kaliningradu tak nějak obecně ... Předpokládám, že to bylo a je pořád silně chráněné místo, byl by opravdu Iskander až tak "vyjímečný"?
URL : https://www.valka.cz/12-11-2008-V-prostoru-Kaliningradu-je-jiz-umisten-prvni-Iskander-t77649#285920 Verze : 0

Citace :

Měl bych dotaz.
Jak to bylo, případně je, s protivzdušnou obranou Kaliningradu tak nějak obecně ... Předpokládám, že to bylo a je pořád silně chráněné místo, byl by opravdu Iskander až tak "vyjímečný"?



Iskander nie je prostriedok PVO.... Iskander je operačno-taktický raletový systém - jeho úlohou nie je obrana, ale útok. A vzhľadom na polohu Kalinigradskej enklávy uprostred štátov NATO by bolo jeho rozmiestnenie v tejto oblasti dosť veľkou hrozbou hlavne pre Poľsko.
URL : https://www.valka.cz/12-11-2008-V-prostoru-Kaliningradu-je-jiz-umisten-prvni-Iskander-t77649#285940 Verze : 0

Citace - buko1 :

Iskander nie je prostriedok PVO.... Iskander je operačno-taktický raletový systém - jeho úlohou nie je obrana, ale útok. A vzhľadom na polohu Kalinigradskej enklávy uprostred štátov NATO by bolo jeho rozmiestnenie v tejto oblasti dosť veľkou hrozbou hlavne pre Poľsko.



V originale bolo napisane, ze: ...tak se možná zasmějou (oni - 3. os. mnoz. c.) a nebudou blbnout (zase oni) s protiraketovou obranou.


Myslim, ze to je v poriadku. Myslene bolo podla mna to, ze druha strana nebude nic robit s (svojou) PVO, nie Rusi.
URL : https://www.valka.cz/12-11-2008-V-prostoru-Kaliningradu-je-jiz-umisten-prvni-Iskander-t77649#285952 Verze : 0
Aha, spatne pochopeny text a neznalost zbrani dohromady, dekuji za osvetu. Tak tedy z opacne strany, Rusko nemelo doted zadny obdobny utocny prostredek v okoli Kaliningradu (teda nemyslim zirafu ci tak neco Smile )? Jsem absolutni laik (jestli to teda z predchoziho dotazu nebylo dost zrejme Smile ).
URL : https://www.valka.cz/12-11-2008-V-prostoru-Kaliningradu-je-jiz-umisten-prvni-Iskander-t77649#285991 Verze : 0

Citace :

Vycházíme z principu, že co je směšné, není hrozné



To platí pro Kaliningrad dvojnásob. Zajímalo by mne totiž jestli už se jim podařilo sundat ten padací most co tam desetiletí od války visel ve vzduchu (obeznámenému Němci, který byl ochoten to udělat nechtěli dát žádnou odměnu).
URL : https://www.valka.cz/12-11-2008-V-prostoru-Kaliningradu-je-jiz-umisten-prvni-Iskander-t77649#286008 Verze : 0
Nie som si 100% istý, ale mám pocit že existovala nejaká dohoda medzi Ruskom a NATO ohľadne rozmiestňovania útočných zbraní v Kalinigrade. Či ako protihodnotu ponúkalo NATO zastavenoie rozširovania na východ, alebo to malo súvislosť so zmluvou o obmedzení raketových systémov neviem.
URL : https://www.valka.cz/12-11-2008-V-prostoru-Kaliningradu-je-jiz-umisten-prvni-Iskander-t77649#286020 Verze : 0
Existuje dohoda, přesněji spíše memorandum o tom, že v Kaliningradu nebudou rozmístněny jaderné zbraně výměnou za jejich nerozmístnění na území nových členů NATO. Nejde o ratifikovanou smlouvu. Rozmístnění operačně taktických raket ji neporušuje, pokud nebudou jaderné a stejně tak toto rozmístnění nijak neporušuje žádnou jinou smlouvu (i kdyby jaderné byly do té doby přijaty do výzbroje a byly rozmístněny). Ovšem většina smluv má výpovědní klauzuli a Rusku nic nebrání jí případně využít.
Žádnou zbraň nelze označit za „útočnou“, případně „obranou“ jde o to jak je použita, jestli při útoku, nebo obraně. Mohu se mýlit, ale nejsem si vědom žádné právní klasifikace v tom směru v existujících dohodách. Je to tak?
URL : https://www.valka.cz/12-11-2008-V-prostoru-Kaliningradu-je-jiz-umisten-prvni-Iskander-t77649#286117 Verze : 0
To je ten dokument, ktorý som myslel. Dik za spresnenie.


Čo sa týka "útočných" a "obranných" zbraní - je pravda že každá zbraň sa dá použiť v útoku aj v obrane, ale niektoré sú použiteľné hlavne pre útok ("útočné zbrane") a iné hlavne pre obranu - napr. delostrelectvo lafetované v pohraničných pevnostiach je obranná zbraň, aj keď vo svojej podstate útočí na postupujúceho protivníka...
URL : https://www.valka.cz/12-11-2008-V-prostoru-Kaliningradu-je-jiz-umisten-prvni-Iskander-t77649#286149 Verze : 0
Klobouk dolů, tos mě dostal, pevnostní výzbroj mě opravdu nenapadla.


Ale já spíš uvažoval v kontextu smluv a dohod v tématu Kaliningradu.
URL : https://www.valka.cz/12-11-2008-V-prostoru-Kaliningradu-je-jiz-umisten-prvni-Iskander-t77649#286191 Verze : 0
Typickou obranou zbraní jsou třeba miny, alespoň ty pěchotní (těžko je lze použít jako útočné) Obecně pevnosti jsou samy o sobě obrané, stejně jako veškeré opevnění. Ale z pohledu smluv to je asi jak píše Radek.
URL : https://www.valka.cz/12-11-2008-V-prostoru-Kaliningradu-je-jiz-umisten-prvni-Iskander-t77649#286193 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více