19.11.2008 - Zkoušky ruského supergranátometu byly úspěšně ukončeny

Skúšky ruského supergranátometu úspešne ukončené
Skúšky nového ruského granátometu RPG-32, ktorý má byť ako jediný na svete schopný so 100% pravdepodobnosťou zničiť opancierované vozidlo či tank vybavený komplexom aktívnej ochrany, boli úspešne ukončené.


Unikátnosť tokto reaktívneho granátometu má spočívať v jeho praktickej nezraniteľnosti protivníkom. Táto má byť zabezpečená tým, že v momente výstrelu sú z granátometu vystrelené s malým oneskorením (0,2-0,4 s) dva projektily. Úlohou v poradí prvého je odpútať pozornosť komplexu ochrany protivníka, zatiaľ čo v poradí druhý ničí cieľ. Tento predpoklad vychádza zo skutočnosti, že v súčasnosti žiaden zo známych obranných systémov nedokáže tak rýchlo reagovať na dva za sebou idúce útoky.


Granátomet bol vyvinutý v štátnom výskumno-vývojovom podniku Bazaľt (Базальт), ktorý patrí medzi popredné podniky v oblasti vývoja streliva a munície.




zdroj a TTD:
www.newsru.com [RUS]
URL : https://www.valka.cz/19-11-2008-Zkousky-ruskeho-supergranatometu-byly-uspesne-ukonceny-t77856#286694 Verze : 0
Tady píšou RPG-30: http://lenta.ru/news/2008/11/19/rpg/


Myslím, že je to pravděpodobnější, protože RPG-32 už je používané pro Jordánskou licenční výrobu RPG-29, vzhledem k tomu že je zbraň zřejmě hlavně pro export pro nejmenované země Blízkého Východu, asi by se tím spíš chtěl výrobce vyhnout duplicitnímu označení.
URL : https://www.valka.cz/19-11-2008-Zkousky-ruskeho-supergranatometu-byly-uspesne-ukonceny-t77856#286700 Verze : 0
Ta první zpráva je typický novinářský blábol.
Ta druhá je přesnější, ale mohli dát lepší obrázek, aby byl jasnější princip.


Celé info pochází pravděpodobně odtud
http://www.cheburekov.net/?p=88


Prakticky jde o normální jednorázový granátomet (pancéřovku) s tandemovou kumulativní hlavicí, doplněnou o pomocnou hlaveň, která vystřelí klamný cíl pro oklamání systémů aktivních ochran nebo aktivaci ERA. SAmozřejmě musel být uprave systém odpalu, aby byl časový rozestup co nejkratší.


Účinnost toho prvního je v mezích normálních zbraní této kategorie.
Vzhledem k malému nárůstu hmotnosti RPG-30 bude prekurzor slaboučký.
Předností je možnost "oklamání" systémů aktivní ochrany, případně aktivace některého z bloků ERA.


Udávaná průbojnost 600 (650) mm RHA je sice pěkná, pancíře Chobham dosahují vyšších hodnot a v tomto směru není přidání další minihlavice žádným dramatickým krokem vpřed.
Samozřejmě že tlustý pancíř je zpravidla jen na čele, ale zásahem do motorového prostoru, lze tank zničit i jednodušší zbraní.


Možnosti obrany? Stejné jako u klasických kumulativních hlavic - představný pancíř, stačí rošt, který je nejlehčí.
Případně kombinace aktivních systémů ochrany s ERA viz např T-80U.


A k té nezranitelnosti ... samozřejmě není řeč o obsluze. Boj s "tankoborníky" byl jeden z důvodů, proč tanky vezou 0,5 kulomety a BVP rychlopalné kanony. Po odpalu je obsluha samozřejmě zasažitelná jako kterákoli jiná ... pro její ochranu se z hlediska konstrukce granátometu neudělalo prakticky nic. Spíš naopak, obsluha se víc pronese.


Takže supegranátomet? ... spíš jen zdokonalená pancéřovka.
URL : https://www.valka.cz/19-11-2008-Zkousky-ruskeho-supergranatometu-byly-uspesne-ukonceny-t77856#286706 Verze : 0
Musí to být "super", aby se to prodalo a aby mohla být mastnější faktura Wink


EDIT: Jde zřejmě "pouze" o RPG-27, doplněné o onu druhou raketku. Účinný dostřel 200 m, ráže 105mm, celková hmotnost něco přes 10 kg, probíjí 600mm pancíře za dynamickým pancéřováním.
URL : https://www.valka.cz/19-11-2008-Zkousky-ruskeho-supergranatometu-byly-uspesne-ukonceny-t77856#286708 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více