26.11.2008 - Teroristický útok v Bombaji, 80 mrtvých a na 200 raněných

Jižní Bombaj, srdce indické metropole, zasáhly ve středu večer koordinované útoky teroristů. Náhodná střelba do civilistů a výbuchy otřásly luxusními hotely Tádž Mahal a Oberoi, vlakovým nádražím, nemocnicí, kavárnou, restaurací a dalšími veřejnými místy. Později se útoky rozšířily i do ostatních částí města. Nejméně 80 lidí zemřelo a přes 200 bylo zraněno, 15 turistů má být drženo jako rukojmí.


www.novinky.cz
URL : https://www.valka.cz/26-11-2008-Teroristicky-utok-v-Bombaji-80-mrtvych-a-na-200-ranenych-t78005#287424 Verze : 0
BBC:http://news.bbc.co.uk/2/hi/south_asia/7751160.stm


Podle jejich zdrojů to vypadá že se útočníci (aspoň v hotelech) snažili hledat cizince... Ale to se asi týkalo až toho výběru rukojmí, při střelbě jim asi stačilo že viděli dost hustý dav.


Je to docela znepokojivé, podle počtu útoků to musela být celkem rozsáhlá a slušně naplánovaná akce.
URL : https://www.valka.cz/26-11-2008-Teroristicky-utok-v-Bombaji-80-mrtvych-a-na-200-ranenych-t78005#287437 Verze : 0
online.wsj.com

K teroristicke akci se pry mela prihlasit nejaka skupina Deccan Mujahideen. Deccan je odvozeno od nazvu mensi nahorni plosiny, na ktere se rozklada i Bombaj. Jinak ten clanek z Wall Streetu ukazuje i mapku, kde se utoky staly a vypada to, ze byly celkem daleko od sebe. To vypadalo na slusne provedenou koordinaci a komunikaci. Rozhodne to nebyli amateri, ala utoky na americke ambasady.

Je celkem zajimave, ze vcera jsem cetl analyzu tykajici se presunu utoku islamistu z Iraku do Pakistanu a Indie. Koukal jsem i na statistiku ztrat koalicnich vojaku v Iraku za tenhle rok a slo to dost radikalne dolu. Takze to vypada, ze Al Kajda apod. si radsi vybrali jine cile. Myslim, ze tohle je mnohem zavaznejsi Indie ani Pakistan nejsou schopni se svymi slozkami branit jakemukoli teroristickemu aktu, takze tady bych se celkem obaval.

Jinak doopravdy to vypada, ze cilem pro ziskani byli cizinci - nicmene dost z nich nebylo "bilych" - mezi rukojmimi jsou Cinani, Indonesani, apod.

Nicmene podle provedeni to vypada dost organizovane.

Mimochodem ty fotky z nadrazi jsou dost tvrdy, jak znam indicka nadrazi z fotek a vypraveni kamaradu, tak to musel bejt velmi snadny a uspesny cil. Indicky vlaky jsou v podstate narvany az po strechu lidma, podobne nadrazi, takze strilet do davu muselo predstavovat zajimavy cil.
URL : https://www.valka.cz/26-11-2008-Teroristicky-utok-v-Bombaji-80-mrtvych-a-na-200-ranenych-t78005#287444 Verze : 0
Tohle bych až tak moc s Kajdou zatím nespojoval, islamisté v Indii byli aktivní už před ní... S kým by to ale spojovat šlo je Pákistánská ISI, mohlo by jít o pokus sabotovat hned v zárodku bezpečnostní spolupráci Pákistánu a Indie, o kterou se současný Pákistánský premiér snaží.


Šeptanda v Indii naznačuje, že by počet obětí mohl jít až do 500, protože zatím nebylo možné spočítat oběti v hotelech. Podle BBC navíc jsou zprávy i o tom že třetí skupina zadržuje rukojmí v jakémsi kancelářském objektu a že se stále ještě střílí na několika dalších místech Sad


EDIT: CNN hlásí, že byly všechny tři skupiny rukojmí osvobozeny akcí Indické policie.


Mezi oběťmi útoků je i velitel Mumbaiské protiteroristické jednotky, plus dalších 11 policistů.


A vypadá to, že byl útok zcela překvapivý, Indové hlídali na základě varování jiné cíle - hlavně kina a nákupní centra. Je možné, že šlo ze strany útočníků o úmyslně nastrčenou informaci?


www.cnn.com


EDIT2: Jeden ze zatčených teroristů si údajně vylil vyšetřovatelům své srdce (jen jestli přitom nesplachovali Korán do záchoda), vypadá to že pocházejí ze skupiny cvičené a řízené Pákistánskou ISI a do města se dostali s pomocí Indického gangstera kterému ISI poskytla ochranu. Pokud to tak opravdu je, vysvětlovalo by to mj. nezvyklou koordinaci útoků i jejich rozsah. I motiv.
URL : https://www.valka.cz/26-11-2008-Teroristicky-utok-v-Bombaji-80-mrtvych-a-na-200-ranenych-t78005#287447 Verze : 0
Marku je to mozny, nicmene podle zpravy, kterou jsem cetl vcera - nekteri lide v ramci ISI, pakistanske armady a vlady by se mely napojit na AlKajdu, popr. spise na Taliban.

Mimochodem, co je jineho na tech utocich je prave celkem ta preciznost. Navic oproti puvodnim utokum na Indii utocnice nemeli snahu zmizet, neslo o demonstrativni akt jako napr. v pripade problematiky Kasmiru, ale podle vseho to vypada, ze slo o mucedniky.

Podle vetsiny zprav, ktere jsem pochytal tady u nas to vypada, ze nikdo z utocniku nepocital s jinou moznosti nez smrt. Tohle nevypada na nejaky politicky problem, ale spis slusne na nabozensky fanatismus a tady si myslim, ze to spise nahrava napojeni na Al Kajdu nez neco jineho. Preci jenom ISI by se spise snazilo, aby jeji agenti rychle zmizeli a nedoslo k potencialnimu odhaleni. Ale tady podle vseho slo o utok na cizince (proc by to ISI delala?), brani zajatcu (opet cizinci), apod. To rozhodne nevypada svym stylem na nejakou akci ISI, ta by spis utocila na neco, co se tyka Indie samotne.

Uvidime az budou presnejsi zpravy, zatim je to dost chaoticky.
URL : https://www.valka.cz/26-11-2008-Teroristicky-utok-v-Bombaji-80-mrtvych-a-na-200-ranenych-t78005#287473 Verze : 0
Hlavne pokud by za tim staly pakinstanske slozky, tak toto je vice mene vyhlaseni valky, a do toho by Pakistan jiste nesel, at uz jsou vztahy s Indii jakekoliv. Teroristicky rukopis teto akce je az prilis patrny, a to, ze je to "hozeno" na pakistanskou ISI je jen snaha zmast stopy, pripadne priostrit situaci mezi Indii a Pakistanem.
URL : https://www.valka.cz/26-11-2008-Teroristicky-utok-v-Bombaji-80-mrtvych-a-na-200-ranenych-t78005#287476 Verze : 0
Ps. pokud chcete vedet vice co je to pakistanska ISI, mozno najit info treba zde :


en.wikipedia.org


(kdyby to chtel nekdo dat v cestine na valku Wink, budem radi Very Happy)
URL : https://www.valka.cz/26-11-2008-Teroristicky-utok-v-Bombaji-80-mrtvych-a-na-200-ranenych-t78005#287477 Verze : 0
Detaily ohledne tech odlisnosti:
www.time.com


Mimochodem, co jsem pochytil jeste v prubehu poslednich 6 mesicu. Velkou otazkou po cele Indii byli tzv. islamske university, ktere byli znovu otevreny. Podle puvodnich zprav zpravodajskych sluzeb se melo jednat o skoly, ktere byly zasobarnou talentu pro Al Kajdu a dalsi islamske organizace. Podle poslednich zprav se snazila Indie opet tyto skoly uzavrit s novymi utoky.


Je otazkou jestli to nema spojitost, preci jenom nikdo z predstavitelu techo univerzit ani pri jednom utoku nevyjadril nejake litosti ci popripade odsouzeni utoku.


Otazky kolem ISI:
www.cfr.org


Admine problem je, ze nikdo dlouhodobe nevi, jak to vypada v Pakistanu a hlavne jak tam funguje centralni vlada. Uvedom si, ze dlouhou dobu tam vladli vojaci, kteri vedeli jak kontrolvat slozky armady a tajne sluzby. Ted tam vladnou civilove a ty nemaji zadnou kontrolu nad zpravodajci.


Navic problem s Waziristanem a Kasmirem, napojenim na Al Kajdu, necentralizovany a chudy stat. Pakistan je hoodne velka neznama. Navic se oobevuji zpravy, ze Musharaf to hral na obe strany tedy na Taliban a USA. Tahle zeme je proste potencialne velkej pruser, proto ta zmena od Iraku k Pakistanu - navic jadena velmoc! Trosku z toho mrazi.


The militant told the TV station that the attackers want India to release all "mujahedins."


"Only after that will we release the people," the militant told the TV station, according to the Times of India.
To nevypada na Pakistan Marku.


Hodinu po hodine zde:
www.cnn.com


EDIT: Podle vypovedi to vypada, ze v pozadi muze byt Lashkar-e-Tayiba, coz je organizace, ktera je bezne pokladano za integralni soucast Al-Kajdy. Samotna ma vsak mnohem vetsi cile a clenskou zakladnu nez Al-Kajda. Navic v minulosti mela podporu od ISI. Teprve pote, co se obratila i na Pakistan ISI se snazila Lashkar-e-Tayiba kontrolovat. Otazniky ale zustavaji.


www.encyclopedia.com


Napojeni na Filipiny bylo pokud si pamatuji pres takovety ruzne islamske nadace, nicmene ty byly na Filipinach zruseny nekdy kolem 2003 nebo tak. Takze bych ted o propojeni pochyboval - mozna vsak MILF nebo Abu Sayaff, kdo vi.
URL : https://www.valka.cz/26-11-2008-Teroristicky-utok-v-Bombaji-80-mrtvych-a-na-200-ranenych-t78005#287483 Verze : 0
Mimochodem, co je tohle za zbran - neni to nase SA-58?
URL : https://www.valka.cz/26-11-2008-Teroristicky-utok-v-Bombaji-80-mrtvych-a-na-200-ranenych-t78005#287487 Verze : 0
Nie to nie je Sa vz.58 - tá nemá takú veľkú poistku, či čo je to.
URL : https://www.valka.cz/26-11-2008-Teroristicky-utok-v-Bombaji-80-mrtvych-a-na-200-ranenych-t78005#287493 Verze : 0
Jasný AKS/AKMS.


Ad ISI, problém je, že ISI je takový víceméně "stát ve státě" - vypadá to, že třeba současné boje ve Wazíristánu probíhají mezi armádou a spolupracovníky ISI, v Afghanistánu byl při úspěšném odražení útoku Talibanu zajat koalicí plukovník ISI v činné službě a tak dále. Takže myšlenka, že ISI dělá něco pro to, aby poškodila vládu (koneckonců... Bhuttová chtěla omezit vliv ISI a jak dopadla, Mušaraf měl víc pudu sebezáchovy tak hrál na obě strany) není myslím zas až tak "mimo". Navíc současný Pákistánský premiér je pro ně úplný kacíř a existenční hrozba, pokud se pokusí naplnit své cíle (konec podpory Kašmírských separatistů, jednání s Indií, rozehnání odporu v kmenových oblastech...).
Ad motiv, je potřeba rozlišit motiv útoku a motiv útočníků - a právě ISI ke svým cílům islamisty využívá často... No nic, uvidíme.
URL : https://www.valka.cz/26-11-2008-Teroristicky-utok-v-Bombaji-80-mrtvych-a-na-200-ranenych-t78005#287503 Verze : 0
buko ma pravdu,
ten prepinac- poistka je charakteristicka pre stareho dobreho Kalasnikova a jeho klony.
na SA-58 je tiez ina ramenna opierka, vyklana sa do strany, su k nim ine zasobniky a nemaju pod hlavnou vyterak
URL : https://www.valka.cz/26-11-2008-Teroristicky-utok-v-Bombaji-80-mrtvych-a-na-200-ranenych-t78005#287512 Verze : 0
Marku, jasne tyhle veci mi jsou znamy, nicmene podivej se na to chronologicky.

PO roce 2003 a utoku v Kabulu (zrejme provedeno ISI) sili tlak na Pakistan, aby kontrolovali svoji tajnou sluzbu. K tomu se pridavaji atentaty na Bhuttovou, nekolik pokusu na Musarafa a k tomu tenhle rok ten vybuchlej hotel. Sili prusery ve Waziristanu, kde Taliban oficialne ovlada tusim Severni Waziristan. Islamiste sili, spolecne s tim ISI ztraci kontrolu nad Kasmirem a jeho guerilama - tyhle bojuvky drive trenovane a vybavene ISI se zacinaji obracet proti centralni moci. Prezidentem zeme se po dlouhe dobe stava civilista. ISI pomalicku zacina spolupracovat s armadou pri potlaceni Waziristanu viz. ta zprava Britu.

Pokud je mi znamo, tak prezident nahradil sefa ISI svym privrzencem, ten pak vyhodil nektere vyssi dustojniky vcetne vedeni obou sekci. Z toho mi vychazi, ze rozhodne to nebude "OFICIALNI" akci ISI (posvecenou zhora), ale spise nejakou akci renegadu (ci byvalych clenu) z ISI. Tedy nekoho z tech oddeleni kam se jeste vliv novych lidi nedostal. Jsem si vedom toho, ze dost lidi z ISI je napojeno na islamisty anebo pochazi z kmenovych uzemi, takze to me prave vede k domnence, ze nekdo by potencialne spis jednal na vlastni pest. Navic podle zpravy ze vcerejska Taliban ci Al Kajda infiltrovali nizsi stupne v ISI, takze i to je mozne.

Nicmene pokud se podivame na akce ISI, tak podle me maji vsechny logiku. Musim se priznat, ze jakkoli z pohledu zapadu jsou nam proti mysli, tak z pohledu Pakistanu to ma logiku - odvraceni Talibanu nazpet do Afganistanu, rozvraceni Kasmiru a Indie pomoci gueril. Utoky na indicke cile, apod. proste to vypada celkem logicky.

A ted vem vcerejsek - utok na dulezity indicky cil, ale zamereny na cizince. Je mozne, ze se jim islamisti vymkly z kontroly a jelo to samospadem, ale. Proc by nejaky nejnizsi "kanonenfutr" vedel, ze ten kdo jim dal rozkaz je ISI. Neprijde ti to Marku divny a laciny? Nebo si doopravdy myslis, ze nejaky radovy pesak je informovan, ze jeho boss si pokecal s ISI a ted ho posle do Mumbaie. Navic co by z toho ISI mel - pokud to maskoval jako utok Al Kajdy, tak je to nelogicky, protoze akorat pritahne pozornost Britu a Amiku, pokud to byla akce ISI tak me nejak nebere co chteli manifestovat a stejne by to akorat pritahlo pozornost bud pakistanskeho vedeni nebo Amiku. Navic Pakistan je ted pod tlakem Amiku, takze pokdu by to byla ISI tak ten tlak dost zesili.

Nevim je mozny, ze motiv byl uplne nejaky jiny, ktery nam neni znam a pak zrejme se ho nikdy nedozvime. Mozna si i prisel na nejaky lepsi argument, pokud ano tak ho sdel. Je mozny, ze jsem neco nepostrehl.

Mimochodem posledni dobou zacinam mit takovy zvlastni pocit po precteni tech vsech dokumentu, jestli Al Kajda neni trosku jako UFO. Neminim tim zadne konspiracni teorie Smile
URL : https://www.valka.cz/26-11-2008-Teroristicky-utok-v-Bombaji-80-mrtvych-a-na-200-ranenych-t78005#287515 Verze : 0

Citace - Admin :

Ps. pokud chcete vedet vice co je to pakistanska ISI, mozno najit info treba zde :


en.wikipedia.org


(kdyby to chtel nekdo dat v cestine na valku Wink, budem radi Very Happy)



niečo bude, len trpezlivosť.


Zaujímavá myšlienka že Al-kajda je niekedy skutočne jak UFO. Ale zase celkom logické ak chce niekto zakamuflovať represie proti opozícií alebo nejakú svoju vlastnú špinavosť tak posunie do médií info že v tom má prsty al-kajda a už to ide. Ja si myslím že al-kajda je dnes už viac menej len "trade mark" a nejakým ideologickým zastrešením pre extrémistov, než reálnou organizáciou. (al-kajda=základňa - teda niečo čo umožňuje iným organizáciám činnosť)?
URL : https://www.valka.cz/26-11-2008-Teroristicky-utok-v-Bombaji-80-mrtvych-a-na-200-ranenych-t78005#287518 Verze : 0

Citace - Lubo :

buko ma pravdu,
ten prepinac- poistka je charakteristicka pre stareho dobreho Kalasnikova a jeho klony.
na SA-58 je tiez ina ramenna opierka, vyklana sa do strany, su k nim ine zasobniky a nemaju pod hlavnou vyterak



SA-58 v indické armádě: forum.valka.cz
URL : https://www.valka.cz/26-11-2008-Teroristicky-utok-v-Bombaji-80-mrtvych-a-na-200-ranenych-t78005#287519 Verze : 0
vonF: Právě proto, že to "tvrdé jádro" ISI ztrácí pozice, je nějaký takovýhle "velký průšvih" podle mne celekm pravděpodobný - něco jako ofenziva Tet ve Vietnamu, pokus o to udělat něco "velkého" v naději, že se tím situace změní.
Co se kanonenfutru týče, kanonenfutr z 11. září taky věděl, kdo je platí. Takovýhle útok asi taky nepřipravili přes noc a nejspíš by k jeho provedení sáhli po nějakých osvědčených spolupracovnících. Navíc pokud by účelem toho útoku bylo zmrazit tající ledy mezi Indií a Pákistánem, bylo by jen logické, kdyby "zadavatel" Pákistánskou stopu spíš zvýraznil než maskoval. Kdyby kvůli ničemu jinému, tak aby podkopal autoritu Pákistánské civilní vlády v zahraničí.
No, uvidíme, co se vyšetří, i když dost z vyšetřeného asi na veřejnost nepůjde. Tak leda jestli Pákistán zachvátí vlna sebevražd a autonehod důstojníků ISI Wink


Jinak celý koncept útoku je značně znepokojivý a řekl bych, že z primárního teroristického hlediska (tj šíření strachu) by to mohlo být i efektivnější než takové spektakulární akce jako Bali nebo Londýnské metro...


Jinak co se Kajdy týče, ona je opravdu takové UFO, co jsem o ní četl Wink Ne nějaká pevná organizace, ale spíš relativně málo "organizátorů", "stratégů" a "pokladních" - vlastně taková "teroristická grantová agentura" která poskytuje podporu (logistickou, finanční, výcvik) různým lokálním radikálům.
URL : https://www.valka.cz/26-11-2008-Teroristicky-utok-v-Bombaji-80-mrtvych-a-na-200-ranenych-t78005#287531 Verze : 0

Citace - gruppe.drei :

SA-58 v indické armádě: forum.valka.cz

Ja som netvrdil ze v Indickej armade nie su SA-58 , iba to ze na uvedenom snimku nie je Sa-58.
URL : https://www.valka.cz/26-11-2008-Teroristicky-utok-v-Bombaji-80-mrtvych-a-na-200-ranenych-t78005#287533 Verze : 0
take se priklanim k tomu, ze cokoliv zasahne rekneme "zapadni" cile musi byt automaticky "al-kajda", o tom, ze existuje i rada dalsich duvodu, proc treba v teto oblasti zabijet cizince, se tim padem moc nepremysli ani nemluvi. Takze skutecne ten trademark existuje. Pokud si vezmeme skutecnost, ze toto vse by skutecne ridila, koordinovala nebo alespon mentorovala al-kajda, byla by zjevne nejmocnejsi organizaci na teto planete, ve srovnani s ni je CIA materska skolka Very Happy Protoze staci se podivat, ze co tyden se ve svete nekde neco stane, a ihned to dostava nalepku, ze za tim tak ci onak stoji prave BinLadinek, uprimne uz se mi tomu nechce moc verit. Je to dost podobne jako s tou hospodarskou krizi - podniky, ktere byly v pruseru jeste daleko pred tim, nez se nejake trhy rozhodly padat zavratnou rychlosti, najednou vyhlasuji, ze musi propoustet zamestnance kvuli "hospodarske krizi".


Yet another Trademark(C)(TM)
URL : https://www.valka.cz/26-11-2008-Teroristicky-utok-v-Bombaji-80-mrtvych-a-na-200-ranenych-t78005#287541 Verze : 0
No tohle bude krapet složitější:


- podle některých zpráv se ještě (po cca 20 hodinách) bojuje, další přestřelky jsou hlášeny i ze severní části města; pokud by to byla pravda, znamenlao by to další vlnu, o propracovanější koordinaci nemluvě


- podařilo se jim zlikvidovat šéfa policejní protiteroristické organizace


- údajně kradou policejní auta, z nich pak střílejí do davu


- v hotelích a podobně šli především po občanech USA, VB, IZR (navíc jeden z cílů byl čistě židovský)


- nejsou to prý pouze maniaci, kteří si jdou pro smrt (jako když se někdo odpálí s baťohem plným trhaviny); umřít se nebojí, ale když to jde, tak bojují nebo se přesunují jinam; jsou ozbrojeni, nesou si spoustu munice a granátů; někdy berou rukojmí



Na jednu stranu to odkazuje na chování teroristů á la Kašmír, na druhou stranu je tam silný prvek pečlivého plánování a výrazné koordinace v měřítku dosti neobvyklém. Tohle musel někdo pracně naplánovat, zajistit dostatek munice (sehnat, zaplatit, dopravit) a lidí, získat některé informace citlivější povahy. A to se zřejmě nepodařilo iniciovat vše, co bylo připraveno (soudě například podle několika kilo RDX nalezených v nějakém autě či co to bylo).



To, že se k tomu přihlásila organizace dosud neznámá, nemusí nic znamenat. Může jít o členy nějaké předchozí skupiny (či několika). Napojení na AQ může představovat pár osob, které zajistili tu sofistikovanější část akce (naplánování, logistika, finance, kontakty a podobně). Krátce před samotnou akcí mohli tyhle mozky klidně odcestovat někam mimo.
URL : https://www.valka.cz/26-11-2008-Teroristicky-utok-v-Bombaji-80-mrtvych-a-na-200-ranenych-t78005#287556 Verze : 0
Jeden terorista při vyjednávání prý mluvil v jazyce Urdu s kašmírským přízvukem. To by zase mohlo ukazovat na pákistánskou stopu či podíl ... každopádně pákistánská oficiální místa označila útok za barbarský a nabídla zřízení horké linky mezi šéfy tajných služeb obou států.
URL : https://www.valka.cz/26-11-2008-Teroristicky-utok-v-Bombaji-80-mrtvych-a-na-200-ranenych-t78005#287561 Verze : 0
Od jednoho Indického přispěvatele na Tank-Netu, mělo by podle toho jít poznat která Indická ozbrojená složka je zrovna na fotkách:


Policie - obvykle vyzbrojená pistolemi a opakovačkami Lee-Enfield No.4 (nepředpokládá se od nich v normální službě nějaké velké válčení) - jsou vidět v pár záběrech ze začátku toho útoku.
ATS - protiteroristický oddíl Mumbaiské policie - AK-47, Sterling, pravděpodobně i MP5
Polovojenské jednotky (asi něco jako četnictvo nebo OMON) - FN-FAL, resp. Indickou licenční výrobu Britské licenční výroby SLR.


Armáda - útočná puška INSAS, SVD
NSG - protiteroristická jednotka - MP5, PSG1
MARCOS (Marine Commandos) - MP5, AK-47, PSG1, INSAS atd.
URL : https://www.valka.cz/26-11-2008-Teroristicky-utok-v-Bombaji-80-mrtvych-a-na-200-ranenych-t78005#287565 Verze : 0

Citace - M´hilosh :

Ja si myslím že al-kajda je dnes už viac menej len "trade mark" a nejakým ideologickým zastrešením pre extrémistov, než reálnou organizáciou. (al-kajda=základňa - teda niečo čo umožňuje iným organizáciám činnosť)



Citace - Admin :

Pokud si vezmeme skutecnost, ze toto vse by skutecne ridila, koordinovala nebo alespon mentorovala al-kajda, byla by zjevne nejmocnejsi organizaci na teto planete, ve srovnani s ni je CIA materska skolka Very Happy



Presne to je to, co jsem myslel svoji poznamkou o UFO. Zda se mi, ze obe strany tedy teroriste i statni celky maji z takoveho vyvoje zisk. Pokud teroriste se zastituji Al Kajdou tak proste vytvari peknou znacku (brand management) a zaroven tim dokazuji jak je ta organizace mocna, prinasi strach mezi verejnost, apod.


Na druhe strane staty, jak uz M'Hilosh psal, proste toho mohou pouzit jako navyseni rozpoctu, zakonna opatreni, vetsi dohled nad civilisty, utoky na dalsi zeme (Afghanistan), apod.


Navic, co mi dost nesedi, jak zminil Admin, pokud jsou vsechny ty zpravy o infiltracich (do armadnich slozek, policie, politiku, zpravodajcu, apod.) pravdive tak je to nejmocnejsi org na svete. A stejne tak to vrha dost negativni svetlo na ostatni zpravodajske sluzby. Nicmene nechce se mi verit, ze by CIA, MI5 a dalsi, proste zamestnavali dem**ty, kteri nejsou schopni nic udelat. To mne nesedi, prave proto si spis myslim, ze neco takoveho jako organizace Al Kajda proste neexistuje. Jsem schopnej verit, ze existuje neco jako koncept "Al Kajda Franchising" - viz. McDonalds, KFC, apod., Admin urcite pochopi Very Happy (pro neekonomicky vzdelane blize info zde: http://en.wikipedia.org/wiki/Franchising).


To by naprosto davalo smysl, naprosto stejny koncept - mentoring, finance, know how, vybaveni plus brand. To dava smysl, ale proste Al Kajda jako organizace, to mi trosku rozum nebere.



Citace - Robot :

- podle některých zpráv se ještě (po cca 20 hodinách) bojuje, další přestřelky jsou hlášeny i ze severní části města; pokud by to byla pravda, znamenlao by to další vlnu, o propracovanější koordinaci nemluvě
- podařilo se jim zlikvidovat šéfa policejní protiteroristické organizace
- údajně kradou policejní auta, z nich pak střílejí do davu

Poporade:
- Jo vypada to, ze stale v TajMahalu jsou zadrzovani nekteri rukojmi.
- Ona ta likvidace toho sefa, podle toho, co jsem cetl na jednom indickem foru vypada, ze nebyla cilena ale spis, ze sel do akce jako ostatni prislunici se spatnym vybavenim - podle vseho prvni policiste diky usporam v rozpoctech nemeli vesty, helmy, chranice a dalsi vybaveni klasicke v Evrope ci USA. Coz byla dost nebezpecna kombinace v mestskem boji navic uvnitr budov.
- Ta informace o policejni autech pochazi z videozaznamu, ktery je pristupny na CNN - koukal jsem na to, jede tam policejni dodavka se sirenama projizdi davem a najednou zazni strelba a vsichni lehnou na zem. Pote se objevuje jeden clovek se zakrvacenou rukou. Podle me to bylo dost neprukazny, vubec jsem nevidel zablesky z auta, nic - ani nebyl na videu ani jeden mrtvy. Mimochodem spis to vypadalo, ze si nekdo pockal az pojede policejni auto a pak zacal palit. Stara taktika.


Pro Marka: No prave myslis, ze i ten 9/11 vedel, kdo jej plati. Oba dva zname historii napr. v WW II. a myslis, ze nekdo napr. z bunek odporu vedel, kdo to cele ridi. Cetl jsem zajimavou analyzu ohledne maquistu a nadherne tam byla rozebrana ta podobna volna organizace jakou mohou mit teroriste. V pripade odhaleni i napr. sefa, proste to nemohlo znicit celou organizaci. Podobne odhaleni sefa bunky vedlo pouze k zaniku bunky ne org. A prave zakladni premisou byly, ze jak obycejni pesaci, tak sefove proste nevedli presne vsechny informace. Proc by tedy tomu v dobe asi 60let pote, melo byt jinak? Mne tohle prijde spis az moc laciny, tak nejak pro novinare a politiky Very Happy Proc by tedy za WW II. a Studene valky pouzivali mrtve schranky, ruzne prenosy zprav, apod.?


A jeste velmi !! zajimavy clanek tykajici se potencialnich organizatoru (vcetne citaci prohlaseni, apod.) - urcite stoji za precteni. Podobne jako FT ci dalsi nakonec dospiva k zaveru, ze se melo jednat spise o domaci produkci. Je mozne, ze to nakonec bude domaci produkce - vezmeme-li v uvahu, ze za rok 2008 se jedna jiz o asi 7 velky utok v Indii (vcera jsem videl slusnou mapoku utoku a vetsina se koncentrovala na byvala muslimska uzemi, coz bylo dost zajimavy - bylo to nekde na FT, ale bohuzel dnes uz to nemuzu dohledat).
crooksandliars.com


a zdroj odkud tenhle blog cerpal - mozna jeste lepsi nez ten blog:
http://www.newsweek.com/id/170301/page/1


Nakonec je mozny, ze za utokem nebude stat zadny muslimsky spolek, ale pouze radikalni slozka Hinduistickych milici - co stoji za zminku je, ze stejny velitel, ktery byl zabit pri potyckach v Mumbai je stejny velitel, ktery pozatykal kolem 10 hlavnich clenu hinduistickych milici (vcetne plukovnika armadni rozvedky v cinne sluzbe). To by vysvetlovalo vsechny ty lacine stopy - lod priplouvajici s Pakistanu, napojeni na ISI, vyjednavac mluvici Urdu - tohle jsou proste az moc lacine stopy vedouci do Pakistanu.
URL : https://www.valka.cz/26-11-2008-Teroristicky-utok-v-Bombaji-80-mrtvych-a-na-200-ranenych-t78005#287580 Verze : 0
S tou Al-Kajdou, UFO a frančízou (myslím, že takto se to píše Česky) může mít vF pravdu. Já bych to možná označil i jako "válku klonů". Very Happy
Základ vychází z historické tradice individuálního teroru proti indiviuálním cílům ve středověku. Asasínové v podstatě také "naklonovali" dobrovolníky určitým programem, cílem a odměnou za splnění. Snad je v tom i něco z Pavlova, cililink.
V současné době si někdo moc dobře promyslel způsoby infiltrace, k čemuž mu nahrává spousta užitečných idiotů s pojmem multi-kulti. Takže první věc, průnik, není žádný problém.
Druhou věcí je výběr cíle, což také není problém. Je-li některý lépe chráněn, chce to pouze trpělivost, a té je dostatek. Všimněte si, že žádný vzorec teroristického útoku není závislý na časovém faktoru. Prostě až to půjde, tak se to udělá.
Třetí věc je výzbroj. Opět žádný problém, dá se využít čistě národních zdrojů, a to téměř všude.
Čtvrtá věc, prostředník. Zde bychom měli onen "klon" (klony). Vycvičen k provedení akce včetně sebeobětování. Dáno vírou a metodou "klonování".
Pátá věc, krytí. Zde to opravdu může být Al-Kajda i její frančíza. V každém případě je výhodné krytí náboženstvím, protože v našem multi-kulti prostředí je "nekorektní" obvinit z vražd náboženské fanatiky. To je ještě větší prohřešek, než nacionalismus. Maximálně, kdyby to byli katolíci nebo judaisté. Ale islamisté, "fuj, ty rasisto a nesnášenlivá osobo".


Problémem je skutečnost, že teroristé vytvořili vzorec akce, jenž se zatím nepodařilo rozkrýt. Podle mne za tím neúspěchem je až debilně přílišná "korektnost" euroatlantické civilizace. Teroristé právě z toho vycházejí.
Úder proti nim by asi neměl být veden podle standardních schémat "národních válek".
Úspěch může přinést pouze:
1) úplná likvidace "klonů";
2) dosažení imunity vůči infiltraci "klonů";
3) likvidace "klonovací firmy".
Problém je v tom, že:
1) všechny zkrouhnout nejde, pokud to nechceme vzít stylem: "Zabijte je všechny, Bůh si to přebere!";
2) lze provést jedině uzavřením naší civilizace vůči "klonovatelným" osobám a kultuře;
3) je třeba ji nalézt, tedy do ní infiltrovat. Zcela jistě se o to pokoušejí, ale ona "firma" mohla vznikat i desetiletí a vytvářet si ochranné vrstvy, takže její infiltrace je příliš dlouhodobou záležitostí.


Pokud by výše uvedené bylo pravdivé, tak ale "klony" nebudou útočit pouze proti euroatlantikům (kde je to nejlehčí), ale začnou útočit také proti jiným kulturám. A Bombaj může být první vlaštovkou, sloužící možná i k odvedení pozornosti do jiného prostoru. Lze totiž předpokládat, že "klony" mají jak dostatek realizátorů, tak dostatek času.
URL : https://www.valka.cz/26-11-2008-Teroristicky-utok-v-Bombaji-80-mrtvych-a-na-200-ranenych-t78005#287593 Verze : 0
jF a vF : souhlas


jen dodam, ze vcerejsi zpravy o vycisteni jednoho z hotelu byly dnes vyvraceny, v obou hotelech se udajne stale bojuje, specialni jednotky zahajili boj i te zidovske budove, kde maji byt take drzeni dalsi rukojmi


co me spise prekvapuje je vcerejsi vyhlaseni indickych predstavitelu, ze Indie neni pripravena a vybavena pro podobny boj, to me u miliardove zeme s jadernym potencialem v tak rozhadane oblasti a s tak zazitou praxi ruznych atentatu skutecne prekvapuje
URL : https://www.valka.cz/26-11-2008-Teroristicky-utok-v-Bombaji-80-mrtvych-a-na-200-ranenych-t78005#287594 Verze : 0
Rozdiely medzi rôznymi oblasťami i ľudmi v Indii sú po všetkých stránkach priepastné. To je jedna vec.
Druhou vecou je celkom značný fatalizmus obyvateľstva "nejak bude". A treťou - India má sto krát viac obyvateľov ako ČR (prípadne aj so Slovenskom) a mám taký pocit, že sa k stratám na životoch stavia "úmerne veľkosti" aj kvôli spomenutému fatalizmu.


AL-kaidá je ako UFO - alebo skôr ako yeti - všetci o ňom hovoria, ale málokto vie niečo viac a skoro nikto ho nevidel (a ten, čo ho videl je tiež značne nedôveryhodný svedok).
Navyše, tí, ktorý majú proti Al-Kaide bojovať ju sami pomáhali vytvoriť. Je to dieťa CIA a podobných organizácií, ktorým sa v určitom období veľmi hodila do karát - napumpovali do nej peniaze a znalosti, zabezpečili kontakty ľudí, ktorí by sa bez takéhoto sponzoringu nemali šancu spojiť. Dokonca si myslím, že sa in určitým spôsobom hodí ešte stále, hoci v inej oblasti.
Všimnite si, že väčšina opatrení, ktoré majú smerovať proti zníženiu hrozby terorizmu smeruje zároveň alebo predovšetkým) k zvýšeniu kontroly celej populácie a plošnému potlačeniu základných občianskych práv a slobôd. Takmer vôbec nesmerujú napríklad k zvýšeniu kontroly finančných tokov, čo by mohlo v prípade teroristov významne narušiť systém zásobovania.
Tak isto vyšetrovania sú vedené tak, aby sa dosiahli žiadúce závery, nie zistila pravda o udalostiach.

Celé mi to pripadá ako divadlo, lokálne samozrejme tragické a krvavé, ktoré sa hrá pre ovčanov, aby nesledovali tak pozorne skutočne významné udalosti, ktoré majú vplyv na ich osudy a osud celého sveta.
URL : https://www.valka.cz/26-11-2008-Teroristicky-utok-v-Bombaji-80-mrtvych-a-na-200-ranenych-t78005#287617 Verze : 0
Ako vidiet , Alchymista pouzil spravne prisady a vysiel mu z toho kamen mudrcov, osobne mi tiez vychadzaju podobne zavery.
URL : https://www.valka.cz/26-11-2008-Teroristicky-utok-v-Bombaji-80-mrtvych-a-na-200-ranenych-t78005#287618 Verze : 0

Citace - Alchymista :




AL-kaidá je ako UFO - alebo skôr ako yeti - všetci o ňom hovoria, ale málokto vie niečo viac a skoro nikto ho nevidel (a ten, čo ho videl je tiež značne nedôveryhodný svedok).
Navyše, tí, ktorý majú proti Al-Kaide bojovať ju sami pomáhali vytvoriť. Je to dieťa CIA a podobných organizácií, ktorým sa v určitom období veľmi hodila do karát - napumpovali do nej peniaze a znalosti, zabezpečili kontakty ľudí, ktorí by sa bez takéhoto sponzoringu nemali šancu spojiť. Dokonca si myslím, že sa in určitým spôsobom hodí ešte stále, hoci v inej oblasti.
Všimnite si, že väčšina opatrení, ktoré majú smerovať proti zníženiu hrozby terorizmu smeruje zároveň alebo predovšetkým) k zvýšeniu kontroly celej populácie a plošnému potlačeniu základných občianskych práv a slobôd. Takmer vôbec nesmerujú napríklad k zvýšeniu kontroly finančných tokov, čo by mohlo v prípade teroristov významne narušiť systém zásobovania.
Tak isto vyšetrovania sú vedené tak, aby sa dosiahli žiadúce závery, nie zistila pravda o udalostiach.




Zaujímavý názor ale pozor, tvrdenie že Al-Kajda a Bin ladin sú deťmi CIA je trošku účelové a trčí s toho klasická "left" kritika rôznych Majklov Moorov a Seanov Pennov a podobných expertov na adresu G.H.W.B.jr.
Nepopieram že v "afgane" išla asistencia CIA do rôznych nepovolaných rúk ale zase je fakt že CIA nebola jediným sponzorom. Svoje vlastné akcie tu mala aj ISI a trošku aj iránci. A samozrejme aj moslimské charitatívne "nadácie". Nezabúdaj že bin ladin ako syn bohatého stavebného podnikateľa nebol odkázaní na nejaké "almužnenky" od CIA. Pokiaľ niekto nebol v tom čase v "centre" nemá šancu zistiť v akom pomere bola CIA a Bin Ladin.
A či sa závery vyšetrovaní (napr.Roswell, JFK a Robert Kennedy alebo aj 9/11) zmanipulovali alebo nie, no to je žiaľ iba o tom či tomu veríš alebo nie.
URL : https://www.valka.cz/26-11-2008-Teroristicky-utok-v-Bombaji-80-mrtvych-a-na-200-ranenych-t78005#287621 Verze : 0
nové odhady celkového počtu obětí - 143 mrtvých a 320 zraněných...číslo nemusí být konečné


www.novinky.cz
URL : https://www.valka.cz/26-11-2008-Teroristicky-utok-v-Bombaji-80-mrtvych-a-na-200-ranenych-t78005#287623 Verze : 0
To že Indie nemá protiteroristické síly cvičené a vybavené pro boj tohoto typu není zas až tak divné. Je to drahá věc a prozatím ji nepotřebovali. Pro boj s teroristy jim stačily speciální jednotky které byly nasazeny (ty ale nejsou vybaveny a cvičeny pro osvobozování rukojmích). Kdyby k takovému útoku došlo někde v normálním indickém městě, mimo turistickou oblast, asi by kolem toho nebyl skoro žádný rozruch a nikoho by to moc nevzrušilo, ale zde šlo o útok který se týkal i zahraničních turistů a to se samozřejmě rozmázne. Indie logicky hledá "omluvu" pro případné výtky že se nezasahlo "jinak" a to že nemá specializované jednotky je celkem rozumná omluva, případně jí možná někdo nabídne výcvik a materiál.
Útoky mimo euroatlantickou zónu už přece dávno proběhly, třeba Bali je toho příkladem, případně Egypt, v obojím se útočilo na turisty a zemím to přineslo značné ztráty. Podobné útoky budou samozřejmě častější s tím jak v bude obtížnější zasahovat cíle v "první zóně". Výhoda teroristy (pro někoho možná partyzána) je že si vybírá místo a čas. To je bohužel výhoda značná a provést útok, zvlášť pokud neplánují únik, je velmi reálné. bránit se lze jen velmi těžko, lze samozřejmě zpřísnit kontroly, ale řada potenciálních útočníků zde už dávno žije a jejich motivace je otázkou spíše schopností toho kdo to řídí, než čeho jiného. Osobně nevěřím na AQ jako pevnou organizaci, spíše jde o určitou skupinu podobně orientovaných skupin a je otázkou zda Ládin jí opravdu nějak výrazněji ovládá. Zprávy z Indie jsou dost nejasné a je otázkou zda útok je dílem jedné nebo více skupin, které spolupracují. Rozdíl v dobách útoků by spíš ukazoval na druhou variantu, ale neviděl jsem jak jsou místa rozložena a i to hraje velkou roli v koordinaci útoků. Zde asi nebylo prioritou zabít co nejvíc lidí (to by bylo snažší vyvolat paniku na nádraží a až se budou lidi cpát ven, odpálit třeba auto s výbušninou. Spíš to byl útok na budovy a zahraniční turisty a místní smetánku.
URL : https://www.valka.cz/26-11-2008-Teroristicky-utok-v-Bombaji-80-mrtvych-a-na-200-ranenych-t78005#287651 Verze : 0
Ve zprávách byl záběr z bojů o hotel Tádž Mahál - AGS-17 nebo AGS-30.


Podle deníku Telegraph, podle Indických úřadů jsou dva ze zadržených teroristů Britští občané narození v Pákistánu.


http://www.telegraph.co.uk
URL : https://www.valka.cz/26-11-2008-Teroristicky-utok-v-Bombaji-80-mrtvych-a-na-200-ranenych-t78005#287660 Verze : 0
Z výpovědi (nakonec jediného) zajatého teroristy:


-5 měsíců trvající výcvik v Kašmíru
-1 měsíc před útokem výlet do Bombaje, seznámení se s terénem
-poté "dovolená"
-doprava: Rybářská loď unesena poblíž Indicko-Pákistánské námořni hranice, posádka zřejmě zavražděna.
-Loď zastavena a prohledávána dvěmi důstojníky Indické pobřežní stráže - jeden zabit okamžitě, druhý donucen ke spolupráci při navigaci a zabit později
-U Bombaje rendez-vous s nafukovacími čluny


www.dailymail.co.uk


K tomu "jedinému zajatému", jeden člen komanda co zasahovalo v tom židovském centru se pro novináře vyjádřil v tom smyslu že "brát zajatce není jejich politika". Ten jediný zajatý údajně fingoval smrt a až při odvozu z místa si doprovázející policista všimnul, že dýchá.
URL : https://www.valka.cz/26-11-2008-Teroristicky-utok-v-Bombaji-80-mrtvych-a-na-200-ranenych-t78005#287720 Verze : 0
Al-Káida a franšíza: No ona tak byla jejími samotnými vůdci koncipována. Jako "základna" poskytující různým buňkám a odnožím know-how, finance, volně pojaté "vedení". To nemá být pevná organizace s třeba tisíci bojovníky, ale spíše takový centrální mozek. Samotné akce pak mají provádět především různé skupiny jako jsou třeba ty v Maghribu - některé jsou napojené opravdu jen velmi volně. A pak jsou tu samozřejmě různí jednotlivci či menší skupiny, kteří se jen inspirovali a se samotnou al-Káidou ani nemuseli nikdy být v kontaktu. Jen okopírovali vzorec chování.


Takže to není nic překvapivého, to je záměr.


A ještě bych dodal, že ne vždy je nejúčinnější "zbraní" armáda. Al-Káidu v poslední době kromě neúspěchů přímo "v poli" v Iráku poškodily hlavně aktivity úředníků na americkém ministerstvu financí, kterým se podařilo výrazně nabourat penězovody al-Káidy. Což opět podtrhlo nutnost decentralizace teroristů -- tím snáze uniknou pozornosti těch, co proti nim bojují.
URL : https://www.valka.cz/26-11-2008-Teroristicky-utok-v-Bombaji-80-mrtvych-a-na-200-ranenych-t78005#287727 Verze : 0
Indicti predstavitele podle vysledku vysetrovani obvinili organizaci Lashkar-e-Taiba. Podle zprav z vysetrovani se inspektorum podarilo na rybarske lodi najit zapomenuty satelitni telefon. Na zaklade pameti se pak podarilo ziskat telefoni cisla a take obsah hovoru.


Podle techto telefonu tak byli utocnici napojeni na Yusufa Muzammila, Asrara Shaha a dalsi predstavitele Lashkaru.


Indie jiz predala seznam podezrelych Pakistanu a vyzaduje okamzity zakrok. Nicmene pokud by Pakistan zakrok provedl, mozna odveta islamistickych hnuti v Pakistanu muze byt velmi tvrda a neprijemna. Zustava otazkou jestli uz je soucasna vlada dostatecne silna a navic zda Pakistanska ekonomika odkazana na zahranicni pomoc (diky dopadum financni krize0 bude schopna ustat potencialni bezpecnostni opatreni proti islamistum.


Vice ohledne prvotnich vysledku vysetrovani zde:
online.wsj.com


Jinak, co se tyce tech "dukazu", ktere byly objeveny proste mi prijdou az moc lacine a jaksi upravene podle potreb. Co tim myslim, Indie od pocatku (tak jako poslednich asi 30let) veskere problemy svadela na Pakistan a hned po utoku osocili Pakistan. A hle podle vysledu vysetrovani jde opravdu o pakistanskou skupinu (jak prekvapive??), navic na zaklade takovych "prekvapivych" dukazu jako ZAPOMENUTY SATELITNI TELEFON.


Pro Robota: Hele jses si jisty, ze tak byla koncipovana od pocatku, nebo spise si ji tak Americane a Evropane utvorili, aby bylo mozne prijat jakekoli opatreni? Vono by asi vypadalo spatne kdyby prohlasili, ze to byla jedna bunka a za 1 rok by byla rozprasena. Kam by se pak podeli vsechny ty penize na protiteroristicky boj, argumenty pro utok na Afghanistan, opatreni, ktere napr. zminul Alchymista.


Jak uz jsem rekl, zacinam byt vice skepticky vuci necemu jako je Al Kajda. Beru, ze jednotlive organizace se sdruzuji a ve vetsi mire spolupracuji, tak jak splupracuji staty a protiteroristicke organizace, nicmene ta Al Kajda uz mi tam nesedi.


A souhlas s Alchymistou - nejlepsi jak odstrihnout teroristy je proste odstrihnout jejich financni toky, jenze to by znamenalo porusit bankovni tajemstvi, navic halda bank je offshore nebo ma tvrde bankovni zakony ala Svycarsko, Lucembursko, apod.


Citace - Alchymista :

AL-kaidá je ako UFO - alebo skôr ako yeti - všetci o ňom hovoria, ale málokto vie niečo viac a skoro nikto ho nevidel (a ten, čo ho videl je tiež značne nedôveryhodný svedok).
Presne, proto jsem zvolil ten nazev UFO Smile
URL : https://www.valka.cz/26-11-2008-Teroristicky-utok-v-Bombaji-80-mrtvych-a-na-200-ranenych-t78005#288023 Verze : 0
Příliš bych se nedivil tomu že Indie podezřívá Pákistán, pokud vím jsou spolu permanentně ve válce, rozchod po odchodu britů taky nebyl jednoduchý a Pákistán samozřejmě podporuje různé muslimské protiindické skupiny. To jsou věci reálné a celkem známé, takže pokud Indie narazí na teroristu není se co divit že ho čeká spíš z Pákistánu než třeba z Jižní afriky Smile . Jestli jsou důkazy "upravené" aby odpovídali očekávání bych si netroufl odhadnout, tamní politiku do hloubky neznám a těžko říci jestli se to třeba v Indii někomu hodí, či ne. Teroristický útok je fakt, jeho značně profesionální provedení a tedy i příprava a vývik "účinkujících" je zřejmě rovněž faktem. Kdo útok plánoval a zda do toho byl namočen Pákistán, nebo třeba nějaké hnutí operující i proti němu, je otázkou.
URL : https://www.valka.cz/26-11-2008-Teroristicky-utok-v-Bombaji-80-mrtvych-a-na-200-ranenych-t78005#288089 Verze : 0
Ale ono se to s tím omezováním finančních toků DĚJE. Jen to samozřejmě nemá takovou publicitu (což je na druhou stranu možná dobře), ačkoli to funguje velice efektivně.



Ad charakter A-Q: No na úplném počátku (v boji proti sovětské okupaci v Afghánu) samozřejmě ne, ale já to bral spíše od počátku boji proti USA/Západu.


Nicméně pokud se budeme bavit v kategoriích "dítě CIA, aby bylo možno lépe utlačovat prostý lid" a "Bush si nechal zničit WTC, aby mohl zaútočit na Irák" či jiných nesmyslů, tak beze mne.
URL : https://www.valka.cz/26-11-2008-Teroristicky-utok-v-Bombaji-80-mrtvych-a-na-200-ranenych-t78005#288111 Verze : 0
Tak se potvrdilo, co jsem predpokladal - zname Indy, bohuzel jsem mel tu moznost s nimi pracovne prijit do styku, takze ...


"According to diplomatic sources in the Indian capital, New Delhi has demanded that Pakistan hand over 20 terror suspects, including Lashkar-e-Taiba's founder, Hafiz Saeed.


But Pakistan interior ministry chief Rehman Malik Thursday denied there was any list provided by India to Pakistan and said Saeed's name was not among three suspects sought by New Delhi.


"They gave us three names, two of them are Indian nationals -- Dawood Ibrahim and Tiger Memon -- and the third is Maulana Masood Azhar," Malik told reporters.


He said the two Indian nationals were not on Pakistani soil. India should provide evidence against Azhar so that the "law can take its own course," Malik said without elaborating."


Jinak pro Robota: Souhlas, podobny nesmysly jako, ze si CIA zbourala WTC apod. to nema cenu rozebirat. Ale ja to myslel spis, z pohledu propagandistekho zejmena "Osa Zla" a "Valka proti teroru" asi vis kam mirim.
URL : https://www.valka.cz/26-11-2008-Teroristicky-utok-v-Bombaji-80-mrtvych-a-na-200-ranenych-t78005#288215 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více