CZK - Hodnostní označení

Hodnostné označenie používané v Československu / ČR
Jen upřesnění terminologie. Označení hodností na blůze vz. 60 bylo dvojí:
1) nárameníky na obou ramenou - pouze pro generály (standardní olemování, hvězdy, případně odznak druhu vojska, ale na maskovací látce)
2) hodnostní pásek na pravé straně prsou
- mořený plech pro poddůstojníky (pecky) a praporčíky (mořené hvězdičky, případně spony, vodorovné pro prápory, svislé pro špaginy)
- matný zlacený plech pro důstojníky (hvězdičky a případně vodorovné spony).
Pokud si vzpomínám, tak pecky a hvězdičky měly standardní rozměr z nárameníků a stejný způsob upevnění, "zahrádka" pro špagáty byla jen jedna a měla totožné upevnění jako na náramenících, spony pro praporčíky a vyšší důstojníky měly v průřezu tvar U a přidělávaly se jako klipsny.


Výložka (původně výložek, masc.) se zásadně přišívala, a to na límec, byla látková a většinou jednobarevná (někdy s jinobarevným lemem), případně se na ní upevňoval kovový odznáček, např. v 50. letech palcát.
URL : https://www.valka.cz/CZK-Hodnostni-oznaceni-t78079#287218 Verze : 0

Citace - buko1 :

Bolo to plechové, práporčíci mali tmavé, takmer čierne sfarbenie, nižší dôstojníci lemovanie nemali, iba vyšší...



Ja som sa stretol aj s plastovými , práporčíci mali sivé a vyšší dôstojníci červenohnedé .... (možno pochádzali z monterok?)


Ku frčkám (peckom): Vyrábali sa plechové a boli nastriekané čiernou farbou alebo sa robili hliníkové a ich povrch bol eloxovaný (zoxidovaný) na šedú farbu. Skúsim doma pohľadať ....
URL : https://www.valka.cz/CZK-Hodnostni-oznaceni-t78079#287239 Verze : 0
Pokud vím tak pecky byly normální ocelové (nikoli hliníkové) a mořené ba nelesklou tmavošedou kovovou barvu. bylo to asi něco jako brynýr. Vypadalo to jako kdybys normální chromovanou pecku natřel matný průhledným šedým lakem. Prostě povrchová úprava kovu Smile
URL : https://www.valka.cz/CZK-Hodnostni-oznaceni-t78079#287242 Verze : 0

Citace - bitaxe :

Pokud vím tak pecky byly normální ocelové (nikoli hliníkové) a mořené ba nelesklou tmavošedou kovovou barvu. bylo to asi něco jako brynýr. Vypadalo to jako kdybys normální chromovanou pecku natřel matný průhledným šedým lakem. Prostě povrchová úprava kovu Smile



No oni sa asi vyrábali vo viacerých variantoch .... Bratrancovi som nosil zo Sabinova chrómované pecky, lebo na útvare pohraničnej stráže za socializmu ich nebolo dostať Very Happy, ešte dobre že mal otec známosti so skladníkom Very Happy.
Keď som bol záklaďák, pred 10 rokmi, tak sme nemali lesklé pecky na vychádzkovú uniformu, preto sme poľné (šedé) brúsnym papierom oškrabávali, aby boli lesklé. A ako oceľ sa mi to nezdalo .... Vyzeralo to naozaj ako hliník.
A tie chrómované, tak neviem z akého boli materiálu.
Ale môžem sa mýliť, veď to bolo dávno a kto mohol vedieť že sa budeme takými detailami vôbec zaoberať Very Happy
URL : https://www.valka.cz/CZK-Hodnostni-oznaceni-t78079#287287 Verze : 0
No on hliník myslím moc chromovat (spíš niklovat, chrom je žlutý) nejde, Možná se to časem měnilo, za mne tedy v letech 70´to bylo určitě ze železa a buď mořené nebo chromované. Pecka byla asi ze 3 dílů. Ty nožičky co se jimi přidělávala byly jedna (ohnutá do u) pak plech kterým procházely (2 obdélníkové otvory) a vršek,který byl ve tvaru polokoule a zahnutý dovnitř, to celé držel pohromadě. Výrobně vlastně docela složité Smile Třeba se to později zjednodušilo.
URL : https://www.valka.cz/CZK-Hodnostni-oznaceni-t78079#287289 Verze : 0
Ja čo som mal, tak nožičky tvoril medeny drot štvorcoveho alebo obdĺžníkového prierezu, bol vložený do drážky a hrany tej drážky boli zdeformované tak, aby ten drot v tom držal. Skusim doma pohľadať tu pecku. A niekedy bol drotik zle pripevnený, tak sa z drážky ľahko vybral a bol k ničomu Very Happy
URL : https://www.valka.cz/CZK-Hodnostni-oznaceni-t78079#287299 Verze : 0
Abych řekl pravdu, tak generálské výložky jsem na 60. neviděl, všichni generálové co jsem potkal v maskáčích, měli "kudrnaté" plechy barevně podobné těm co měli vyšší důstojníci, jen širší na náprsním hodnostním pásku. Jinak ten plech se pěkně blbě nasazoval, protože byl poměrně tuhý, ale zase prakticky nehrozila ztráta.


Záklaďácké pecky jsem viděl jak hliníkové (zpravidla na vycházkovou uniformu), některé byly lesklejší, nevím jestli je leštili ... i jako výlisek z ocelového plechu. Ty druhé se na "maskáčové", pokud je neměli v armě předělaly snadno rozpálením nad ohněm (zpravidla plynový vařič) a potopením do starého oleje.


Pokud se k 60. kalhotám nosila bundokošile, byly předepsané "matné" pecky nebo hvězdy, ale přiznám se, že nevím o nikom, kdo by měl "matné" lemování, tak se zpravidla braly nejsepranější výložky, aby to moc nesvítilo
URL : https://www.valka.cz/CZK-Hodnostni-oznaceni-t78079#287302 Verze : 0
Jsem rád že máme s Jankem potvrzeno že byly nejméně dva typy pecek. Ty ocelové stačilo i jen vyžíhat, ale pak hodně rychle rezly a byly za pár dnů "jak liška". Používali jsme spíš lihový vařič (krabičku), plynový byl tenkrát prakticky nedostupný. Mořené se nosily i v případě že se použilo kongo jako plášť k pracovním třiašedesátkám (na těch ale byly pecky lesklé).
URL : https://www.valka.cz/CZK-Hodnostni-oznaceni-t78079#287337 Verze : 0
Podložky na označení na oděv vz. 60 bylo pro praporčíky šedivé a pro důstojníky od majora červenohnědé a obojí vyrobené z umělé hmoty. Generála v maskáčích jsem za svou karieru neviděl. Ty samé podložky se používaly na monterky jak hnedé tak černé.
URL : https://www.valka.cz/CZK-Hodnostni-oznaceni-t78079#287343 Verze : 0
Jak si pamatuji, byly nedílnou "fasovanou" součástí uniformy vz. 60 ( měl jsem ještě vzor "Mlok") i hnědé oteplovací zimní vložky do blůzy a kalhot - materiál podobný teplákovině a prošívaná vložka do kabátu. Pokud se v létě při zaměstnání smělo použít pouze kalhot a košile, tak na košili musely být připevněny nárameníky a opasek byl pak zapnutý pouze přes boky, mimo poutka. Ta byla malá a nosil se v nich samostatný kalhotový řemen, nebo kalhoty držely "šráky" ( samozřejmě jen pod blůzou).
Kapka OffT
Trochu mě pobavil Ibsr slovy: "...Po výměně špinavých za čisté...." Smile . Když jsme my měli uniformu špinavou, na rozkaz následovalo soukromé "praní" systémem: mazlavé mýdlo + šůrovák + pot a jedéééééém !!!!". A mlok zase zazářil.
URL : https://www.valka.cz/CZK-Hodnostni-oznaceni-t78079#287415 Verze : 0

Citace - bitaxe :

Ty ocelové stačilo i jen vyžíhat, ale pak hodně rychle rezly a byly za pár dnů "jak liška".




Bitaxe , tak pohľadal som doma tie pecky, tá vpravo je tá, čo ste žíhali?
Sekol som sa s tou ´´chrómovanou´´, to bol len vysoko leštený hliník. ( to vieš, roky som ju nehľadal Very Happy).



A na ďalšej fotke sú hodnostné označenia na uniformu a ich tmavšie prevedenie na poľný odev.
CZK - Hodnostní označení - Detailná konštrukcia ´´peciek´´.

Detailná konštrukcia ´´peciek´´.
CZK - Hodnostní označení - Tmavé a lesklé hodnostné označenia.

Tmavé a lesklé hodnostné označenia.
CZK - Hodnostní označení - Morený štátny znak na čapici.

Morený štátny znak na čapici.
URL : https://www.valka.cz/CZK-Hodnostni-oznaceni-t78079#287677 Verze : 0
přesně ... ty plechové, pokud byly lesklé se daly "žíhnout" na maskáčové.
Na těch hliníkových "nožičky" moc nedržely... povoloval ten rozlisovaný hliník, nejdřív se začal drátek otáčet a potom se zpravidla jedna nebo druhá polovina toho rozlisovaného ulomila a pecka byla v ... pryč Very Happy
JInak i oba druhy hvězdiček se vyráběly oběma technologiemi, tzn lisované plechové s plochými nožičkami z plechu, který byl připájený zevnitř k hvězdě nebo lité (lisované?) hliníkové u kterých byly drátěné nožičky uchycené stejně nešťastně rozlisováním hliníkových nálitků.
Hliníkové byly lesklejší a déle si udržely "nový" vzhled, ale opadávaly stejně jako záklaďákům pecky.
Kolejničky jsou pro absoloventy vysokých škol, nasazovaly se tak, aby byly svisle
Ještě chybí praporčické a důstojnické "lišty" a generálské "kudrliny", které se nasazovaly shora a zdola na hodnostní pásek (vodorovně).
URL : https://www.valka.cz/CZK-Hodnostni-oznaceni-t78079#287683 Verze : 0
to Janko ano ta vpravo byla ta která když nebyla mořená se vyžíhala a tím ztratila lesk. Absícké kolejnice se pokud se nepletu nosily na 60kách jen v jednom exempláři (ne tedy dvě jako na 63kách. Lišta byla svisle a po pravdě moc nedržela )nožičky byly dost měké, protože byly vyseknuty z materiálu té lišty a to byl nějaký eloxovaný hliník. Pecky v tom provedení co znám já (železné) držely docela dobře, stejně jako hvězdy s pájenými nožkami (ty byly mnohem silnější než materiál hvězdy.
URL : https://www.valka.cz/CZK-Hodnostni-oznaceni-t78079#287685 Verze : 0
Ad absíci, přesně tak jak bitaxe píše, jeden kus, pokud si dobře pamatuji tak "směrem ven" z hodnostního pásku jakoby k ruce, ne k zapínání blůzy.
U těch absíckých kolejniček byl největší problém to že byly stejně dlouhé jako na výložky 63, takže na relativně úzký pásek 60 nešly zpravidla připíchnout, ale přichytávaly se jen zahnutím nožiček za látku.
Při oblékání a hlavně svlékání všeho možného (maska, malá, velká polní, samopal) došlo k tomu, že se "kolejnička" buď vyvlékla, otočila na hodnostním pásku nebo upadly nožičky ... výsledek byl ale úplně stejný.
URL : https://www.valka.cz/CZK-Hodnostni-oznaceni-t78079#287687 Verze : 0

Citace - ICE :

p
Na těch hliníkových "nožičky" moc nedržely... povoloval ten rozlisovaný hliník, nejdřív se začal drátek otáčet a potom se zpravidla jedna nebo druhá polovina toho rozlisovaného ulomila a pecka byla v ... pryč Very Happy
JInak i oba druhy hvězdiček se vyráběly oběma technologiemi, tzn lisované plechové s plochými nožičkami z plechu, který byl připájený zevnitř k hvězdě nebo lité (lisované?) hliníkové u kterých byly drátěné nožičky uchycené stejně nešťastně rozlisováním hliníkových nálitků.
Hliníkové byly lesklejší a déle si udržely "nový" vzhled, ale opadávaly stejně jako záklaďákům pecky.



Spravil som aj fotky z opačnej strany, aby bolo detailnejšie vidno rôznu konštrukciu označení. Pri malej striebornej hviezdičke si všimnite, ako vypadol zalisovaný drôt a ako už boloo uvedené, potom bola celá na .... Very Happy
CZK - Hodnostní označení - Konštrukcia dôstojníckych označení, označenie poslucháča VVŠ a poslucháča práporčíckej školy (??).

Konštrukcia dôstojníckych označení, označenie poslucháča VVŠ a poslucháča práporčíckej školy (??).
CZK - Hodnostní označení - Konštrukcia označenia poddôstojníkov a práporčíkov. V pravo hore poškodená hviezdička.

Konštrukcia označenia poddôstojníkov a práporčíkov. V pravo hore poškodená hviezdička.
URL : https://www.valka.cz/CZK-Hodnostni-oznaceni-t78079#287754 Verze : 0
Ještě k "véčkům"
Na výložky se dával počet odpovídající navštěvovanému ročníku. 1, 2, 3 ve "čtvrťáku" se nosilo "tlusté véčko" téměř dvojnásobné šířky v pátém, případně šestém (jen medicína) se přidávala další tenká.
"Véčka" se umisťovala mezi palcáty a hodnostní označení tak, aby špička směřovala směrem k palcátům (knoflíku výložky).
Nutno říci, že posluchač pátého ročníku v hodnosti nadrotmistra s útlejšími rameny už měl docela problém ... nemluvě o posluchačkách, jejichž "bojová hmotnost" v uniformě a kanadách leckdy nedosahovala ani 50 kg Very Happy Very Happy Very Happy
Na maskáčích, pilotních kombinézách, LTP a "čerňákách" se véčka nenosila.
URL : https://www.valka.cz/CZK-Hodnostni-oznaceni-t78079#287786 Verze : 0
Doufám že mě admin nepotrestá, ale nejde o odkaz na žádnou komerci či jiný nesmysl a autorem jsem já za použití předpisů.


www.kvh-cs.com
URL : https://www.valka.cz/CZK-Hodnostni-oznaceni-t78079#298959 Verze : 0
Bylo to vše jen o penězích. Ty hliníkové hvězdy byly hnusné neb se nedali dobře formovat s nárameníkem a to jak u praporčíckého sboru tak i důstojníci, já jich měl naštěstí velkou zásobu, byla to zase jen otázka peněz, neb ten hlínik byl sice hnusný,ale levný. Pecky to byl problém, neb žádný záklaďák do pole nechtěl mořené pecky,ale konec konců ani my "furťáci" jsme tu barvu nemilovali. Hlíník to byla zkáza krásy vojenskjé hodnosti.Bylo toho více, kde je zde starý zbrojnoš pamatuje, jak jsme ve škole lešitili pořezky se lvem. Z pamětí starých pánů vím, jak byli poddůstojníci v Anglii hrdí na své pecky, neb to byla raritní a v rámci armád nevídané a krásná.Ta hnusota v páscích co jsme pořevzali z SSSR to zde snad řešit nebudeme,
URL : https://www.valka.cz/CZK-Hodnostni-oznaceni-t78079#298960 Verze : 0
No, nevím jestli je osobní antipatie k nárameníkům podle sovětského vzoru důvod nezabývat se částí historie. Dokonce bych si dovolil oponovat že to je hnusota.
Pochopitelně to do Čs. armády nepatřilo a byl to uměle zavlečený prvek, ale přesto to je část historie.
Zločiny totalitních režimů se taky zabýváme přestože to byl hnus. Smile
URL : https://www.valka.cz/CZK-Hodnostni-oznaceni-t78079#298963 Verze : 0
Pred niekoľkými rokmi sa mi podarilo odfotiť starú pomôcku hodnostných označení ČSĽA. Je to síce nekvalitné, ale lepšie sa to spraviť nedalo ... Smile


Zdroj: Môj archív.
URL : https://www.valka.cz/CZK-Hodnostni-oznaceni-t78079#302802 Verze : 0

Diskuse

Publikované obrázky jsou z Zákl-5-1 Stejnokrojový předpis čs. lidové armády z roku 1964 s 1. doplňkem.
Za povšimnutí stojí sutaška na generálské nárameníky a hodnost generála na šedesátky.
URL : https://www.valka.cz/CZK-Hodnostni-oznaceni-t78079#318263 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více